Pelaajan dopingtunnustus poikimassa isoja muutoksia

Kirjoittanut: Livegamers

23.07.2015

Aiemmin tässä kuussa Counter-Strike: Global Offensiven ammattipelaaja väitti, että hän ja hänen joukkuetoverinsa olisivat käyttäneet suoritusta parantavia piristeitä ESL-turnauksen peleissä. Asian kertoi aiemmin heinäkuussa julkaistussa haastattelussa kilpapelaaja Kory ”Semphis” Friesen. Haastattelussa Friesen viittasi joukkueen käyttäneen läpi turnauksen Adderallia, jota käytetään muun muassa ADHDn ja narkolepsian hoitoon. Yhdysvalloissa ja Kanadassa laillinen lääke parantaa kestävyyttä ja reagointia, mutta se aiheuttaa myös vakavia sivuvaikutuksia sekä riippuvuutta. Lääke on kielletty muun muassa NFL:n, NBA:n, MLB:N ja NCAA:n urheilijoilta.
Eurogamer tutki aihetta hiljattain ja selvisikin, että erilaisten suoritusta parantavien aineiden käyttö on eSports-pelaajien keskuudessa yleistä. Moni pelaaja myönsi asian sivustolle anonyymisti, toisin kuin Friesen alla olevassa haastattelussa.


Kohdassa 7:40 semphis puhuu aiheesta

Mies paljasti asian vasta sen jälkeen, kun hän oli vuosien jälkeen jättänyt edustamansa Cloud9-tiimin. Pelaaja ja tiimi eivät aihetta enää kommentoineet, mutta ulostulo sai ESL:n kommentoimaan aihetta.

”Olemme jo jonkin aikaa tienneet, että vastaavat lääkkeet ja piristeet tulevat olemaan meille haaste, joka meidän tulisi kohdata nyt, kun ammattimaisuus ja panokset ovat kasvaneet eSportsissa”, Anna Rozwandowicz kertoi.

”Piristeet ovat aihe, josta keskustelemme organisaatiotasolla ja se on aihe, joka täytyy huomioida koko alalla lajin eheyden turvaamiseksi”.

Asian valvominen vaatisi pelaajien testaamista, jota toistaiseksi ei tehdä, ja testaaminen puolestaan vaatii taustalleen organisoidun taustaryhmän pelisääntöineen, joita turnausjärjestäjät seuraisivat. Esimerkiksi MLG on kertonut seuraavansa WADAn (World Anti-Doping Agency) ohjeistuksia, mutta käytännössä pelaajia ei ole ikinä testattu ennen tapahtumia.

Aiheen noustua jälleen pinnalle on ESL ilmoittanut halukkuutensa lähteä viemään asiaa ammattimaisempaan suuntaan.

”Olemme työskennelleet muutosten parissa ja ottaneet yhteyttä viranomaisiin saadaksemme tukea aiheen parissa ja olemme valmiit ilmoittamaan muutoksista tulevien päivien aikana”, ESL:ltä jatkettiin. Toistaiseksi huhutaan ainakin satunnaisia pelaajien testaamisia yhdessä WADAn kanssa, mutta tarkemmista suunnitelmista tullaan kuulemaan vasta tulevaisuudessa.