Angry Birds Trilogy

Kirjoittanut: Livegamers

16.10.2012

Maailman myydyin mobiilipeli, meidän suomalaisten ylpeys, Angry Birds on hiipinyt salakavalasti meidän pelaajiemme sydämiin hyvin lyhyessä ajassa – niin äkkiä, että monet vieläkin ihmettelevät, milloin tämä edes oikein tapahtui? Vielä muutama vuosi sitten Roviota ei pidetty edes näin suomalaisittainkaan kovin nousujohteisena pelifirmana. Mutta toisin kävi: vuonna 2012 Rovion liikevaihto hipoo jo 100 miljoonaa euroa ja Angry Birdsistä on tullut maailmanlaajuinen brändi.

Tänä syksynä Rovion lanseeraama Angry Birds tulee kauppojen hyllyille trilogiapaketin muodossa. Angry Birds Trilogy sisältää kolme aikaisemmin julkaistua peliä: Angry Birdsin, Angry Birds Seasonsin ja Angry Birds Rion. Pelin konsolikäännöksen väsäämisessä on mukana ollut myös tuttu kotimainen pelistudio Housemarque. Rapiat kolmekymppiä kustantavaa pakettia ei ole hinnalla pilattu, mutta onko vihaisten lintujen tykittäminen töllöttimen ruudulla yhtään sen hurjempaa kuin puhelimen vastaavalla? Eiköhän oteta asiasta selvää.

Viheliäiset siivekkäät

Angry Birds Trilogy nivoo yhteen pelisarjan kolme ensimmäistä luomusta. Kaikki ovat pelillisesti aika samanlaista nannaa, lukuun ottamatta pienoisia poikkeuksia: Angry Birds Seasonsissa tulee kuvioihin mukaan pari uutta lintua (oranssi lintu ja pinkki lintu). Rio-elokuvan mainingeissa tehdyn Angry Birds Rion pelitapa poikkeaa ensimmäisistä siten, että possujen tuhoamisen sijaan tarkoituksena onkin vapauttaa eksoottiset linnut häkeistään. Jälkimmäiseen on myös kehitelty ensimmäistä kertaa mukaan jopa pientä tarinantynkää – ilkeä pääpahis Kakadu on napannut Angry Birdsin linnut Rio De Janeiroon ja pelaaja lähtee selvittämään tilannetta samaan suuntaan. Angry Birds Rio osoittautuu kolmesta pelistä ehdottomasti pirteimmäksi tapaukseksi. Jostain syystä levyltä on jätetty pois kerrassaan loistava, painovoiman kanssa leikittelevä, viime keväänä julkaistu Angry Birds Space. Kyseessä on ehdottomasti sarjan mielenkiintoisin osa tähän mennessä, harmi ettei se sisälly kokoelmaan mukaan.

Pelaaminen on lähes yhtä perinteikästä kuin puhelimellakin. Kosketusnäytön sijaan lintuja kuitenkin ammutaan ohjaimen tattia venyttämällä vasemmalta oikealle. Simppeliä ja yhtä koukuttavaa kuin kännykällä. Pelattavaa riittää myös melkoisen paljon – yhden pelin läpipeluuseen saa kuluttaa useita tunteja. Ja kun ottaa vielä huomioon, että loppupään kentissä alkaa olemaan jo himpun verran enemmän haastetta, saa Angry Birds Trilogysta suhteellisen pitkäkestoisen seuralaisen iltojen ratoksi. Pelin ulkoasua on paranneltu. Uusien HD-grafiikoiden lisäksi ympäristöjä on ehostettu ja Angry Birds Trilogy tukee myös Kinectiä. Valitettavasti pelin Kinect-tukea en päässyt testaamaan, kun arvostelukappale oli mallia PS3.

Angry Birdsin äänimaailma on aina aiheuttanut minussa suurta närää ja kummastusta. Tunnelma on jotenkin liian geneerinen ja kuollut – lintujen rääkyminen alkaa pidempien pelisessioiden jälkeen turruttamaan pääkoppaa, ja taustalle ei ole edes saatu laitettua kunnon musiikkia. Tässä on yksi osa-alue, jonka Rovio voisi tulevaisuudessa fiksata. Kuka on väittänyt, että simppelien ja koukuttavien pelien tarvitsisi äänimaailmaltaan olla myös yksinkertaisia? En ainakaan minä. Angry Birds Trilogya mieluummin siis vaikka kokonaan ilman ääniä.

Kolme peliä, yksi levy, mutta kaksi piippua

Monet pitävät Angry Birdsiä maailman parhaana ajantappopelinä – aina on aikaa ottaa muutamat pelisessiot kännykällä, vaikka odottaessa bussia pysäkillä. Siinä pelin idea toimiikin mitä mainioimmin –, mutta kun on kyse televisionruudulla pelaamisesta, tekee mieli pelata oikeasti vähän erilaisia pelejä. Siinä onkin Playstation 3:lle ja Xbox 360:lle suunnitellun Angry Birds Trilogyn kovin kynnys. Kiinnostaako tätä puhelinpeliä hakata enää kotisohvalla? Mutta jos vihaiset linnut ovat henkilökohtainen paheesi ja naputtelet kännykällä peliä päivittäin, en näe mitään syytä mikset tykkäisi tästä kokoelmasta.