Arvostelu: Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 Full Burst (PS3)

Kirjoittanut: Livegamers

28.02.2014

Vuosittaisen rosteripäivityksen makuun päässyt Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm laajenee jälleen uudella järjestysnumerolla. Siinä missä Generations avasi koko tarinan pikkupoika Naruton kouluajoilta neljännen suuren ninjasodan alkupuoliskolle asti, sarjan kolmas osa käsittelee kyseistä sotaa, jossa liittoutuneet ninjakansat kohtaavat Akatsukina tunnetun terroristijärjestön. Spoilerina heti kärkeen: kyseinen taistelu on vielä kesken kirjoitushetkellä, joten virallisesta kaanonista poiketen, sota käydään pelissä loppuun.

Full Burst -lisänimellä varustettu kolmannen Ninja Stormin uudelleenjulkaisu on nimensä veroisesti puhdas uudelleenjulkaisu hieman parannetulla grafiikalla ja sisältää alkuperäispeliin ilmestyneet ladattavat pukupaketit. Ninja Storm 3 vastasi Generationsissa olleeseen valitukseeni, ja ankeista puheosuuksista luovuttiin pelimoottorilla animoitujen otosten tieltä. Ajoittain tulee fiilis, että katselisi animea eikä pelaisi peliä, ja se aiheuttaa ristiriitaisia tunteita. Välianimaatiot ovat pitkiä ja noudattavat uskollisesti animesta otettua pohjaa. Animaatioiden väleihin on isketty pakollisia taisteluita, joita en henkilökohtaisesti muista tapahtuneen sarjassa. Pieniä RPG-elementtejäkin on lisäilty vapaasti tutkittavien alueiden muodossa. Alueilla voi jutella paikallisten kanssa, potkia ruukkuja rikki taskurahan toivossa ja täydentää esinevarastoja seuraavia taisteluita varten. Ja tämä täydennysruljanssi on lähes pakollista, nimittäin taisteluissa kärsityt vauriot säilyvät tuleviin taisteluihin mentäessä, mikäli tarvittavia parannusesineitä ei löydy.

Vaikka tarina seuraa uskollisesti lähdemateriaaliaan, sisältää se haarautuvia kohtia, joissa valitaan legenda- ja sankari-vaikeustasojen väliltä, mihin suuntaan lähdetään. Valitsee mitä tahansa, lopputulos on aina sama ja juoni palaa takaisin kiskoilleen. Kun juonessa tulee tauko, voi suorittaa paikallisille sivutehtäviä, joista palkkiona kertyy kokemuspisteitä ja esineitä. Taisteluista pelaajaa palkitaan myös kokemuspisteillä, rahalla ja kauppoihin ostettavilla titteleillä ja muulla tilpehöörillä. Sama kaava on ollut käytössä jo edellisestä konsolisukupolvesta asti, ja vajaan 10 vuoden jälkeen sitä toivoisi hieman omista kaavoista poikkeamista.



Klikkauksella suuremmat kuvat.

Mutta koko pelin idea on taistelut, jotka nekin ovat pysyneet samanlaisina vuosikymmenen ajan. Samat napit tekevät samat asiat, joita ne ovat tehneet ikuisuuden ajan. Narutossa taisteluiden suola on erikoisvoiman eli chakran käyttö. Sen kanssa lähestystään vastustajaa nopeammin ja toteutetaan erikoishyökkäykset. Jokaisella hahmolla on oma erikoisliikkeensä, ja pääasiallisesti ne ovat vain visuaalisesti erilaisia. Tiimitaisteluissa valitaan omat tukijoukot, jotka määrätään hyökkäys- tai puolustusrooliin tai tasapainoilemaan näiden kahden välillä. Ideatasolla kuulostaa hyvältä, käytännössä tekoälyn kanssa taisteluiden taitotaso on matala, joten shakkimainen taktikointi on turhaa, kun voi paukuttaa erikoisliikettä toisensa perään.

Uusin Naruto ei ole ollenkaan hassumpi, se vain on kulunut konsepti, joka vaatii shokkihoitoa ja muutoksia, aivan kuten WWE-pelit. Tarinan kertominen videoina oli suurin toiveeni Generationsin aikaan, ja CyberConnect2 yllätti tekemällä sen omalla pelimoottorilla, vaikka animea löytyy monien kymmenien tuntien edestä. Tarinaa eteenpäin vievät välianimaatiot ovat mahdollisesti hieman pitkähköjä, mutta voi olla, että se tunne johtui siitä, että olen nuo kohtaukset jo nähnyt. Ääninäyttelyn saa vaihdettua englannin ja japanin välillä, ja varsinkin alkuperäisääninäyttely on tasokasta. Harmittavasti itse peliosuudet ovat pakkopullaa, taistelut pysyvät samanlaisina, ja RPG-elementein varustettu juoksentelu ei oikein tuo mitään kokonaisuuteen. Isona plussana mainittakoon satunnaiset joukkotappelut, joissa paukutetaan rivisotilaita nassuun ja paikoittain pomoja siinä ohessa. Mikäli Naruton saaga on muistissa, hiukan simppelihkö taistelu menee ja Ninja Storm 3:n hankinta unohtui, Full Burst on hyvä korvike.

Hyvää
+Tarina
+Komea kuori
+Tasokasta ääninäyttelyä

Huonoa
-Taistelut puuduttavan monotonista
-Hahmoissa vähän pelillistä eroa


Klikkauksella suuremmat kuvat.