Arvioitavana Polk 4 Shot -headset

Kirjoittanut: Livegamers

01.08.2014

Livegamers sai arvioitavakseen Polk 4 Shot -kuulokkeet, jotka ovat yksi ensimmäisistä Xbox One -headseteistä. Miten hinta ja laatu kohtaavat? Miten Pertti Peruspelaajan korvat soivat kuulokkeiden jälkeen?
Pakettia avatessa ensimmäisenä vastaan tulee pikkusälä. Pusseissa on eriteltynä Xbox One -kuulokeadapteri, Micro-USB/USB-johto, 1,2 metrin pituinen audiokaapeli, jossa painike vaikkapa puhelukäyttöön sekä kaapeli headsetin ja ohjaimen välille.

Itse kuulokkeista silmiin pistää kevytteräksinen runko ja kaarituki. Paino on tuotetietojen mukaan noin 320 grammaa, joka äkkiseltään tuntui hieman raskaalta. Hetken kuulokkeita käsissä pyöritellessä ei paino tuntunut enää niin painavalta. Kaaressa on keinonahkapintainen pehmuste ja kuulokeosat ovat samaten keinonahkaa. Ensimmäistä kertaa kuulokkeet päähän laittaessa suusta kuului välittömästi ”vau!” – ainakin allekirjoittaneen korville kuulokkeet olivat kuin nakutettu ja tuntuma on kuin vanhoista kunnon Peltoreista. Pehmusteet ympäröivät korvat täydellisesti, eikä ulkopuolisia ääniä enää kunnolla erottanut. Sitä vastoin hieman pienempikokoisemman naishenkilön päässä kuppien alaosaan jää väkisinkin pieni aukko, jolloin ympäröivät äänet kuuluivat selvästi. Laajempaa testiyleisöä tähän osioon ei saatu paikalle. Näin kesähelteillä testatessa keinonahkaiset kuulokeosat tuppaavat hiostamaan aika nopeasti, mutta käyttömukavuus pehmusteiden ja hyvän istuvuuden vuoksi antaa paljon anteeksi.

Äänitestiin valikoitui ensimmäisenä älypuhelin, Samsungin Galaxy S3. Mukana tulevan johdon vuoksi headsetiä voi käyttää myös handsfree-kuulokkeina. YouTubesta testivideoksi äänen suhteen otettiin ”bass and surround sound test”, jonka perusteella bassot tulevat esiin yllättävänkin miehekkäästi. Kovemmat bassotasot tosin aiheuttavat havaittavaa särinää ja diskantti puskee ehkä häiritsevästikin seasta esille. Toisena testinä kokeiltiin videota ”Headphone test – Luigi”. Tämä virtuaalinen parturireissu kuulosti oikein hyvältä. Kuulokkeet eivät kuitenkaan ole surround-kuulokkeet, joten äänet kuuluvat stereona, eikä täysin 360-asteiseen vaikutelmaan päästä, mutta äänenlaatu on niin hyvää ja miellyttävää, ettei tästä voi nipottaa.
Mikäli käyttäjä on samanlainen kuin arvostelija, eikä osaa ammattilaisen elkein keskittyä oikeisiin asioihin, äänenlaatu ja muut tekijät lähentelevät loistavaa. Miinuksena voidaan mainita kuulokkeiden oman äänenvoimakkuuden sääntelyn puuttuminen. Myöskään bassoa tai diskanttia ei voi muutella mieleisekseen.

Sitten itse tarkoitukseen, eli Xbox Onen kanssa kuulokkeiden kimppuun. Eniten huolta herätti vasemman puoleisesta kuulokkeesta painamalla esiin pulpahtava mikrofoni. Mikrofonia ei saa vedettyä pidemmäksi lähemmäksi suun edustaa, vaan se jää kuulokkeiden alaosaan, juuri korvan alle. Tässä osiossa skeptisyys ei ollut turha, koska äänenlaatu on sanalla sanoen luokatonta. Vastapuolelle puhuessa ja kuullusta puheesta arvosanaa pyytäessä, oli testihenkilön mukaan ääni ”kuin tynnyristä puhuttua, kaksi tyynyä välissä”. Pikaisen googletuksen perusteella tämä on yleinen ongelma ja tähän Polk tarjoaa kaksi vaihtoehtoa. Hätäapuna kehitetty Chat Pro Microphone -lisämikrofoni, joka viimein saatiinkin testattavaksi. Ja voi pojat, sehän sitten olikin jo selkeästi sellainen lisävaruste, mikä on vain oltava – enää ei oltu tynnyrissä ja tyynytkin oli poltettu.
Polk on kertonut sivuillaan kehittävänsä firmware-päivitystä, minkä pitäisi toivottavasti korjata ongelman, mutta mitä ei ainakaan toistaiseksi ole nähty. Puhelimen kanssa Polk 4 Shotia handsfreenä käytettäessä äänenlaatu on hyvää, mutta sitä ei ole kiittäminen kuulokkeen kanssa naimisissa olevaa mikrofonia, vaan alussa mainittua puhelimen kanssa käytettävää johtoa.

Polk 4 Shot ottaa virtansa suoraan ohjaimesta tai puhelimesta. Pelkkinä kuulokkeina pelatessa ei virrankulutus ollut mitenkään ihmeellinen, oikeastaan missään vaiheessa ei tullut vastaan tilannetta, jossa olisi joutunut ohjaimen paristot vaihtamaan tavanomaista aiemmin. Toimiva mikrofoni ei tilannetta muuta, vaan samoilla paristoilla voi pelata monen monta sessiota.
Vaikka ensivaikutelma oli selkeästi raskaan tuntuinen, on headset oikein miellyttävä kokemus pidempienkin pelisessioiden aikana, eikä korvien alueen rasitus tunnu jälkikäteen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kyseessä on laadukkaat kuulokkeet, joita voi suositella – mikäli mikrofoni saa korjauspäivityksensä tai käyttäjä saa Chat Pro Microphone -lisämikrofonin. Mikrofonin voi tilata Polkin kotisivuilta ostotodistusta vastaan. Headsetin hintataso on suomalaisia verkkokauppoja selatessa 160-180 euron tuntumassa, ulkomaisissa verkkokaupoissa hieman edullisempi.Hyvää
+ Sopivassa päässä täydelliset
+ Jykevän tukevat
+ Ei omaa virtalähdettä, mutta ei kuluta ohjaintakaan
+ Helppokäyttöiset
+ Voi käyttää myös puhelimen tai tabletin kanssa

Huonoa
– Built-in -mikrofoni hyödytön tällä hetkellä
– Ei äänensäätöä
– Ottaa virran ohjaimesta, johto oltava kiinni aina