WRC – World Rally Championship 4

Kirjoittanut: Livegamers

13.12.2013

Ralli ja rallipelit ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Kävin muun muassa joskus seitsemän vuotta putkeen katsomassa Jyväskylän Neste Rallin. Nykyään kiinnostus ralliin on laskenut huimasti, johtuen kärkitallien määrästä ja yhden miehen dominoinnista. Silti rallipelejä tulee pelattua, vaikka miten oikeassa sarjassa tilanne olisikin. Hyviä rallipelejä vaan on aivan liian vähän. Tällä sukupolvella on oikeastaan vain yksi rallipeli, joka on saanut minut koukkuunsa. Aikaisempia WRC:n osia olen pelannut, ja vastaan tuli kyllä täyslaidallinen sitä itseään. Nyt varovaisesti avaan pelikotelon ja suuntaan katseen kohti alkuvalikkoa.

3.. 2.. 1.. GO!

Näyttävien alkuvideoiden saattelemana eteen aukeaa valikko, josta pääsee valitsemaan lähteekö paahtamaan uramoodia, yksittäistä rallia vai erikoiskoetta, championshipiä vai moninpeliä. Uramoodissa kuljettaja starttaa juniori-luokan koeajoilla, ja hyvien suoritusten siivittämänä ura etenee aina WRC-luokkaan asti, välietappeinaan juniori-luokan WRC, WRC 2-, ja WRC 3 -luokat. Championship-moodissa valitaan virallisista kuljettajista yksi, ja ajetaan kausi hänen saappaissaan.

Aikaisempien WRC-pelien kokemus oli lähinnä luotaantyöntävä, sillä auto käyttäytyi kuin saippua kylpyammeessa. WRC 4:ssä oli alkuun vielä hyppysellinen samaa reaktiota, mutta auton kontrolli on nyt saatu jo paljon paremmaksi. Siinä missä aikaisemmin ei autoa pystynyt edes hetkeä hallitsemaan kunnolla, on uusimmassa osassa kontrolli jo pääsääntöisesti hyvää luokkaa, vaikka hetkellisiä luonnottomuuksia vielä esiintyykin.

Peli tarjoaa 13 eri maan rallit, jotka sisältävät yhteensä 78 erikoiskoetta. Jokainen ralli sisältää siis maksimissaan kuusi erikoiskoetta. Eri maiden rallit ovat ilmastoltaan ja ulkonäöltään hyvin erilaisia, mutta itse erikoiskokeet ovat tuskallisen usein toistensa kopioita. Esimerkiksi neulansilmämutkien hävytön määrä tuntuu erikoiselta, sillä niitä löytyy rallista kuin rallista enemmän kuin tarve vaatii. Ratojen yhtenäisyys puuduttaa pitkällä juoksulla todella rankasti, joten yhdeltä istumalta ei tätä vauhdin huumaa pysty kauan nauttimaan.

At the pit stop

Ensikosketus peliin läväytti silmille erittäin kaunista filmiä WRC-auton menosta. Tämä herätti toiveet tajunnanräjäyttävästä grafiikasta. Toive ei kyllä aivan toteutunut, sillä vaikka peli paikka paikoin näyttää hyvältä, on se toisaalta välillä erittäin ruma. Autojen mallinnus ja ulkoasu ovat erittäin kauniita, mutta radat ja maisemat puskevat välillä erittäin pahaa sahalaitaa. Ratojen ympäristö yllättää hetkittäin, mutta samaa toistavat ympäristöt eivät loppupeleissä tee vaikutusta ja lisäävät kyllästymisreaktiota ratojen samanlaisuuden peesissä.

Samaa rataa jatkaa pelin ääniraita, tuoden peruskivaa humppaa korville, muttei mitään sen kummempaa tunteen nostatusta. Ralliautojen äänet ovat myös ihan asialliset, joskin hieman vaisut. Fiilis kilpa-autosta kuitenkin pysyy, joten äänitaso olkoon riittävä.

Flagged

Yksinpelin alkaessa tympiä, löytyy tämän pelin suola moninpelin puolelta. Kavereiden kanssa kisatessa pelin kanssa viihtyy paljon pidempään, mutta siltikin ratojen samankaltaisuus alkaa jossain vaiheessa hiipiä hermosolujen kiristäjiin.

Pienissä erissä pelaten WRC 4 on hauskaa rallitusta ja jaksaa kyllä viihdyttää varsinkin porukalla pelatessa. Pitkät sessiot alkavat helposti puuduttaa ratojen samankaltaisuuden vuoksi, mutta säännöstellen peli kyllä maistuu rallinnälkään. Suuri tasonnosto muutama vuosi sitten ilmestyneistä peleistä, vaikkakin parannettavaa vielä on. Peliä voi kuitenkin jo suositella rallin ystäville, vaikkei se vielä aivan täydellinen rallipeli olekaan.