Arvostelu: SanDisk Extreme 500 Portable SSD

Kirjoittanut: Livegamers

30.01.2017

Nopeat SSD-kiintolevyt ovat jo useamman vuoden ajan olleet arkipäivää sisäisissä asemissa, ja pikkuhiljaa tekniikka tekee tuloaan myös ulkoisiin asemiin. Arvosteluun saatu SanDisk Extreme 500 Portable SSD on eräs mielenkiintoisimmista tuttavuuksista ulkoisten SSD-asemien saralta. Extreme 500 Portablea on saatavilla kolmella eri kapasiteetilla, 120 Gt, 240 Gt sekä nyt testattavana ollut 480 Gt. Eri versioista 480 Gt on suuremman kapasiteetin lisäksi myös hieman nopeampi lukemaan ja kirjoittamaan.

(klikkaamalla kuva suuremmaksi)

Kovempaankin käyttöön

Kyseessä on erittäin pienikokoinen laite, joka kulkee mukana vaikka avaimenperänä. Painoa asemalla on hieman alle 80 grammaa ja ulkoiset mitatkin ovat vain hieman luottokorttia suuremmat (75.69 mm x 75.69 mm x 10.67 mm). Suunnittelussa on selkeästi otettu huomioon myös hieman kovempi käyttö, sillä Extreme 500 Portable on metallirunkoinen, kumikerroksella ympäröity ja erittäin tukevan oloinen. Ulkoreunasta löytyy valmiina metallilenkki kiinnitystä varten. SanDisk Extreme 500 Portable on varustettu yhdellä USB 3.0 -liitännällä. Harmillisesti mukana tuleva USB-kaapeli on aivan liian lyhyt, sillä pituutta kaapelilla on vain reilut 20 cm. Lisäksi USB-liitännän suojana oleva muoviluukku ei vaikuta kestävimmältä mahdolliselta.

Suorituskykyä varauksella

Suorituskyvyltään Exteme 500 suoriutuu tietokonekäytössä huomattavasti perinteisiä kiintolevyjä paremmin. Tiedostot siirtyvät vauhdilla ja laitteen käyttö on ongelmatonta. Tietoturvastaan tarkoille käyttäjille SanDisk tarjoaa myös valmiiksi asennetun SanDisk Secure Access -ohjelmiston, jolla voi salata tiedostot 128-bittisellä AES-salauksella. Yleisesti Extreme 500 ei jätä juuri toivomisen varaa toiminnassa.

Konsolikäytössä perinteistä kiintolevyä parempi suorituskyky ei ole aivan yhtä yksiselitteinen asia. Testasin laitetta Xbox Onella rinnakkain Seagate Expansion Portablen kanssa ja erot pelien latausajoissa jäivät minimaalisiksi. Tästä voidaan päätellä, että Xbox One muodostaa pullonkaulan, jossa SSD:n nopeushyöty lähes mitätöityy. Eroja toki löytyi, mutta puhutaan korkeintaan muutaman sekunnin hyödystä perinteiseen kiintolevyyn nähden.


Hintaisekseen (120 Gt n. 90€, 240 Gt n. 140€ ja 480 Gt n. 200€) SanDisk Extreme 500 Portable SSD on hyvä hankinta etenkin paljon liikkuvalle. SSD kulkee mukana, vaikka taskussa ja on tietokonekäytössä nopea. Konsolikäyttöön en ensisijaiseksi ulkoiseksi tallennustilaksi laitetta suosittele, vaikka pieni nopeusetu saavutetaankin perinteisiin kiintolevyihin nähden.

Arvostelutähdet: Kolme ja puoli tähteä