Gravity Rush 2

Kirjoittanut: Livegamers

08.02.2017

Edellisen seikkailun tuloksena painovoimakuningatar Kat on menettänyt voimansa ja työskentelee nyt syvissä kaivoksissa louhimassa Oreja, joiden kanssa Bangan, leijuvan kaupungin kansakunta käy kauppaa henkensä pitämisiksi. Työläisten olot ovat kurjat. Kat ja hänen ystävänsä joutuvat kesken kaivostöiden suuren painovoimamyrskyn armoille rikkinäisessä painovoimapuvussa. Viime hetkellä Kat saa takaisin voimansa hallita painovoimaa ja päihittää myrskyn keskellä riehuvan hirviön sekä alkaa käyttää voimiaan hyväkseen auttaakseen kaupunkia keräämään Oreja. Voimien ansiosta kerääminen käy helpommin, eikä tarvita suunnatonta työvoimien uhrausta. Suunnitelmat eivät kuitenkaan mene niin kuin voisi suunnitella, sillä matka tuo tullessaan isompia uhkia. Seikkailu voi alkaa.
Leijuva sätkynukke

Jo Gravity Rushin ensimmäinen osa loi pelisarjalle vähintäänkin kulttimaisen maineen. Edeltäjänsä mukaan jatko-osa ei jätä pelaajaa kylmäksi. Pelissä taiteillaan painovoiman kanssa erilaisiin paikkoihin, etsitään aarteita ja selvitetään monenlaisia aivopähkinöitä eli puzzleja.


Painovoiman kanssa temppuilu tuo miellyttävän ja uuden kokemuksen tavanomaisen räiskinnän tilalle. Vaikka painovoimalla temppuilu onkin virkistä ominaisuus, Kat muistuttaa painovoimatilassa paremminkin ilmassa leijuvaa räsynukkea, kuin painovoimakuningatarta. Kehittäjät ovat varmaankin pyrkineet tekemään painovoimattomasta tilasta mahdollisimman realistisen näköisen. Mielestäni tässä olisi voitu käyttää enemmän mielikuvitusta, kuin realistisia realiteetteja. Kyseessä on kuitenkin vain peli.

Kadonneen ohjaimen balanssin metsästys

Painovoiman kanssa temppuilu vie rutinoituneeltakin pelaajalta hetken aikaa, mutta osoittautuu pienen harjoittelun jälkeen mukiin meneväksi pelikokemukseksi. Alussa ohjattavuus on hieman kökköä, mutta myöhemmin sulavaa. Silti kokenutkin pelaaja voi löytää itsensä hakkaamassa konsolin ohjainta sohvatyynyihin paikoittain oikkuilevan ohjattavuuden jäljiltä. Jokseenkin hankala ohjattavuus ei kuitenkaan tapa pelikokemusta. Kentät ja tehtävät ovat mielenkiintoisia ja hauskoja. Pelin strategia vie pelaajaa sellaisiin paikkoihin, missä pelaaja ei olisi kuvitellut menevänsä. Gravity Rushissa pitää nähdä metsä puilta.

Kat taistelee painovoimahirviöitä vastaan ja keräilee Oreja, joilla voi ostaa uusia loitsuja, kehittää taistelutaitoja ja painovoiman hallintaa. Alussa painovoimatilassa taisteleminen voi olla turhauttavaa, mutta Oreilla ostettujen taistelumekanismien jälkeen kamppailut muuttuvat sulavammiksi ja määrätietoisemmiksi. Gravity Rush ei auta uusavutonta pelaajaa, vaan pelaajan pitää tehdä pelissä työtä koko rahan edestä. Katin seikkailua tukee myös erilaiset sivutehtävät, joissa on mahdollista saada pieniä yksityiskohtaisia tietoja pelisarjan henkilöistä, ja mikä tärkeintä, Oreja.

Tyylikäs sarjakuvamainen ulkoasu

Ulkoasu Gravity Rushissa on yksinkertainen, yksityiskohtainen ja kaunis. Aluksi peli saattaa muistuttaa mangasateenkaaripirtelöä ja sitä se onkin, mutta kätkee sisälleen tasapainoisen ja miellyttävän taideteoksen. Tarina pelissä on kaunis ja yksinkertainen, siinä on ripaus sinisilmäistä viattomuutta ja pikkutyttömäistä huumoria. Tarinaa kuljetetaan taidokkaasti eteenpäin sarjakuvaikkunoilla. Näin hitainkin lukihäiriöstä kärsiväkin pysyy juonessa mukana alusta loppuun.


Kokonaisuutena Gravity Rush 2 on oiva lisä uusien pelikokemusten metsästäjien kokoelmissa. Pelissä yhdistyy taitava, yksinkertainen, mutta yksityiskohtainen graafinen suunnittelu ja popkulttuuri. Seikkailusta löytää tällaisille peleille vanhoja tuttuja ominaispiirteitä, kuten myös uusia ja virkistäviä kokemuksia. Peli vaatii pitkiä hermoja ja avoimuutta. Perinteisen pelaajan ensimmäinen askel pelin aloittamiseen on kaikkien ennakkoluulojen heittäminen roskakoriin ja mielen avaaminen. Peli antaa koko rahan edestä, jos sille antaa aikaa. Gravity Rush jatkaa kunnioitettavasti edeltäjänsä aloittamaa polkua pelimaailmassa.