Arvostelussa Astro C40 TR -peliohjain (PS4)

Kirjoittanut: TheRealPHombre

18.05.2020

Hetki sitten kävin läpi Astro A50 -pelikuulokkeita, joita voisi korkean hintapointtinsa osalta eräänlaisena raskassarjalaisena puhutella. Vastineet ylsivät reippaasti plussan puolelle ja laajennettu tuki uuden sukupolven konsoleille toivat entisestään lisäpisteitä laariin.

Nyt vuorossa on Astro C40 TR, joka on myös hintapointiltaan varsinainen järkäle. 200 euroa kustantava peliohjain on mainospuheidensa mukaan ensisijaisesti kilpapelaajille suunniteltu. En ole itse kilpapelaaja. Ei ole sihti siinä kunnossa koskaan ollutkaan, mutta se ei tarkoita, ettenkö voisi siitä etua kuitenkin saavuttaa. Tosin enemmän minua kiinnostaa ohjaimen muokattavuus, joka onkin C40:n seuraava valttikortti.

Mitä paketissa tulee mukana:

  • Kuljetuslaukku
  • Astro C40 TR -peliohjain (PS4, paino 310 g)
  • Työkalu (ruuvari)
  • 4 vaihdettavaa analogitattia (2 lyhyttä kuperaa, 1 pidempi kupera, 1 pidempi pistepinnoitettu kovera)
  • 2m Micro USB -kaapeli
  • USB-lähetin (PS4-konsoliin, ohjain langattomaksi)
  • Ohjekirja

Visuaalisesti miellyttävä, teknisesti vaikuttava (pääosin)

Alan tulla siihen johtopäätökseen, että paketoimisen osalta Astro Gaming on vähän kuin Apple. Paketoimiseen on satsattu ja riisuminen on vaivatonta ja jännittävää. Ensimmäisenä paketista paljastuu kovapintainen kuljetuslaukku, jonka sisältä löytyvät ohjain tarvikkeineen.

Ulkonäöllisesti Astro C40 TR on tyylikäs, joskin aika isokokoinen peliohjain. Siinä on paljon yksityiskohtia, mutta kokonaisuus on värien ansiosta kuitenkin hillitty. Erityisesti pidän ohjaimen etulevystä, jolla toki on myös oma tarkoituksensa. Pinta on varsin mielenkiintoinen tapaus, sillä tutkaillessa nettiä en onnistunut löytämään, mitä muovimateriaalia se on. Se tuntuu silikonilta, mutta ei ole sitä. Huomasin pidemmällä yksittäisellä testijaksolla, että kädet eivät juurikaan hikoilleet ohjaimen kanssa. Takaosa on varustettu kumipinnalla, joka ehkäisee liukumista ja se tekee sen minkä pitää.

Pidemmän käytön myötä ohjaimen pintaan alkaa tarttua Sonyn omaa ohjainta helpommin rasvatahroja, joten tarkkasilmäisten siivousintoilijoiden kannattaa ehkä pitää pelaaminen ja sipsien syönti erillään.

Nappituntuma on erinomainen (kolmio, neliö, x, ympyrä). Jokainen painallus on todella tarkka ja muutenkin napit ovat jämäkät, mikä eliminoi vahinkopainalluksia. Jämäkkyys koskee loppujakin nappeja (Share, Options, PS, L1, R1). Kosketuspinta kuuluu samaan kastiin. Se ei juurikaan tule ohjaimen ulkopuolelle (vs Sonyn oma), täten vahinkopainalluksia ei synny.

Tuntuman osalta tatit kuuluvat löysempään kastiin eli vastus on tateissa aika pieni. Tämä on itse asiassa ristiriidassa kilpapelaamisen kanssa, koska siellä nimenomaan suositaan vahvempaa vastusta oikeanpuoleisissa tateissa. Se edesauttaa tähtäämisen hienosäätöä räiskintäpeleissä. Löysyys ei kuitenkaan ole minun tapauksessani huono asia, sillä pelaan yleensä kerralla pitkiä sessioita ja pelaan useita eri genren pelejä, joissa pieni vastus palvelee minua paremmin. Kokonaiskuva ratkaisee. Myös oma mieltymys.

Oletustatteina ovat lyhyet, koverat tatit, joiden pistepinnoitus takaa hyvän pidon sormiin. Tatit voi vaihtaa halutessaan. Mukana tulee neljä muuta päätä, joilla voi muokata ohjaustuntumaa lähemmäs omaa mieltymystä. Päiden vaihto ensimmäisellä kerralla voi tuntua vähän kireältä. Myös tatin ja d-padin paikkaa voi vaihdella keskenään. Vaihtoprosessia voi kuvailla kahdella sanalla: HELPPOA ja NOPEAA. Ohjaimen etulevyn saa irroitettua näppärästi mukana tulevalla ruuvarilla, jonka jälkeen nostetaan vain moduulit paikoiltaan ja suoritetaan vaihto. Moduulia ja moduulipaikkaa koristavat punaiset viivat, joten virheitä ei pääse syntymään. Murehtia ei tarvitse myöskään etulevyn ruuvien hukkaamisesta, sillä ne eivät irtoa levystä.

Astro C40 TR:ssa on yksi ominaisuus, mikä on pesee ison osan muista kilpailijoista. Peliohjaimessa on nimittäin toiminto, jolla pystyy nollaamaan tattien x- ja y-akselit. Enää ei tarvitse kamppailla ennen pitkää puoltavien tattien kanssa.

Liipaisimet ovat erinomaiset. Liikerata on äärimmäisen sulava ja juuri sopivan mittainen. Sanana sopivan mittainen on ehkä hankala ymmärtää, joten otetaan esimerkkinä Trials-pelit, joissa kaasulla on iso merkitys haastavissa esteissä. On eduksi, jos pelaaja pystyy painamaan juuri oikean määrän kaasua mahdollisimman pienellä etäisyydellä ja hienosäätämään sitä (Trials-pelin fysiikat huomioon ottaen). Liipaisinpainike on myös normaalia pidempi, jolloin se istuu sormeen paremmin.

Ohjaimen takaa löytyvät punaiset ”namiskat”, joilla voi asettaa stopparit liipaisimille. Tällöin painallus puolittuu. Tämä palvelee erityisen hyvin räiskintäpeleissä, joissa liipaisimen painalluksen säätelyllä ei ole sen enempää merkitystä. Takana sijaitsee myös kaksi ylimääräistä ohjelmoitavaa nappia. Ohjelmointiin ei tarvita erillistä ohjelmistoa. Takanapit ovat melko isot ja jakavat varmasti mielipiteitä siitä, olisiko nappeja pitänyt olla kahden sijasta neljä, koska näin on kilpailijoillakin. Käyhän se toisaalta järkeen, kun monella tahtotilassa on ohjelmoida kaikki toiminnot ohjaimen oikealta puolelta pois, jotta sormea ei tarvitse irroittaa enää oikeasta tatista.

D-pad on ehkä liiankin peruskauraa. Jotenkin oletin 200 euron hintapointin näkyvän erityisesti suuntanappien laadussa. Olisi ollut helppo jatkaa hyvää momentumia mekaanisella d-padilla eli jokainen suuntanappi olisi erillinen eikä liikuteltava ristikko.

PC:lle ja Macille löytyy molemmille ilmainen ohjelmisto, jolla pystyy ohjelmoimaan kaksi setuppia kerrallaan C40:lle, mikäli on tarvetta nappimuutoksille. Ohjelmoida voi myös liipaisimien ja tattien herkkyystasoja. Löytyy jopa mahdollisuus säätää 3,5mm plugista lähtevää äänenvoimakkuuden tasoa, joka on oikeastaan aika kiva kikkakakkonen. Koen, että alkuperäisellä PS4-ohjaimella kuulokkeista lähtevä ääni on aavistuksen hiljainen ja käyttäessäni kolmannen osapuolen ohjainta, kuten vaikkapa Horin padia tai tikkuohjainta, äänenvoimakkuus on merkittävästi suurempi. Astron softa mahdollistaa myös lisäksi säädöt taajuuksissa eli matalia ja korkeita ääniä voi halutessaan korostaa kuin MixAmpissa konsanaan.

Ohjaimelle luvataan langattomana 12 tuntia käyttöaikaa ja todellisuus on kutakuinkin 10-12 tunnin välillä. Yksi asia, mistä annan kritiikkiä ohjaimelle on se, että konsolia ei ohjaimella voi käynnistää. Se ei onnistu edes johdon kanssa. Sama murhe on aika monessa muussakin kolmannen osapuolen ohjaimessa, mutta koska tuote on virallisesti PS4-lisensoitu, niin olettaisin tämän olevan kunnossa. Se on asia, joka ei pelatessa vaikuta tietenkään, mutta pidemmällä käytöllä se alkaa häiritsemään.

Ehkä menee nipottamiseksi, mutta ohjain on aika painava, jonka tottumiseen menee aikansa. Omaan käteeni ohjain sopi vallan mainiosti, mutta pienikätisille tätä ehkä suosittelisin ensin kokeilemaan näpeissään vaikkapa peliliikkeessä, jos sellainen on mahdollista.

Plussia ja miinuksia punnitessa mittari painuu enimmäkseen positiivisen puolelle. Pisteyttäisin C40 TR:n kahdeksikon ja yhdeksikön välille. Lysti kuitenkin maksaa paljon, ja koska tällä hetkellä Astro Gaming tai Logitech ei ole vahvistanut yhteensopivuutta tulevan PlayStation 5 -konsolin kanssa, niin on minulla paljon vaikeampi suositella ohjainta hankintalistalle, ainakaan nykyisellä hintalapullaan.

Lisää kommentti