Lisää lukemista
Artikkelit samalta kirjoittajalta
07.02.2018 Arvostelu: ARK Survival Evolved
11.08.2015 Arvio: Trials Fusion Awesome Level Max
10.10.2014 Peliarvostelu: DriveClub (PS4)
03.09.2014 Arvostelussa Dark Souls 2: Crown of the Sunken King
10.04.2014 Ensituntumat Trials Fusionin parissa
10.06.2013 Laitearvio: Tritton Pro+ Headset
21.05.2013 Xbox Next Generation
06.05.2013 Esittelyssä Gears of War: Judgment Call to Arms
12.02.2013 Ni No Kuni: Wrath of the White Witch
07.11.2012 Testissä: Elgato Game Capture HD
16.08.2011 Ennakko: Bodycount
03.04.2011 Fable III: Traitor's Keep

Lisää lukemista
Uusimmat artikkelit
10.04.2018 Call of Duty: WWII The Resistance
13.02.2018 Arvostelussa Resident Evil 7: Biohazard: Gold Edition
07.02.2018 Arvostelu: ARK Survival Evolved
16.01.2018 Arvostelu: Blue Blackout Spark SL -mikrofoni
09.01.2018 Arvostelu: Destiny 2: Curse Of Osiris
12.09.2017 Arvostelussa: WD My Passport ulkoinen kovalevy
27.07.2017 Arvostelu: Riptale (PC)
17.06.2017 Vuoden 2017 E3-messujen satoa
20.03.2017 Kurkistuksia Mass Effect maailmankaikkeuteen

Uusimmat peliarvostelut
Viralliset arviot, kaikki lajityypit
90/100 - God of War
             19.04.2018
90/100 - Ni no Kuni II: Revenant Kingdom
             12.04.2018
79/100 - Kingdom Come: Deliverance
             29.03.2018
60/100 - Sword Art Online: Fatal Bullet
             20.03.2018
93/100 - Monster Hunter: World
             06.03.2018

Arvostelussa HORI RAP 4 Real Arcade Pro 4 Kai PS4 (PS4-015E)

Kirjoittaja PHombre, julkaistu 28.08.2017
 

Monelle HORI valmistajana on edelleen uusi tuttavuus, vaikkakin taho on ollut läsnä peliteollisuudessa jo vuosikymmeniä. Sen tuoterepertuaari käsittää niin kuulokkeita, ratteja kuin peliohjaimiakin, mutta erityisen hyvin HORI tunnetaan taistelutikuistaan. Niistä menestynein on Real Arcade Pro, josta on lukuisia sukupolvia rakennettu ja saatettu maan poveen. Tämän hetken tuorein malli, Real Arcade Pro 4 Kai (Xbox Onella vastaava malli on Pro V Kai), on hintaluokaltaan todella edullinen tikuksi – noin 139,90 euron tuntumassa. Hinta asettaa monenlaisia ennakkoluuloja tuotteen laadussa, kun vastaavat pyörivät lähemmäs parin sadan tai jopa 250 euron hintapointissa. Yleinen käsite kun tuppaa nyky-yhteiskunnassa olemaan se, että hyvää ei saa halvalla. Näin ei kuitenkaan ole alkuvuodesta päivitetyn Real Arcade Pro 4 Kain (PS4-015E) tapauksessa.SPEKSIT
Pituus: 430 mm
Syvyys: 240 mm
Korkeus: 114 mm
Paino: 2,2 kg
Kaapelin pituus: 3 m
Tikku: HORI Original HAYABUSA AS
Napit: HORI Original HAYABUSA
TESTATUT PELIT
Ghost Blade HD (SHMUP, Shooter)
Jamestown+ (SHMUP, Shooter)
Injustice 2
Mortal Kombat XL
Street Fighter V (S2)
Tekken 7

Vaikka itse laatikko on geneerisesti suunniteltu eikä sisällä ohjaimen lisäksi mitään sen kummempia hienouksia, käy jo ”unboksaus”vaiheessa selväksi, että HORI on vakavilla mielin maailmanvalloitusmatkallaan. Tikku on kooltaan varsin kookas ja se istuu sen myötä hyvin niin pienemmän kuin isommankin jalkaparin päälle. Se on myös kilpailijoitaan kevyempi. Real Arcade Pro 4 Kain paino ylittää täpärästi kaksi kiloa, kun verrokkimallit yleensä kulkevat kolmesta kilosta ylöspäin – suurimmat arcadekabinetteja imitoivat möhkäleet pyörivät jopa viiden kilon tuntumassa. Keveys ei kuitenkaan tarkoita, että kapistus liukuisi helpommin sylissä, sillä pohjaan on asennettu kumiset liukuesteet. Kolmen metrin pituinen johto takaa sen, että sohvapelaamista suosivat voivat jatkossakin nostaa jalat olohuoneen pikkupöydälle ja nauttia pelitouhuista mukavassa asennossa. Kun päivän annos on nautittu, saa johdon vielä nätisti piiloon sitä varten suunniteltuun lokeroon ja ohjaimen vaikka kaappiin odottamaan seuraavia sessioita.

HAYABUSA-tikun tuntuma on pääosin miellyttävä. Pää eli tappi pyörii käden liikkeen mukaisesti eikä käpälää tarvitse taistelupelejä pelatessa irrottaa kesken liikevariaatioiden. Kulmikas liikerata tuntuu hyvältä erityisesti 2.5D-mätöissä, kuten Street Fighter ja Injustice -pelisarjoissa, joissa hyökkäyksissä hyödynnetään paljon viistosuuntia. Se suoriutuu hyvin kolmiulotteisissakin ympäristöissä (Tekken), mutta ei omaan makuuni tunnu niin luontevalta käyttää kuin malleissa, joissa liikerata on kahdeksankulmainen.Vähän jälkijunassa paikallistin tikussa yhden, ilmeisesti ”tyyppivian”, joka varjostaa muuten laadukasta HAYABUSA-tikkua. Painaessa vähän kovakouraisemmin se liikkuu horisonttiin enemmän kuin liikeradan pitäisi antaa myöten ja tuntuu kuin tikku olisi irrallaan tai löysä. Se ei kuitenkaan pelaamiseen vaikuta eikä pidemmänkään testauksen perusteella ilmennyt ongelmia. Vaiva on pääosin pääkoppaa häiritsevä tekijä, jos sen antaa vaivata mieltä.

KURO:n napit ovat sukupolven välimallipäivityksen yhteydessä vaihtuneet HAYABUSA:n vastaaviin. Edeltävissä ei vikaa ollut ja ne ovat useissa testeissä saaneet kehuja, mutta jo lyhyellä testaamisella päivitys on selkeästi ollut askel parempaan. Yleinen vaikutelma on laadukkaampi. Ne ovat hiljaisemmat ja pinta tuntuu vähemmän muoviselta. Runko ja nappien sijainti on muuten pysynyt samana. Napit on sijoitettu kaarevasti, joka mukailee sormien pituuksia, jolloin ranne joutuu vähemmälle rasitukselle. Kuulostaa rakettitieteeltä, mutta säännöllisesti paljon pelaavalla ranne saattaa helposti joutua koville, jos ergonomiaa ei huomioitaisi.

Real Arcade Pro 4 Kai sisältää Touchpadin, PS-napin ja myös muut perusohjaimen toiminnallisuudet, kuten Options- ja Share-toiminnon sekä omat napit Dual Shock 4:n tattien painalluksia varten (L3+R3). Niiden lisäksi turbomoodi mahdollistaa 5, 12 tai 20 painalluksen sekunnissa. Turbo on käytännöllinen pääosin tietynlaisissa SHMUP-genren (Shooterit) peleissä. Nappulat voi myös ohjelmoida halutessaan, joskin tämä on nykyaikana hieman turha ominaisuus, kun suurimmassa osaa mätöistä kombinaatiot ohjelmoidaan suoraan valikkojen kautta.Hauskaa kyllä, isoin harmituksen aihe Kaissa on se, että siitä puuttuu kuulokemikrofonin paikka tyystin. Pelikuulokkeita ei saa tikun kautta kytkettyä. Kikkailulla ongelman voi osittain selättää, mutta tuntuu hullulta, että näinkin arkinen ominaisuus on jätetty suunnitteluasteella pois. Tikulla ei myöskään voi käynnistää itse konsolia, vaan pelikone tulee käynnistää PS4-ohjaimella ja sen jälkeen vaihtaa kontrollit takaisin tikulle.

Halutessaan rungon saa avattua pohjasta ruuvimeisselillä, josta suhteellisen pienellä vaivalla kokeneemmat tikkumestarit voivat tehdä vaihdoksia tai muokkauksia. Mikäli liikerata ei ole mieleen, voidaan tikkuosan pohjalevyn kulmikas rajoitin vaihtaa joko pyöreään tai kahdeksankulmaiseen rajoittimeen. Sauva on myös tuunattavissa tai vaihdettavissa kokonaan uuteen, ja muun muassa piireissä suositut Sanwan napit saa ilman juotostoimenpiteitä alkuperäisten tilalle, mikäli suosii enemmän jämäkämpää tuntumaa.

Rungon visuaalinen kustomointi on astetta haastavampaa, kun HORI:n tikkuja ei ole suunniteltu kustomoitaviksi. Se on mahdollista, mutta vaatii enemmän paneutumista käyttäjältä.

Nämä kaikki huomioiden on Real Arcade Pro 4 Kaita vaikea olla suosittelematta. Se sopii erittäin hyvin uusille tulokkaille, jotka haluavat ottaa enemmän irti taistelupeleistä. Tikkua on myös helppo suositella kokeneemmille konkareille, koska muokattavuuden ja matalan 140 euron hintapointin ansiosta siitä saa parin kolmen kympin lisäsijoituksella juuri omaan makuun passelin kamppeen.Hyvää
+ Uudet HAYABUSA-napit ovat laadukkaat ja hiljaiset
+ Tikun kulmikas liikerata toimii hyvin 2.5D-mätöissä
+ Touchpadin olemassaolo
+ Johdon pituus (3 m) antaa siimaa myös sohvapelaamiseen
+ Tikku ja napit vaihdettavissa (kokeneemmat arvostavat hintapointtia)
+ Hintalaatusuhde on tällä hetkellä lyömätön vs kilpailijat

Huonoa
- Ei paikkaa kuulokemikrofonille (ylimääräinen kikkailu)
- PlayStation-konsolia ei voi käynnistää tikun kautta
- Tikku liikkuu yli liikeradan, joka saattaa häiritä


Erittäin hyvällä hintalaatusuhteella varustettu tikku
niin ensikäyttäjälle kuin tikkumestareille.


KUVIA
  --PHombre

Kommentit

Ei kommentteja
takaisin