Kinect täytti vuoden

Kirjoittanut: Livegamers

14.11.2011

Peli- ja viihdemaailma kokivat vuosi sitten mullistuksen, kun Xbox 360 -konsoliin liitettävä ohjaimettoman pelaamisen mahdollistava Kinect saapui kauppoihin. Ensimmäisen vuotensa aikana Kinect on valloittanut puolelleen täysin uudenlaisen pelaajakunnan. Kinect on osoittautunut merkittäväksi innovaatioksi monella muullakin saralla.
Kinectin käyttämää vartalon 3D-skannausta ja liiketunnistusta on jo hyödynnetty onnistuneesti muun muassa Yhdysvalloissa autististen lasten koulunkäynnin tukemisessa, Iso-Britanniassa aivohalvauspotilaiden hoidossa ja Espanjassa kirurgien työvälineenä leikkaussalissa. Sensori mahdollistaa uusia toimintatapoja niin kouluille, terveydenhuoltoon kuin tuotantoon. Jatkossa Kinect-teknologiaa voi varmasti nähdä hyödynnettävän niin vaatteiden virtuaalisovituksessa kuin autoteollisuudessa. Liiketunnistuksen lisäksi Kinect tunnistaa myös puhetta, mikä lisää sen kehitysmahdollisuuksia entisestään.

Kinectin saavuttua markkinoille laitteesta tuli nopeasti menestys. Sitä myytiin yli kahdeksan miljoonaa kappaletta 60 ensimmäisen vuorokauden aikana ja se merkittiin Guinnesin ennätysten kirjaan historian nopeimmin myyneenä kuluttajille suunnattuna viihde-elektroniikkalaitteena.

Puoli vuotta sitten Microsoftilla alettiin hämmästellä videopalvelu YouTubeen ilmestyviä ”The Kinect Effect” -sovelluksia. Harrastelijoita ja akateemikkoja ympäri maailmaa oli kokoontunut miettimään Kinectin mahdollisuuksia, ja he alkoivat siltä pohjalta koota mitä luovimpia sovelluksia hyödynnettäväksi lääketieteessä ja koulutuksessa. Microsoft julkaisikin alkusyksystä maksuttomat Kinect for Windows SDK -kehitystyökalut, joiden avulla kuka tahansa voi kehittää ei-kaupalliseen käyttöön tarkoitettuja Kinect-sovelluksia. Lisätietoja Kinect Effectistä on osoitteessa Xbox.com, ja kehittäjäyhteisön taidonnäytteitä voi käydä katsomassa Kinect for Windows -sivustolta ja sosiaalisesta mediasta.

Kinect for Windowsin kaupallinen ohjelma alkaa alkuvuonna 2012, jonka jälkeen yritykset pääsevät kehittämään sovelluksia. Tänään yli 200 yritystä, kuten Toyota ja Razorfish, ovat liittyneet Kinect for Windows -pilottiin ja aloittaneet Kinectin luomien mahdollisuuksien tutkimisen.

Ensikosketuksensa Suomen markkinoihin Kinect sai DigiExpossa 2010. Kinect valittiin Vuoden Liikuntatuotteeksi 2010 sekä Vuoden viihdetuotteeksi 2010 (Mikro PC ja Tietokone).

Keväällä 2011 Kinect valtasi Helsingin Linnanmäen, minkä myötä miljoona huvipuistovierasta pääsi kokemaan uudenlaista ohjaimetonta konsolipelaamista. Tämän tyyppinen peliratkaisu huvipuistossa oli ensimmäinen laatuaan maailmassa, mutta osoittautui niin suosituksi, että Kinectiä tullaan varmasti näkemään muissakin huvipuistoissa tulevaisuudessa.

Myös kotimaiset pelivalmistajat ovat tarttuneet Kinectin tuomiin mahdollisuuksiin, ja tämän vuoden DigiExpossa nähtiin ensimmäinen suomalainen Kinect-peli Kung-Fu High Impact, jossa Kinect siirtää pelaajan reaaliaikaisesti peliin taistelemaan vihollisia vastaan. Kinect-pelien määrä on moninkertaistunut vuoden aikana, ja pelinkehittäjät ovat oppineet hyödyntämään sensorin tekniikkaa täysin uusilla tavoilla. Tästä hyvä esimerkki on Forza Motorsport 4 -autopeli, jossa autoa voi ohjata peliohjaimella ja samalla Kinect tunnistaa pelaajan pään liikkeet.

Syntymäpäiviään juhliva Kinect for Xbox 360 on esillä Microsoftin järjestämässä Hello Helsinki -tapahtumassa 14. – 17.11.2011 Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla. Peliosastolla nähdään Kinectin lisäksi myös toinen synttärisankari, kun remasteroitu Halo: Combat Evolved Anniversary julkaistaan pelin 10-vuotisjuhlan kunniaksi 15.11.2011. Hello Helsinki -tapahtuma on avoin kaikille, joten kuka tahansa voi kokeilla pelaamista Xboxilla ja Kinectillä. Esittelyssä on myös Windowsin ja Windows-puhelimien pelivalikoimaa sekä Nokian uusin puhelininnovaatio Lumia.

Lisätietoja Kinectistä, Xboxista ja peleistä: www.xbox.com/fi-FI/kinect
Kinect Facebookissa: www.facebook.com/kinectsuomi
The Kinect Effect: http://www.xbox.com/en-US/Kinect/Kinect-Effect ja http://www.youtube.com/watch?v=diy7rkWkDtU
Hello Helsinki -tapahtuma: http://hellofinlandevent.fi/

Lähde: Lehdistötiedote