2010 FIFA World Cup South Africa

Kirjoittanut: Livegamers

18.06.2010

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut. Tuo joka neljäs vuosi tapahtuva mahtipontinen futisjuhla, joka yhdistää koko maailman ihmiset suuntaamaan katseensa jalkapalloon kuukauden ajaksi, on täällä taas. Okei, ehkä kaikki ei niitä seuraa, mutta todella suuri määrä kuitenkin. Electronic Artsin omistaessa lisenssit on tietysti odotettavaa, että saamme käsiimme virallisella lisenssillä varustetun kisapelin, 2010 FIFA World Cupin.
Y’ALL READY FOR THIS!?

Pelin ollessa täysin lisensoitu sisältää se kaikki karsinnoissa esiintyneet 199 maata ja 10 virallista lopputurnausstadionia sekä lukuisia karsinnoissa käytössä olleita viheriöitä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että pelistä löytyy mitä ihmeellisimpiä maita aina Afrikan Lesothosta Väli-Amerikan St. Kitts & Nevikseen. Maat tulevat hyvin tutuksi päävalikossa pyöriteltävän maapallon avulla, jota pääsee tutkimaan oikealla tatilla. Maista on kätevästi esillä pieni tietopaketti, josta selviää muun muassa maan virallinen FIFA-ranking, MM-kisojen tilastoja, maan pääkaupunki sekä asukasluku, ja halutessaan voi myös kuunnella maan kansallislaulun. Menussa palloilu onkin hieno ominaisuus, joka opettaa jalkapalloilun ohessa myös hieman maantietoutta.

Itse pelimekaniikkaa on viety FIFA 10:stä nopeatempoisemmaksi ja vauhdikkaammaksi. Syötöt ja laukaukset lähtevät nopeammin ja kovemmin, ja myös erikoisia kantapääkikkoja tulee useammin. Kulmatilanteetkin ovat nyt hyödyllisiä hyökkäävälle pelaajalle: niistä saa oikeasti tehtyä puskumaaleja, eikä tuloksena ole ainainen vastaiskumaali puolustavalle pelaajalle. Keskitykset sekä korkeat läpisyötöt tuntuvat hakeutuvan paremmin omille pelaajille sekä tapauksesta riippuen myös syötettävälle pelaajalle juoksun mukaiseen linjaan, eikä taakse jolloin vauhti pysähtyisi täysin. Kaiken kaikkiaan pelattavuutta on siis helpotettu ja joku saattaakin sanoa pelin olevan selvästi arcademaisempi kuin FIFA 10. Hyvä niin, itse tykkään enemmän nopeatempoisesta ja hiukan myös helpommasta pelattavuudesta.

Yksi merkittävimmistä uudistuksista kentällä on rangaistuspotkut. EA:n pojat ovat ottaneet mallia Pro Evolution Soccer 2010:stä tuodessaan kokonaan uudistuneen tavan potkaista pilkut. Rankkaria annettaessa määritetään ensimmäiseksi voima sivuttaissuuntaan liikkuvan mittarin avulla. Samaan aikaan pitää myös määrittää potkun kovuus, joka vaikuttaa laukauksen korkeuteen. Tämän jälkeen pelaaja lähtee laukomaan ja laukauksen suuntakin pitää vielä päättää tattia ohjaamalla. Taitoa tarvitaan, sillä tutoriaalissa näkyvä tähtäin on piilotettu peleissä eikä apuja tule. Usein lopputuloksena onkin ohi menevä rankkari. Tai ainakin itse lauoin enemmän ohi kuin maaliverkkoon. Mitä vapaapotkuihin tulee, ovat pelinkehittäjät selvästi kuunnelleet fanejaan, sillä vapareista on tehty huomattavasti vaikeampia kuin mitä ne olivat FIFA 10:ssä. Vapaapotkut pitää opetella nyt uudestaan, mutta eivät ne toki vieläkään mahdottomia ole.

Moni FIFA 09:ä pelannut ihmetteli, mihin ne ihanat ulkosyrjälaukaukset katosivat FIFA 10:stä. Nyt ne on tuotu takaisin, ja unelmallisten ulkosyrjäkierremaalien tekeminen voikin siis jatkua. Pelin ollessa siis hieman arcademaisempi, ovat maalitkin sen mukaisia. Useasti tulee todella epämääräisiä tilanteita, joissa pelaajat tekevät ihme mokia, ja pahimmillaan puolustajat törmäilevät keskenään ja hyökkääjä pääsee vapaasti laukomaan pallon maaliin. Tämä tuo peleihin myös lisää hauskuutta, mutta Livessä käytävien rank-pelien aikana tapahtuvat tekoälylliset sekoilut eivät ole niin tervetulleita.

Pelattavaa riittää

Vaikka peli perustuukin vain yksiin maailmanmestaruuskisoihin, on siinä silti yllättävän paljon ja laajasti pelattavaa. Päävalikosta löytyy neljä isompaa pelimuotoa. Ensimmäinen näistä, 2010 FIFA World Cup , on kaikista yksinkertaisin; pelaa MM-kisat haluamallasi maalla joko karsinnoista tai finaalipeleistä alkaen. Mikäs sen hienompaa kuin nousta Suomella karsinnoista kerrankin jalkapallon arvokisoihin ja johdattaa Huuhkajat aina mestaruuteen asti. Hieman utopistinen tilannehan tuo on, mutta videopelissä sekin on mahdollista. Captain Your Country ei eroa World Cup -pelimuodosta muuten, kuin että pelaaja ohjaa kentällä vain yhtä pelaajaa. Uutta peliä luodessaan saa valita, tekeekö kokonaan uuden sankarin, lataako Virtual Pro -hahmonsa FIFA 10:stä, vai pelaako jollakin oikean elämän futissankarilla.

Story of Qualifyingissä päästään pelaamaan aiemmasta 2006 FIFA World Cupista tuttuja skenaarioita, joissa on jokin oikeaan elämään perustuva ottelu ja sen tilanne. Esimerkkinä mainittakoon Suomen ja Saksan välinen vuoden 2008 karsintamittelö, jossa Suomi on shokeeravasti johdossa 1-0 kun peliä on pelattu 33 minuuttia. Tavoitteena onkin saada voitto Saksan joukkuetta käyttäen, kun peliä on tunti jäljellä, ja siinä ohessa suorittaa haasteita, joista saa lisäpisteitä. Mikä tästä koko pelimuodosta puolestaan tekee shokeeravan on se, että pelattavissa on nyt menossa olevien kisojen skenaarioita, joita päivitetään peliin parin päivän viiveellä.

Online FIFA World Cupissa pääsee pelaamaan MM-kisat muita ihmisiä vastaan Liven välityksellä omalle maalleen pisteitä keräten. Battle of Nationsin tarkoitus onkin selvittää, millä maalla on parhaimmat virtuaalipelaajat. Pelejä ei tarvitse pelata omalla maallaan, vaan joukkueen saa itse valita. Voittojen ja menestyksen mukaan määrittyy maitten ranking, ja kirjoitushetkellä kärkipaikkaa piti Meksiko ja Suomi oli sijalla 65. Liven välityksellä käytävissä peleissä on todella suppeat muokkaamismahdollisuudet. Ainoastaan pelin pituus, nopeus, kontrollit ja maksimi tähtimäärä pelattaville joukkueille on muokattavissa. Stadionia, palloa, säätä tai mitään muuta mukavaa ei siis voi vaihtaa. Jos peli päättyy varsinaisen peliajan jälkeen tasan, ei siitä seuraa jatkoaikaa, vaan pelkkä tasapeli. Pelin jälkeen ei myöskään pysty katsomaan tilastoja. Moninpeliin ja sen suppeuteen on EA:n ehdottomasti tehtävä muutoksia tuleviin FIFA-peleihinsä.

”Nascido para jogar futebol”

Päävalikosta löytyvästä Storesta saa kätevästi ladatuksi kisojen viralliset kokoonpanot, pelipaidat sekä laitamainokset. Kaikki on siis juuri niinkuin kisoissakin – niin lisensoituna ja virallisena kuin vain olla ja voi. Ennen virallisia MM-pelejä kuullaan maiden kanssallislaulut, ja päätykatsomoissa vellovat isot liput fanien päällä. Kaikki tämä tuokin peliin aivan uskomattoman hienon tunnelman, joka tavoittelee todella hyvin sitä tuttua ja turvallista, lämmintä, kotoisaa ja kesäistä MM-futiskisatunnelmaa. Ainoa asia, mikä puuttuu Etelä-Afrikan kisoja silmällä pitäen, ovat Vuvuzela-torvet, joiden ”ihanaa ja tunnelmoivaa” tööttäilyä ei kuulla taukoamatta. Ehkäpä niin on parempi.

Entäs sitten, kun kisat ovat ohi? Jaksaako tätä MM-futista enää pelatakaan? Varmasti moni miettii näin nähdessään pelin kaupassa täysihintaisena. Kenties pelille olisi kannattanut iskeä hieman alhaisempi hinta, koska sen peli-ikä ei ole kovin pitkä. Kyllähän tähän voi palata vielä MM-kisojen jälkeenkin – jos siis peliseuraa löytyy ja nopeatempoisempi ja ns. arcademaisempi FIFA kiinnostaa –, mutta tuskin enää syksyllä FIFA 11:n ollessa hyllyillä. Pitkäikäinen tai ei, nyt kisojen ollessa käynnissä on tämä peli todellakin pelaamisen ja kokemisen arvoinen tekele!