Arvostelu: Final Fantasy XIV A Realm Reborn (PC)

Kirjoittanut: Livegamers

30.09.2013

Kaupungilla ostoksilla.

Final Fantasyt on rajoitettu nautittavaksi hyvässä seurassa PC:n ja Playstationin kesken. Moni boksaaja pyrkii unohtamaan pelisarjan kokonaan, jottei suola kirvelisi haavoissa. Sitä ei voi alittaa, sitä ei voi ylittää. Final Fantasyt ovat pakollinen kurssi, kun pelitenttiin pitää päästä. Kun mmorpg-serverit jyrähtivät käyntiin, alkoi valtava nillitys. Serverit eivät vetäneetkään loputonta pelaaja virtaa ja oli lagia ynnä glitsiä. Testisession (PC-julkaisu 27. elokuuta) alkumetreillä oli servereillä havaittavissa ahtautta, mutta muuten tekniikka on toiminut loistavasti. Jos tekniikka on kukassaan, niin kuinka toimii pelattavuus?

WoW:in varjossa.

Warhammer -fantasiamaailmalle koittaa viimeinen joulu ja rahavirrat Blizzardille ovat myös hiljenemässä. Reviirille on tunkua ja uuden tulijan täytyy olla todella hyvä, että hommasta löytyy myös taloudellinen ulottuvuus. Final Fantasy ei ole uusi tulija ja taloudellinen kannattavuus alkaa jo nimestä, joten kynnys lähteä morppailemaan on aikanaan varmasti ollut matala. Mikäpä siinä on peliä tehdessä, kun fanikunta on uskollista ja käytettävissä on pitkään kehitetty maailma linturatsuineen.

Onko varma markka kuitenkin aiheuttanut sen, että tungetaan peli toisten jo tekemään toimivaan muottiin? Ei voi olla toteamatta, että kyllä. A Realm Reborn on sitä samaa grindaamista kuin aikaisemmatkin pelit. Kalastellaan, kaivetaan ja tietenkin taistellaan leveleitä eteenpäin. Tehdään pienemmät tehtävät yksin ja isommat sitten porukalla. Hahmoa lepuutetaan oikeissa paikoissa, jotta tasot nousisivat jälleen kohinalla, kun aamulla saadaan sankari liikkeelle. Lähes kaikki tuntuu tutulta, vaikka multi-urpoilut ovatkin olleet hyllyllä pitkän aikaa.


”Multa pääsi leveli!”

Cl0uD38251

Löytyy pelistä toki myös juoni. Vallan voimasuhteet vavahtelevat ja huppupäät juonivat varjoissa. Pienet suloiset pallopäät piipittävät kiitollisuuttaan ja isot röhkivät uhotessaan. Uutta ja kiinnostavaa ei löydy siis juonipuoleltakaan. Eikä pidä löytyäkään. Kun Final Fantasyn maailmaan lähtee, haluaa tietenkin löytää sitä tuttua, millä pelisarja on luonut maineensa – ja sitä löytyy. On ihan mahtavuutta päästä raippaamaan chokoboon vauhtia ja kuulla se ”oikea” fanfaari, kun hahmon tasot paukkuvat.

Vaikka pelaamisen olisi voinut hoitaa hiirellä ja näppäimistöllä, käyttöön otettiin normaali Xbox-ohjain. Koska pleikkaripelaajat ovat todenneet ohjaimella pelaamisen toimivan, pitää se kokea myös itse. Yllätys oli melkoinen, kun näppäimistölle alkoi kerääntyä pölyä. Pelaaminen sujuu ohjaimella pääsääntöisesti hyvin ja vain harvassa kohtaa tarvitsee tarttua hiireen. Vaikka valikoita, tavaroita ja taitoja on melkoinen pino, on navigointi onnistuttu tekemään sujuvaksi. Pitää kuitenkin mainita, että joko pelaajasta tai pelistä johtuen lukitus viholliseen hävisi ajoittain, jolloin uudelleenlukitseminen piti tehdä jokaisen iskun jälkeen. Tämä ongelma erottui kuin mummo diskosta muuten toimivan pelimekaniikan keskellä.


Miehet töissä: ompelija-taso kolme häämöttää jo.

Aivan finaalista

Vaikka kaikki on tuttua, on käsissä kuitenkin faneille varmasti mieluinen tuote. Ei mitään järisyttävää uutuutta, mutta ei farmari-Volvoltakaan odoteta muuta kuin volvoamista. Faneille homma toimii kaikessa pehmoudessaan ja värikylläisyydessään. Serveriongelmat ovat ainakin tässä päässä internetiä jo vanhentunutta tietoa, joten peli pääsee loistamaan. Grindauksen ja tasojen nousun tuoma huuma on aivokemiaa, joka saattaa olla pidemmän päälle melkoisen tylsää. Tämäntyyppistä pelikokemusta janoaville A Realm Reborn on kuitenkin oiva valinta. Jos peli on kaunis katsella, on sitä ihan mukava myös kuunnella. Taustamusiikki, ääniefektit ja dialogit ovat tuttua Final Fantasy -laatua, johon on totuttu. Vaikka kanssapelaajat ovatkin yleensä varsin hiljaisia, lukuun ottamatta spammereita, tulee tekstiä arkkitolkulla pelimaailmassa kohdatuilta asukeilta. Jos joku haluaa heinähatun päähänsä, ryyditetään tehtävä niin mittavalla pohjustuksella, että pelaaja luulee lähtiessään hakevansa Graalin maljaa. Onneksi tekstien pikaloikkiminen ei aiheuta peliin mitään hankaluutta.


”Finally I can splinter my fantasy to shell!”

Final Fanstasy XIV: A Realm Reborn on mainio peli omassa genressään. Ei uutta, mutta odotukset täytetään niin hyvin, että hankintaa harkitsevalle vaaka painuu ostamisen kannalle. Pelin kuukausimaksut varmasti mietityttävät ennen order-napin klikkausta. Alennuksessakin pelikuukaudelle tulee hintaa yli 10 €, jonka eteen isän tyhjiä pulloja saa odotella useamman viikon.