Suomalainen peliala täytti 30 vuotta

Kirjoittanut: Livegamers

01.11.2013

Suomen videopelialan voidaan laskea kaupallisessa mielessä alkaneen tasan 30 vuotta sitten. Tuolloin 18-vuotias Petri Lehmuskoski perusti kahden lukiokaverinsa kanssa Suomen ensimmäisen videopeleihin ja pelilaitteiden tarvikkeisiin erikoistuneen maahantuontiyrityksen.

”Ensimmäiset Suomeen maahantuomamme pelit oli tehty ZX Spectrum -kotitietokoneelle. Toiminnan alkukipinä syntyi omasta innostuksesta pelejä kohtaan. Yksi alkuaikojen hittipeli, The Way of the Exploding Fist, jopa myöhästyi Suomen markkinoilta, koska emme omalta pelaamiseltamme muistaneet tilata sitä myyntiin ensin lainkaan”, muistelee Petri Lehmuskoski.

”Pelialan alku 1980-luvulla muistuttaa jollakin tavalla alan nykytilannetta. Silloin koko peliala oli aivan alkutekijöissään ja intoa riitti samaan tapaan kuin nyt riittää uusien pelialustojen, kehittyvän digijakelun ja suomalaisen pelinkehityksen huikean kasvun aattona.”

Videopelialan alkuaikoina pelivalikoimaa oli tarjolla lukemattomille erilaisille kotitietokoneille. Näistä tunnetuin oli 1980-luvun alkupuolta hallinnut Commodore 64. Myöhemmin pelitarjonta on laajentunut PC-tietokoneille ja erilaisille pelikonsoleille, joista suosituimpia nykyään ovat Sonyn PlayStation, Microsoftin Xbox ja Nintendon Wii.

”Videopeliala elää parhaillaan voimakasta murrosta uusien pelikonsolimallien myötä, mobiilipelien kasvavan suosion ansiosta ja digitaalisen jakelun kehittyessä räjähdysmäisesti. Kokonaisuutena videopeliala on kovassa kasvussa. Fyysisten pelien kokonaismyynti tulee ilmeisesti laskemaan hieman viime vuodesta, mutta uudet pelialustat tulevat korvaamaan tämän väliaikaisen laskun erittäin nopeasti”, toteaa FIGMAn johtoryhmän puheenjohtaja Johanna Strunke.

Digiexpo-messuille FIGMA on koonnut pelialan historiaa esittelevän näyttelyn. Vanhoja pelejä ja pelilaitteita aina 1980-luvulta saakka on kattavasti esillä Petri Lehmuskosken, Janne Kaitilan ja Kaj Laaksosen yksityiskokoelmista. Hienon vastapainon retronäyttelyyn tuo sen yhteydessä kokeiltavana olevat Helsingin kaupunginkirjaston Pelin paikka -projektin Oculus Rift -virtuaalilasit. Pelinäyttely löytyy Digiexpon hallista 6 pelilavan läheisyydestä.

Suomessa vietetään Kansallista pelipäivää 9. marraskuuta. Kansallinen pelipäivä on Pelikasvattajien verkoston järjestämä teemaviikoksi laajentunut teemapäivä, jonka tavoitteena on saada lapset ja aikuiset pelaamaan yhdessä.

Lähde: Lehdistötiedote