Microsoft ylittää ennusteet

Kirjoittanut: Livegamers

26.01.2007

Microsoftin toisen vuosineljänneksen talouslukemat on julkistettu. Wall Streetin analyytikot olivat ennustaneet, että tuotot jäävät pienemmiksi Windows Vistan ja uuden Office-ohjelmiston julkaisun aiheuttamien kulujen takia. Vahva myynti Entertainment & Devices– ja Server & Tools -osastoilla nosti kuitenkin liikevaihtoa.
Nettovoitto laski 28 % noin 2,6 miljardiin dollariin viime vuoden vastaavan neljänneksen 3,6 miljardista. Lasku johtuu hieman yli miljardin dollarin panostuksesta Vista- ja Office-ohjelmistoihin. Myynti nousi kuusi prosenttia 12,54 miljardiin dollariin. Analyytikot olivat arvioineet Reutersin mukaan noin 12 miljardin myyntiä. Seuraavalla neljänneksellä Microsoft odottaa myynnin kasvavan 13,7 miljardiin dollariin ja koko vuoden liikevaihdon 50,2 – 50,7 miljardiin.

Xbox 360:n sisältävä Entertainment & Devices -osasto jäi taas pakkasen puolelle pitkälti viime vuoden kaltaisilla lukemilla. Osasto teki operatiivista tappiota lähes 300 miljoonaa, vaikka myynnit nousivat 76 % 2,96 miljardiin dollariin. Lukua ei voi suoraan verrata viime vuoden tulokseen, sillä nyt mukana on Zune-mediasoittimen julkaisun aiheuttamat kulut.

Toisesta puolivuotiskaudesta odotetaan tulevan hiljaisempi, joten yhtiö laski myös Xbox 360 -konsolin myyntiennusteitaan. Aiemmin tavoitteena oli 13-15 miljoonan konsolin myynti kesäkuun loppuun mennessä, mutta nyt varovaisemmaksi tavoitteeksi on asetettu 12 miljoonaa. Microsoftin talousjohtajan Chris Lidellin mukaan myyntikanavassa on tällä hetkellä tarpeeksi konsoleita, mikä tarkoittaa sitä, että aiemmin ilmoitetusta 10,4 miljoonasta konsolista osa on kauppiaiden varastoissa. Entertaiment & Devices -osaston odotetaan nousevan voitolliseksi kirjanpitovuoden 2008 aikana.

Joidenkin analyytikkoyhtiöiden mukaan myyntitavoitteiden lasku saattaisi johtua siitä, että Microsoft haluaa tyhjentää myyntikanavan (maahantuojien ja jälleenmyyjien varastot) ennen kuin laskee konsolin hintaa.