MTV Music Generator 3

Kirjoittanut: Livegamers

01.07.2004

MTV Music Generator 2 PS2:lla asetti allekirjoittaneelle jatko-osaa kohtaan suuren odotusarvon, sillä ensimmäistä kertaa pääsin sävellystyön makuun pelkällä musiikkikorvalla omaamatta lainkaan musiikillista taustaa. Silloinen Jesterin tekijätiimi oli osannut asetella käyttöliittymän tasolle, jota jopa Tarssin kaltainen kivikauden nörtti osasi hyödyntää saaden aikaan nipun kuolemattomia sävelmiä (?) muistikortin täydeltä. Lukemattomat musiikkiohjelmat PC:llä eivät käyttöliittymänsä hankaluuden takia minulle koskaan auenneet, joten MTV Music Generator 3 oli enemmän kun tervetullut tallentamaan päässäni pyörineet hitti(?)biisit. Hartaasti odotettu plätty tummanpuhuvaan xflyygeliini ja pelivalikoiden kimppuun.
Yleistä

Pelin introjen rullatessa silmieni alla merkillepantavaa oli Jesterin puuttuminen tekijätiimistä, mutta en huolestunut sillä kehittäjänä oli useiden ammattimaisten miksausohjelmien kanssa tekemisissä ollut firma MixMax. Lisäksi julkaisijan lupaama uudistettu studio, yli 3000 samplea ja omien musiikki CD-levyjen hyödyntäminen musiikinteossa vauhdittivat jatkamaan suoraan alkuvalikkoon.

Alkuvalikko, kuten kaikki alavalikotkin sisältävät otsakkein varustettuja laatikoita joita selaillaan vasemmalla tatilla A:n toimiessa enterinä. Käyttöliittymä näytti olevan, jos mahdollista jopa aiempaa osaa yksinkertaisempi. Pikaisen selailun ja testailujen jälkeen oli todettava, että äänimaailma todella vaikutti ammattimaisen puhtaalta ja aidolta verrattuna aiemman osan surkeisiin midi-viritelmiin.

Pelimuodot

REMIXER, jossa tarjolla pelin sisältämät kymmenen artistin (Snoop Dog, OutCast, Sean Paul, Fabolous…) edustamien eri musiikkityylien tuotosta samplattavaksi reaaliajassa. Tee-se-itse dj:n unelma, jolla voi viihdyttää kotibileisiin saapunutta yleisöä ainakin siihen saakka, kunnes kaikille tulee yllättäen joku tärkeä meno ja he joutuvat pahoitellen poistumaan.
Remixer on toteutettu valikoin, joilla voi monipuolisesti vaikuttaa rumpuihin, bassokuvioon, riffeihin, sekä laulantaan katkaisematta biisin kulkua.

STUDIO. ”The hearth and soul of any self-respecting artist”, lupailee valmistaja. Kiinnostavin osa koko pelistä. Työkaluna ammattikäyttöön verrattavissa oleva studio miksauspöytineen, jossa voit rakennella musiikiasi pilkkoen sen paloihin muunnellen sitä haluamaasi suuntaan. Lisäksi voit tuottaa omat samplesi muutaman sekunnin mittaisina pätkinä omalta musiikki-CD -levyltäsi.
Studiossa voi myös koettaa siipiään ”ohjaamalla” musiikkivideoita, jotka tosin ovat pelkkää psykedeelistä tajunnanvirtaa kuvaavia ja musiikin tahtiin liikkuvia kuvioita. Omaa videokuvaa ei ikävä kyllä pysty mukaan leikkaamaan.

Kaikesta tästä herkusta huolimatta studiolla on rajoituksensa. Tärkein ominaisuus, eli ”säveltäminen” on toteutettu siten, että valmiina olevat kappaleet toimivat musiikkityyleinä, joista kappaleen valittuaan saa muokattua saman genren viitoittamaa musiikkia.
Ajattelin ajaa studion sisään edellisellä osalla tekemälläni simppelillä ambient-biisillä, mutta törmäsin heti vaikeuksiin. MixMax on toimintoja yksinkertaistaessaan jättänyt pois kaikki edellisen osan tuhannet instrumentit, tarjoten vain muutamaa tylsää vaihtoehtoa tilalle. ”Säveltäminen” itsessään on kyllä toteutettu aiemman osan tyyliin pianokoskettimistoa avuksi käyttäen, mutta jokainen laittamani sävel kantaa vain 1/4 tahtia, eikä sitä kykene muokkaamaan. Varastossa olisi kyllä kaikki ne yli 3000 samplea, mutta silloin ei todellakaan voi kehua itse säveltäneensä yhtikäs mitään. Yksittäinen sample ei ole lainkaan melodisesti muokattavissa ja sen sävelkuvio on lukuisista efektivaihtoehdoista ja filttereistä huolimatta muuttumaton. Sävellystyö on toisin sanoen pelkkää valmiin samplepalikan peräkkäin asettelua.

PLAYLIST sisältää kaikki edellä mainitut kappaleet ja kaiken tallentamasi oman tuotoksen. Näistä voit valita henkilökohtaiset suosikkisi ja laittaa ne soimaan jukeboximaisesti haluttuun järjestykseen ja samalla ihastella omia, tai pelimoottorin tekemiä musiikkivideoita TV-ruudun välityksellä.

FILES osiossa tallennat tekemäsi musiikin ja täältä se on myös noudettavissa muokattavaksi.

OPTIONS tarjoaa vaihtohehdoiksi efektien volyymit ja todella kattavan, kaiken kädestä pitäen opettavan tutoriaalin. Lisäksi pelintekijät esitellään ”lopputekstien” muodossa.

Yhteenveto

Remixerinä peli edustaa konsoleilla ehdottomasti alansa huippua, mutta mikäli olet etsimässä työkalua luovaan sävellystyöhön, niin sitä mahdollisuutta ei pelistä valitettavasti löydy. Tästä ominaisuudesta, tai pikemminkin sen puutteesta pettyneenä selasin Codemastersin foorumit läpi ja joka puolella kävi sama ilmi. Lähes kaikki pelin ostaneet kyselivät kyseisen ominaisuuden perään ja Codemasters ei voinut kun valitella tapahtunutta. Jester olisi ehkä sittenkin ollut parempi valinta jatkamaan pelin kehitystä ja kyseinen yhtiö jatkaakin PS2:n puolella menestyksekästä kulkuaan Music 3000:n parissa.