FIFA Soccer 2005

Kirjoittanut: Livegamers

18.11.2004

On menossa kansainvälinen ystävyysottelu Suomen ja Brasilian välillä. Todella, sillä pelaan Luca Brasil -nimistä heppua vastaan Xbox Livessä. Näen maiden taitotasojen eron, enkä usko Suomen mahdollisuuksiin. Puoliajalla tilanne on 0-0, olen huojentunut. Toisen puoliajan alussa tapahtuu ihme: Forssell tykittää täysillä vasempaan yläkulmaan, ja Suomi johtaa 1-0. Ihmeitä tapahtuu, ajattelen. Olen oikeassa, sillä Suomelle käy tuttuun tyyliin. Ronaldinho syöksyy läpi kentän ja tekee maalin 85. minuutilla maalivahdin vierestä. Suomi-Brasilia päättyy 1-1. Tämä ei ole jalkapalloa.
Pitkään myyntilistojen kärkeä Euroopassa pitäneellä vanhalla ketulla alkavat temput loppua ja vitsit olemaan vähissä. Kummallista kyllä, japanilaisen Konamin Pro Evolution Soccer -sarja on onnistunut siinä missä kukaan muu ei: ensin luomaan realistisen futis-kokemuksen ja kaiken lisäksi haastamaan Electronic Artsin pitkään jatkuneen FIFA-sarjan. Kuten EA:lle on käynyt myös NHL-sarjan kanssa, kilpailun koventuessa heidän on ollut pakko uudistaa sarjaansa. Vuodessa uudistukset eivät kuitenkaan tapahdu tarpeeksi nopeasti.

FIFA-sarjan valtti on aina ollut hyvin kattava lisenssi, ja tänä vuonna se on laajentunut entisestään, mukaan on tullut Euroopan sarjojen entistäkin alempia sarjatasoja. Suomalaisten harmiksi Veikkausliiga ei ole vieläkään mukana, vaikka ruotsalaisten Allsvenskan löytyykin. Onneksi sentään maajoukkue on pelissä mukana. Xboxin käyttäjälle suurin uudistus on Xbox Live -tuki, joka muista EA:n urheilupelien Euroopan-versioista on puuttunut. Muita uudistuksia ovat ns. ensikosketus, pallottoman pelaajan ohjaaminen ja 15 kautta kestävä uramoodi.

Litti ja Spitti

FIFA 2005:n ulkoasun ainoa pettymys on rumat valikot, jotka näyttävät siltä kuin ne olisi kyhätty kokoon teon loppuvaiheessa. Ero on huomattava NHL 2005:n tyylikkäisiin valikkoihin verrattuna. Pelaajat sen sijaan näyttävät hyviltä, Litti näyttää Litmaselta ja Mikael ihan Forsselilta. Pelin musiikit ovat perinteistä EA-tavaraa, ihan ok -tasoa, mutta vain muutamaa kappaleista kuuntelee mielellään. Ilahduttavana kuriositeettina asetuksista voi nähdä minkä maalainen kappale on, ja useista suurista jalkapallomaista on saatu kappaleita.

Erilaisia asioita suorittamalla (esimerkiksi ensimmäinen kansainvälinen ottelu) saa ”My FIFA 2005” rahaa, jota voi käyttää asetuksista löytyvässä kaupasta. Sieltä voi ostaa peliasuja, musiikkikappaleita, palloja, jalkapallokenttiä ja jopa erotuomari Pierluigi Collinan. Jostain syystä pelin tilastoihin ei ole laitettu pelaajien oikeita kuvia, vaan pelin grafiikalla tehdyt. Oikea kuva olisi näyttänyt paremmalta. Otteluiden aikana voi silloin tällöin havaita nytkähtelyä pelaajien animaatioissa.

Be the next Alex Ferguson, lad

Career-pelimuodossa johdetaan managerina joukkueita viidentoista kauden ajan. Ensin valitaan managerin ulkonäkö, hieman henkilötietoja ja lopuksi millä alueella haluaa toimia. Vaihtoehtoja on viisi, ja ne sisältävät erilaisia liigoja. Itse pelimuoto on hyvin samanlainen kuin NHL 2005:n Dynasty, mutta suppeampi, koruttomampi ja hengettömämpi. Sinulle asetetut odotukset vaihtelevat sen mukaan, minkä joukkueen valitset.

Kauden otteluita voi joko pelata itse tai simuloida. Simulointi on mielekkäämpää kuin tavallisesti, sillä ruudulla kerrotaan tarkasti pelitapahtumat ja peliin voi hypätä koska tahansa. Toisin kuin NHL:ssä, FIFA:ssa ei voi päättää lippujen hintoja tai joukkueen harjoitusohjelmaa. Joukkueen menestys vaikuttaa joukkueen kokonaiskykyihin. Taktiikoista voi valita muun muassa joukkueen asenteen, hyökkäys- ja puolustusmuodostelman, vapaapotkujen antajan ja kapteenin. Valikoissa näytetään kiitettävästi tietoa kerralla, mutta ehkä siksi ne ovat hieman sekavia. Career-pelimuoto on NHL 2005:n Dynastyn jälkeen pettymys. FIFA ei tarjoa yhtä syvää ja mielenkiintoista kokemusta, mutta ajaa juuri ja juuri asiansa.

Pelissä voi luoda oman turnauksen, eli valita joukkueiden lukumäärän, mieleisensä joukkueet, kuinka monta kertaa he pelaavat toisiaan vastaan ja turnauksen nimen. Muokattavaa ei siis hurjasti ole, mutta perusjutut ovat paikoillaan. Toki pelata voi myös valmiita, oikeita turnauksia ja liigoja, näitä ovat esimerkiksi Valioliiga, Englannin cup, Saksan Bundesliiga, Italian Serie-A ja Ruotsin Allsvenskan. Maita, liigoja ja turnauksia on useita, kuten EA:n lisenssiltä voi odottaakin.

Beckiksen banaanipotku

EA on tehnyt onnistuneen uudistuksen, josta käytetään nimeä ensikosketus. Silloin kun olet juoksemassa pallon luo ja/tai haluat harhauttaa vastustajaa, voit painaa oikeasta tatista johonkin suuntaan, jolloin pelaajasi tekee harhautuksen. Tätä kannattaa käyttää usein, sillä sitä ei ole aina helppoa estää, mikä haittaa puolustettaessa hieman. Pallottoman pelaajan ohjaaminen jää hyödyttömämmäksi kuin NHL 2005:ssä, eikä sitä tule käytettyä. Tämä johtuu myös siitä, että kaikkia nappeja ei usein ehdi painamaan tarpeeksi nopeasti ja tarkasti.

Potkuissa ja keskityksissä käytettävä voimamittari on tehokas pelin pilaaja. Keskityksissä mittari kasvaa liian hitaasti, ja niinpä keskityksistä tulee usein todellisia ruikkuja. Maalia kohti suunnatuissa potkuissa mittari puolestaan kasvaa liian nopeasti. Harmaata aluetta ei ole, potku on joko maata pitkin tai maalin hirsiä viistävä. Peruspeli kuitenkin luonnistuu, tavalliset syötöt ja läpisyötöt toimivat tyhjäänkin tilaan mallikkaasti.

Vastustajien tekoäly ei päätä huimaa, sillä joskus puolustus vuotaa. Pelaaja-parka ei ehdi kontrolloimaan jokaista heppua, joten pientä apua kaivattaisiin myös tekoälyltä. Joskus näyttää kuin pelaajat kaikkoaisivat pallon tieltä, eivätkä pidä tonttiaan. Muutenkaan realistinen peli ei oikein ota onnistuakseen, sillä maalit tehdään yleensä tietyllä kaavalla: pari syöttöä kaverilta kaverille, maalivahdin tontille ja siitä potkaisu täysillä. Verkko soi näissä tilanteissa kovalla prosentilla. Otteluista tulee helposti päästä-päähän rynnimistä. Aluksi erikoistilanteet häkellyttävät. Kulmapotku ja vapaapotku vaikuttavat hyvin monimutkaiselta taiteelta. Sitten kun hommat alkavat sujua, huomaa kuinka huono systeemi on: joko sen osaa täysin tai sitä ei osaa ollenkaan. Vedoista tulee joko kuolettavan tarkkoja tai täysiä susia.

It’s alive, alive!

Pelaajia voi luoda itse, joukkueita ei. Futari pitää laittaa valmiiseen joukkueeseen. Systeemi on muuten monipuolinen, hepulle voi kääntää ja vääntää sopivan naamataulun, hiukset, ihonvärin ja jopa iän. Kumma kyllä pelaajasta ei saa täysin mustaihoista tai aasialaista. Myös erilaisia hikipantoja ja muuta sälää saa futarin ylle. Isin pikku taiturille voi myös laittaa sopivat taitopisteet muun muassa vauhdinottoon, luovuuteen ja pallonhallintaan. Tuleva tähtipelaaja tarvitsee toki nimen. Lopuksi hänelle sitten valitaan joukkue. Minun urhea suojattini Elmeri Cajander valitsi Suomen maajoukkueen.

Livettäjät viheriöllä

Jostain syystä valikot pätkivät ja etenevät hyvin hitaasti Livessä, mikä saa kärsivällisimmänkin pelurin repimään hiuksia. Tuskaa lisäävät silloin tällöin tapahtuva ”connection lost” ja väite, jonka mukaan kone ei saa yhteyttä Liveen tai EA:n palvelimiin. Livessä voi katsoa omia ja muiden pelaajien tilastoja voitoista, tappioista ynnä muusta.

Kun valikoiden selaaminen sujuu ongelmitta, ei kannata valita tuttuja Quickmatchia tai Optimatchia. Kummatkaan eivät toimi tarpeeksi hyvin. Niiden sijaan pitää mennä Game modes -osioon ja jatkaa sieltä Online lobby -osioon. Lobbysta valitaan Europe-serveri, sillä muilla ei edes yleensä ole ketään. Listasta voi haastaa pelaajan tai ottaa haasteen vastaan. Hyväksyttyäsi haasteen valitsette joukkueen ja taktiikan, jonka jälkeen peli voi alkaa. Yllätys oli suuri, kun huomasin että peli toimii aina lähes kokonaan ilman lagia. Jalkapallon pelaaminen Livessä on uusi ja nautinnollinen kokemus, joka nostaisi FIFA:n profiilia, jos Pro Evolution Soccer 4 ei sisältäisi Live-tukea.

Yhteenveto

FIFA 2005 ei ole paras mahdollinen jalkapallopeli, se on sanomattakin selvää. Vaikka Pro Evolution Soccer 4 ei sisältäisikään Live-tukea (minkä se sisältää), hakkaisi se FIFA:n 10-0 jo sisällön ja pelattavuuden puolesta. FIFA sopii arcade-henkisille futaajille, jotka eivät niin välitä realismista, mutta joiden mielestä oikeat nimet ovat plussaa. Peruspeli toimii ja kattava lisenssi auttaa kaikessa. Surullista kyllä, FIFA:n paras puoli on Live-tuki. Se ei auta kauaa.