Microsoftin talouslukemia

Kirjoittanut: Livegamers

21.07.2006

Microsoft on julkistanut tilinpitovuotensa viimeisen neljänneksen tulokset. Xbox 360 -konsolin myynti on vauhdikasta, mutta Home & Entertainment -osaston tulos on vahvasti miinuksella. Kokonaisuudessaan Redmondin jätti teki voittoa 2,3 miljardia dollaria 11,8 miljardin myynnistä. Viime vuoden vastaavasta neljänneksestä voitot tipahtivat 24 %, kun voitto silloin oli 3,7 miljardia 10,2 miljardin myynnillä.
Edelleen nopeimmin kasvava osasto on Server and Tools, jonka tulot kasvoivat 3,18 miljardiin dollariin – noin 18 % kasvua viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. H&E-osaston tulo oli 1,14 miljardia, kasvua viime vuodesta oli 94 %. Pelkästään Xboxien myyntitulot (molemmat konsolit) kasvoivat 503 miljoonaa, eli noin 129 %.

Vahva kasvu johtuu tietysti Xbox 360 -konsolin julkaisusta ja kovasta menekistä – vihdoin konsolia alkaa myös olemaan varastossa riittävästi. Neljänneksen aikana myytiin 1,8 miljoonaa X360-konsolia – kokonaisuudessaan konsoleita on julkaisun jälkeen myyty noin 5 miljoonaa.

Myyntitulojen kasvusta huolimatta H&E-osasto teki roimasti tappiota. Osasto kirjasi 414 miljoonan tappiot toimintakuluista, kasvua viime vuodesta oli noin 106 %. Microsoft myönsi tiedotteessaan, että konsoleita myydään tappiolla ja yhtiö pyrkii nostamaan konsolin kannattavaksi tulevaisuudessa, kun tuotantokulut vähenevät ja peli- sekä oheislaitemyynti paranevat. Alkuperäinen Xbox-konsoli tekee vielä kuitenkin yhtiölle tappiota – joskin tilanne konsolin kohdalla oli aikoinaan eri ja alkuasetelmat erittäin heikot.

Kokonaisuudessaan yhtiön tulos on edelleenkin erittäin vakaalla pohjalla. Yhtiön liikevaihto viime tilinpitovuonna oli 44,28 miljardia dollaria ja nettovoittoa kertyi 12,60 miljardia.