Adidas miCoach

Kirjoittanut: Livegamers

15.08.2012

Oman olohuoneen muuttaminen sormien napsautuksesta Kinect-kuntoilukeskukseksi ei ole kovin helppo juttu. Ei, vaikka mukana olisi roppakaupalla kuntoilumieltä, uusi jumppamatto ja läjä uudehkoja Kinect-urheilupelejä. Monet varmasti tietävät, että Kinect-pelaaminen vaatii todella paljon tilaa. Jos pelaamaan haluaa kutsua mukaan vielä kaverit, niin kaikki aina jalkalampuista kukkaruukuihin pitää siirtää reilusti pois huitomisetäisyydeltä.
Näiden seikkojen lisäksi on sanottava, että Kinectille julkaistuista urheilupeleistä vain murto-osa on ollut kaiken kukkuraksi edes oikeasti hyviä: tällä hetkellä mieleeni tulevat vain Kinect Sportsit ja sekopäisen hurmaava Kung-Fu High Impact. Miksi hyvien Kinect-pelien kirjo on niin vähäinen, vaikka laite on ollut markkinoilla jo monta vuotta? Siinäpä vasta kysymys.

Tällä kertaa onneansa lähtevät yrittämään pelitalo 505 Games ja urheiluvaatejätti Adidas, joka lanseerasi mullistavan MiCoach-laitteensa tovi aikaa sitten. Kyseessä on pieni sensori, joka mittaa urheilusuorituksen aikana niin urheilijan askelten määrän, etäisyydet, maksiminopeuden kuin keskinopeudenkin. Oikeastaan kaiken mitä urheilijan tulee ikinä kuntoillessaan tietää. MiCoach on ollut Adidasille menestyksekäs: yhä useammat huippu-urheilijatkin kehuvat käyttävänsä MiCoachia päivittäisessä harjottelussa.

505 Gamesin kehittämä Adidas MiCoach on ikään kuin Xbox 360:lle tehty kuntoiluohjelma, joka käyttää hyödykseen Kinectiä. Jos olet kaivannut vanhan koulukunnan etunojapunnerruksia ja kyykkyhyppyjä, nyt niitä on jälleen luvassa. Periaatteessa MiCoach-sensorilla ei ole mitään tekemistä tämän pelin kanssa. MiCoachista on ilmeisesti tullut vain laajempi Adidas-käsite, jota nyt sitten markkinoidaan hyvänä esimerkkinä myös peliteollisuuteen.

Läskit lähtee

Adidas MiCoachia markkinoidaan monipuolisena ja tehokkaana kuntoilupelinä kaikille vähänkään urheilusta kiinnostuneille. Se on ikään kuin kunto-ohjelma, jossa ammattilaiset neuvovat lihaskuntoliikkeitä pelaajan suoritettavaksi. Syövereistä löytyy lihaskuntoharjotteita niin tennispelaajille kuin esimerkiksi myös jalkapalloilijoille ja koripalloilijoillekin. Pelissä toimivat interaktiivisina valmentajina 18 eri Adidasin sponsoroimaa huippu-urheilijaa: mukana ovat ainakin jalkapalloilijoista Kaka, Gareth Bale ja Manuel Neuer, yleisurheilija Tyson Gay ja tennispelaaja Ana Ivanović. Adidas MiCoachista on karsittu minimiin aikalailla kaikki hauskanpito. Peli on totista totta – sen kertoo jo pelin valmentajakaarti, jolta ei hirveästi vitsejä tipu. Pelistä löytyy yli 400 erilaista kuntoiluliikettä.

Pelimuotoja ovat Training Games, Conditioning ja Training Plan. Esimerkiksi Conditioning-muodossa pelaaja pääsee tekemään harjoituksia vapaavalintaisesti oman mielensä mukaan. Jos olet ensimmäistä kertaa ruudun ääressä pelaamassa, etkä ole mikään huippu-urheilija, suositellaan aloittamaan ”Start Your Engine” -ohjelmalla, joka saa nimensä mukaisesti moottorin käyntiin. Jokainen Conditioning-harjoitustuokio sisältää lihaskuntoperiodin, lepoperiodin ja lopuksi harjoituspelin. Nämä kuntoilutuokiot ovat yllättävän raskaita: itse en jaksanut ensimmäiseltä seisomalta tehdä kuin muutaman ja olin varsin puhki.

Training Games -pelimuodossa pystyy pelaamaan näitä Conditioning-muodosta tuttuja minipelejä; on mahdollista hioa esimerkiksi tennislyöntiä tai heittoa koripallossa. Training Plan -muodossa taas pelaaja pystyy tekemään oman harjoittelusuunnitelmansa sen mukaan, mihin kuntoilullaan oikein tähtää. Kunnon kehittymistä pystyy sitten seuraamaan myös netistä, josta näkee tosi monipuolisia tilastoja omasta kuntoiluhistoriastaan.

On suorastaan yllättävää, miten paljon – ilman minkäänlaisia kuntoiluvälineitä – liikkeitä pystyy tekemään pelkästään omassa olohuoneessaan telkkarista katsomalla. Pelin tarjoamat lihaskuntoliikkeet ovat todella laadukkaita, ja ne tuntuvat jos ne vain onnistuu tekemään oikeaoppisesti.

Kinect-tuen kelvottomuus tuo oman haasteensa peliin

Adidas MiCoachin toteutus kuitenkin tökkii. Pelattaessa huomasi varsin usein, että Kinect ei suostunut välillä tunnistamaan yhtään pelaajan tekemiä liikkeitä. Oli mahdototonta saada edes itseään näkymään välillä ruudulle – tämä johti siihen, että peli ei suostunut välillä laskemaan edes pelaajan tekemiä liikesarjoja. Jouduin siis ajoittain 15 punnerruksen sijaan tekemään helpostikin 25, jotta pääsi etenemään pelissä seuraavaan harjoitukseen. Ja valmentaja huutaa vieressä vain ”kovemmin, kovemmin!”, ”et voi luovuttaa” – aika koomista.

Luin internetistä, että monet muutkin ovat kokeneet MiCoachilla harjoittelemisen välillä ylivoimaisen vaikeaksi. Vaikka olohuoneessa olisi tilaa ja kaikki puitteet ovat täydellisesti kunnossa, ei hommasta tule yhtikäs mitään. Jos oikein uhrautuneesti välillä yrittää, saattaa Kinect huomata jopa puolet kropasta, mutta millään en missään vaiheessa saanut itseäni näkymään kokonaan ruudulla. Koripallon heittoakin on mahdotonta tähdätä, se lähtee ihan mihin sattuu, jos suostuu kädestä edes aluksi lähtemään. Valikoissa on kaiken lisäksi todella tahmea liikkua. Valitsin yhtenään vahingossa väärän pelimuodon, niinpä hermoissa oli jo pitelemistä ennen kuin pääsin koko peliä edes kokeilemaan.

Heikot oli jumpat tältä erää

Minusta MiCoachin idea on kerrassaan mahtava – pystyt kuntoilemaan pienissä annoksissa kotona, ihan tuosta vaan olohuoneen telkkarin edessä. Idea toimii kuitenkin vain paperilla. Todellisuudessa Adidas MiCoach on ehkä surkein Kinect-kuntoilupeli, mihin olen koskaan törmännyt. Tuntuu, että tämä olisi pelistä vasta jokin alkeellinen suunnitteluversio, jolla ei ole vielä mitään asiaa kauppojen hyllylle pitkään aikaan.

Sähläämiseksihän tämä loppuen lopuksi siis meni. Kannattaa mennä mielummin ihan salille jumppaamaan, kuin alkaa taistelemaan tämän pelin kanssa omassa olohuoneessaan.