Alan Wake DLC: The Writer

Kirjoittanut: Livegamers

14.10.2010


Alan Waken loma Bright Fallsin pikkukaupungissa on kieltämättä ollut rankka. Ensin pääpelissä Alice-vaimo katosi jäljettömiin ja heinäkuussa julkaistussa The Signal -lisäepisodissa itse Alanin mielenterveys alkoi järkkyä, kun pimeyden voimat tunkeutuivat miespolon pääkoppaan. Nyt horjahtelu oikean maailman ja painajaismaisen unen välillä jatkuu The Writerissa. Tässä viimeisessä lisäosassa on aika kamppailla sisäistä pimeyttä vastaan ja viimein etsiä askarruttaviin kysymyksiin vastaukset.

Alan Wake

The Writer alkaa heti signaalin seuraamisen lopusta. Pimeys riehuu yhä Alanin pään sisällä tehden ilmapiiristä aiempaakin synkemmän ja ahdistuneemman. Jännitystä lisää etenkin kekseliäs kenttäsuunnittelu, joka on jälleen kieroutunut sekoitus Alanin oikeita muistoja ja villiä mielikuvitusta. Kiinnostus seikkailua kohtaan pysyy yllä, kun milloinkaan ei tiedä, mitä edessä onkaan seuraavaksi — normaaliltakin vaikuttava tilanne saattaa äkkiä kääntyä päälaelleen.

Matkan aikana Alan löytää itsensä jo pääpelissä nähdyiltä alueilta, mutta koska niiden kierrätykselle on selkeä tarinallinen syy, ei tuttujen paikkojen näkeminen juurikaan häiritse. Sen sijaan pelatessa pystyi muistelemaan pääpelin tapahtumia: ”Ai tämä onkin se paikka”, ”Hei mutta täällähän tapahtui se ja se…” Kokonaiskuva herra Waken vastoinkäymisistä alkaa vähitellen muodostua.

Alan Wake

The Signal oli melko toimintapainotteinen episodi, jossa varsinaista tarinaa kehitettiin harmillisen vähän. Osat ovat vaihtuneet The Writerissa: laadukkaan dialogin kautta tapahtumia selitetään huomattavasti enemmän, kun taas toimintaa syötetään tasaisemmin väliajoin.

Pääpiirteiltään toiminta muistuttaa paljon pääpeliä ja The Signaalia vanhoine vihollistyyppeineen. Nyt kuitenkin monesti ylistetty valo on paljon perinteisiä aseita merkittävämpi apuri vihollisten kukistamisessa. Toimintaa on muutenkin piristetty pienillä ideoilla, jotka tuovat riittävää vaihtelua episodissa etenemiseen.

Alan Wake

Ladattava päätösosa jatkaa pääpelin asettamaa A-luokan linjaa tarinaa kuljettaen, eikä pelillistä moitittavaa pahemmin löydy. Tosin juuri siksi 560 Microsoft-pisteen hintaisen The Writerin toivoisi jatkuvan reilun tunnin mittaista seikkailua pidemmälle.

Lienee sanomatta selvää, että lyhyestä kestostaan huolimatta episodi on pelin faneille täysin rahanarvoinen ostos. Tunnelmallinen ja mielenkiintoinen sisältö takaavat hyvään loppuratkaisuun asti, että tämän viimeisenkin sivun Alan Waken tarinasta jaksaa kokea läpi monta kertaa. The Writer on mainio lopetus loistavalle pelille.