Dark Void

Kirjoittanut: Livegamers

02.03.2010

Mikä on yhtälön tulos, kun sekoitetaan hyppysellinen Mass Effectiä, kourallinen Gears of Waria sekä ynnätään seokseen yksi kappale rakettireppuja James Bondin tapaan? No, tietenkin tuloksena on Dark Void. Paperilla mielenkiintoiselta vaikuttava sekoitus klassikoita on kuitenkin onnistuttu pilaamaan onnettomilla kontrolleilla ja lattealla tarinalla.
Mikä ihmeen Dark Void?

Päähenkilö Will Grey lentää naisystävänsä kanssa Bermudan kolmion yli vuonna 1938. Kuten olettaa saattaa, kaikki ei mene niin kuin on sovittu. Lentokoneeseen törmää avaruusalusta muistuttava alus, minkä takia hätälasku on väistämätön. Kaksikon lentokone tippuu mystiselle saarelle, josta kukaan ei ole ennen kuullutkaan. Saarta kutsutaan nimellä The Void. Saari osoittatuukin rinnaikkaismaailmaksi, jossa ulkoavaruuden ilkeät limanuljaskat yrittävät vallata maapallon käyttäen hyväkseen The Voidin tarjoamaan ovea.

Sankarillinen Will ei tietenkään anna tämän tapahtua vaan ottaa ohjat omiin käsiinsä. Paikallisten heimolaisten ja yhden keksijän avulla Will ja hänen orastavan rakkautensa kohde lähtevät taistelemaan loppumattomalta tuntuvaa avaruusolioiden massaa vastaan.

Peli pyöräytetään käyntiin monista muista peleistä tutulla kaavalla, jossa heti alkuun annetaan kaikki pelin hienoudet käyttöön, mutta vain silmänräpäytystä myöhemmin ovat kaikki hienoudet poissa ja ne on taas ansaittava käyttöön alusta alkaen.

Suojasta suojaan!

Gears of Warin mallista ammentava suoja-systeemi on nykyään jo niiiin tuttua kauraa. Pelimaailma tarjoaa paljon suojia, joita GoWin tyyliin käytetään edetessä aktiivisesti hyväksi. Dark Void tarjoaa myös tutun kaavan lisäksi uuden näkövinkkelin suojatulitaisteluihin. Tällä kertaa käännetään kamera täysin ympäri ja suojasta voi ampua nyt sekä ylös että alas. Mielenkiintoinen ja ehdottoman toimiva ratkaisu.

Kolmannesta persoonasta ohjastettavaa hahmoa on helppoa käsitellä vielä maanpinnalla, mutta kun sekaan ynnätään jo hehkutettu rakettireppu, alkavat kontrollit mennä aloittelijalta todella solmuun. Ideana ”lennä minne vaan, taistele missä vaan” kuulostaa kieltämättä mehukkaalta, mutta jos kontrollit ovat täysin käsittämättömät, tekee se mehukkaan hyvin äkkiä rutikuivaksi. Varsinkin vaikeimmalla tasolla pelatessa on hermojen menetys kontrollien takia muutamaan otteeseen väistämön tosiasia.

Nykyajan trendien mukaan on myös Dark Voidissa aseiden ja varusteiden (tässä tapauksessa vain jetpackin) kehitysmahdollisuus. Vihollisten nirhaamisesta saa Tech-pisteitä, joilla voi puolestaan ostaa aseisiin parannuksia. Lähinnä tarjolla on vain isompia lippaita ja voimakkaampia luoteja. Jetpackiin saa jo valmiiden konekiväärien lisäksi hieman isommat tykit, joilla voi ampua avaruusaluksia alas.

Into the Void

Dark Voidin maailma tarjoaa keskinkertaista silmäkarkkia avaruustaisteluiden ystäville. Maailma ei ole kovinkaan moniuloitteinen ja lentoaluekin on oikeasti rajattu näkymättömillä seinillä, joten lause ”lennä minne vaan” ei siltä osin pidä paikkaansa. Pelialueet on jaoteltu lähinnä kolmeen osaan: saaren viidakkoon, saaren ympärille sekä huippumodernia teknologiaa sisältäviin avaruusaluksiin.

Audiopuoli on lähestulkoon grafiikkapuolen tasalla. Mitään säväyttävää ei äänimaailma tarjoa. Ympäriltä kuuluu lähes koko ajan taistelun ääniä, jotka koostuvat lähinnä ufojen hikisistä laserpyssyistä. Tunnelmaa luovat välimusiikit ovat sen sijaan jo astetta parempaa tavaraa, mutta eivät silti kovin suuria fiiliksen nostattajia.

Loppu hyvin kaikki hyvin?

Dark Void tarjoaa paperilla hyviä ideoita, jotka kuitenkin suurimmaksi osaksi kaatuvat surkeaan pelimekaniikkaan ja kontrolleihin. Tarina ei juuri sytytä, vaikka avaruusseikkailun yhteyteen on vielä yritetty ympätä orastavaa rakkaustarinaa, joka lopussa saa normaalista kaavasta poikkeavan ratkaisun.

Hetkellisesti Dark Void on jopa nautittava ja kiinnostava, mutta nopeasti fiilikset muuttuvat, kun kohtaukset vaihtuvat ja kontrollihelvetti pääsee taas irti. Peli ei ole kovin pitkä, joten kertapeluuna se tarjoaa ihan kivaa vaihtelua, jos pelin sattuu löytämään alelaarista. Mikäli jetpackit ja avaruusseikkailut kiinnostavat, niin kannattaa vuokrata tai odotella, että pelin saa jostain halvalla.