Xbox 360 -virallisesti

Kirjoittanut: Livegamers

13.05.2005

Kauan sitä on odotettu, mutta nyt Xbox 360 on sitten viimein julkistettu virallisesti. Uutta tietoa ei tullut paljoakaan ennakkoon tapahtuneiden paljastusten takia ja muutama asia, kuten konsolin hinta ja nykyisen Xbox-pelien toimivuus Xbox 360:ssa, jäi hämärän peittoon. Alla on listattuna muutamia faktoja.
Xbox 360 ja oheislaitteet

Kuten jo tiedämme, konsolin voi laittaa myös pysty-asentoon. Etupaneelissa on kaksi muistikorttipaikkaa, vastaanotin langattomille laitteille, sekä kaksi usb-porttia. Takana on Ethernet-liitin, videoulostulo ja yksi USB-portti lisää. Konsolin myyntiversio sisältää todennäköisesti 20GB:n kovalevyn, ja myöhemmin tulee saataville suurempia.

Xbox 360:aan tulee normaali 12 kertaisella nopeudella pyörivä DVD-asema, joka lukee DVD-Video, DVD-ROM, DVD-R/RW, DVD+R/RW, CD-DA, CD-ROM, CD-R, CD-RW, WMA CD, MP3 CD, ja JPEG Photo CD -formaatteja. On myös huhuttu, että siihen tulisi HD-DVD, joka mahdollistaisi muun muassa vieläkin suuremman tallennuskapasiteetin. Usb:n kautta voi ladata esimerkiksi kuvia, videoita ja muita tiedostoja. Laitteen jäähdytys on toteutettu nestejäähdytyksen voimin, joten nykykonsoliin verrattuna on luvassa hiljaisempia peli- ja leffa -iltoja. Pienet tuulettimet varmistavat sen, että neste pysyy viileänä.

Laite tukee langattomia ohjaimia, jotka käyttävät tavallisia paristoja tai sitten patteri-akkuja. Paristot voi ladata suoraan konsolin usb-portin kautta tai sitten pikalaturilla. Ohjaimella voi pelata myös ”langallisena” usb-piuhan avulla, jolloin ei tarvitse paristoja. Laiskoille hyvä uutinen on se, että konsolin voi sammuttaa myös peliohjaimella. Ohjain muistuttaa kooltaan s-versiota, mutta parin napin paikkaa on vaihdettu: Start ja Back-napit ovat siirtyneet ylös keskelle ja musta ja valkoinen nappi on siirretty liipaisimien yläpuolelle PS-ohjaimen tyylisesti olkanapeiksi. Vielä ei kerrottu toimiiko nyky-Xboxin ohjaimet.

Tuleva web-kamera ei tule heti konsolin julkaisun yhteydessä myyntiin, vaan Microsoft odottaa, että sitä tukevia pelejä tulee tarpeeksi markkinoille. Laitteeseen on myös mahdollista laittaa usb-näppäimistö, mutta se mahdollisuus on vain tekstin syöttöä, ei pelaamista varten. Xbox 360:aan tulee vaihdettavia, erivärisiä etupaneeleja, jotka voi vaihtaa mieleisekseen. Uusi Xbox Live -headset tulee olemaan kestävämpi, ja lisäksi ohjaimeen voidaan liittää mikä tahansa vastaava laite, kuten kännykän hands-free.

Xbox Live

Xbox 360:n Livestä tulee kaksi eri versiota: Silver ja Gold. Maksuton Silver sisältää lähes kaikki samat toiminnot kuin Gold-tilikin, mutta sillä ei voi pelata lainkaan normaaleja moninpelejä (kuten tulevan Ghost Recon 3:n moninpeliä), eikä sillä voi videochattailla.

Yksi uutuus on se, että Liveen tulee pelaaja-profiilit, johon voi muun muassa laittaa tietoja itsestään ja oman avatarin. Sinne tallentuu myös koko pelaajan pelihistoria. Pelaajapalautetta voi antaa nyt helpommin ja niistä kertyvä maine tallentuu myös pelaajan profiiliin. Uuden Liven systeemi on rakennettu siten, että jos pelaaja antaa toiselle huonoa palautetta, niin hän ei todennäköisesti joudu pelaamaan tätä toista vastaan tai hänen kanssaan enää uudelleen. Jos pelaaja antaa hyvää palautetta, niin todennäköisemmin Live etsii heidät samalle serverille uudestaan. Lisäksi Live näyttää monen pelaajan listan niistä, joiden kanssa pelaaja on pelannut viimeksi. Tällä tavalla pelaaja voi pelata uudelleen haluamansa ihmisen kanssa.

Viimeinkin Xbox Liven kautta tulee olemaan mahdollista jutella kaverin kanssa, vaikka toinen pelaisi esimerkiksi Halo 3:sta ja toinen katselee elokuvaa. Kuten jo aikaisemmin on kerrottu, Liven kautta voi ladata muun muassa pelivideoita ja elokuvia. Tällä hetkellä näyttää siltä, että jopa pelidemot tulevat jaettavaksi Xbox Liven kautta.

Pelit

Muun muassa nämä pelit ovat tulossa Xbox 360:lle: Project Gotham Racing 3, Perfect Dark Zero, Kameo: Elements of Power, Need for Speed: Most Wanted, Gears of War, Tiger Woods PGA Tour 06, Tom Clancy´s Ghost Recon 3, Tony Hawk´s American Wasteland, 2 Days to Vegas, Alan Wake, Blue Dragon, Call of Duty 2, Condemned, Dark Sector, The Darkness, Demonik, Elder Scrolls IV: Oblivion, Full Auto, Madden NFL 06, NBA 2K6, Quake 4, Saint´s Row, sekä Tomb Raider: Legend.

Xbox 360:n virallisille sivulle pääset tästä. MTV:n Xbox 360:n julkistustapahtuma esitetään tänään MTV Nordicilla alkaen klo 23:00 Suomen aikaa. Ensi viikolla alkavilla E3-messuilla on luvassa lisätietoa peleistä ja itse konsolista.