Arvostelu: Turbo: Super Stunt Squad (PS3)

Kirjoittanut: Livegamers

12.11.2013

Monkey Bar Gamesin kehittämä ja D3:n julkaisema Turbo: Super Stunt Squad perustuu löyhästi DreamWorksin animaatioelokuvaan nimeltä Turbo, joka ilmeisesti muistuttaa jonkin verran huippusuosittua Carsia. Sillä erotuksella tietenkin, että autojen sijasta pääosassa nähdään etanoita. Kyllä, etanoita.
Elokuvassa pääetana Turbo joutuu jonkinlaiseen onnettomuuteen ja muuttuu maailman nopeimmaksi etanaksi. Pelissä ei kuitenkaan – yllättävää kyllä – kurvailla kilpaa, vaan temppuillaan kunnon vanhan ajan Tony Hawk Pro Skater -tyyliin. Paitsi ilman skeittilautaa. Perusidealtaan konsoliversio Turbo: Super Stunt Squadista muistuttaa siis hyvin paljon vanhoja Tony Hawk -skeittipelejä paippeineen, kaiteineen ja ramppeineen. Pisteitä kertyy temppuilemalla – eli käytännössä suorittamalla ja ketjuttamalla mahdollisimman siistejä liikesarjoja ja komboja. Kerättävissä on myös runsaasti bonusesineitä, jotka ovat joskus varsin haastavissa paikoissa.

Pääetana Turbon lisäksi voi pelata vaikkapa Smoove-, Skidmark- tai Whiplash-nimisillä etanoilla, joista jokaisella on omanlaisiaan taitoja ja luonteenpiirteitä – sekä melko rasittavia kerta toisensa jälkeen hoettavia mukahauskoja fraaseja. Kaikki etanat poikkeavat hieman toisistaan erilaisten taitojensa, esimerkiksi nopeus ja hypyt, sekä luonteensa puolesta. Myöhemmin pelissä edistyessään edellä mainittuja taitoja voi parannella esineitä keräilemällä ja tehtäviä suorittamalla. Taitojen lisäksi muokata voi myös etanansa ulkonäköä – esimerkiksi maalaamalla tai liimailemalla etanan kuoreen tarroja.

Ollakseen, ainakin elokuvan kohdeyleisön perusteella, ensisijaisesti lapsille tarkoitettu peli, Turbo SSS onnistuu hieman yllättämään haastavuudellaan, ainakin aluksi. Pelaaminen ei nimittäin olekaan ihan niin läpihuutojuttu kuin annoin itseni ennakkoluulojeni perusteella olettaa. Tutoriaalin pelaaminen läpi on siis ihan fiksu veto, vaikka liikkeet loppujen lopuksi aika yksinkertaisia ovatkin.

Tarjolla olevat pelimuodot ovat Timed eli aikarajoitettu, sekä Free Play eli vapaasti pelattava. Aikarajoitetussa moodissa on nimensä mukaisesti pyrittävä tekemään mahdollisimman monta mahdollisimman hienoa temppua, keräämään pisteitä ja suorittamaan tehtäviä. Pelin uudelleenpeluuarvoa nostavat rutkasti tasojen laajuus ja tehtävien hurja määrä. Joillain tasoilla tehtäviä on jopa yli 100, joten kertaistumalta täydellinen suoritus lienee sula mahdottomuus. Eri asia toki on, että jaksaako muuten melko yhdentekevää peliä tahkota illasta toiseen sen täydellisen suorituksen perässä.

Online-mahdollisuutta ei ole, eikä co-opiinkaan saa kuin yhden lisäpelaajan. Kaverin kanssa pelaaminen tapahtuu jaetulla ruudulla. Kolkossa ja aneemisessa grafiikassa ei ole kehumista eikä tarinaa ole edes nimeksi. Musiikkikin on melko pian hermoille käyvää geneeristä jumputusta.

Kaiken kaikkiaan peliä voisi parhaiten kuvata sanalla laimea. Valitettavasti kyseessä ei ole kunnolla tehty ja mietitty koko perheen peli, eikä edes Tony Hawkin yksinkertaistettu lastenversio, vaan ainoastaan dollarinkuvat silmissä puolihuolimattomasti kasaan väännetty sieluton oheistuote. Kaikkien pelien ei toki olekaan tarkoitus järisyttää universumia; sitä ei todellakaan tee myöskään Turbo Super Stunt Squad. Keskinkertaisena, nuoremmalle pelaajapolvelle kohdistettuna viihteenäkin se tuntuu ainoastaan aliarvioivan kohderyhmäänsä. En usko, että itsekään olisin, edes silloin alle 10-vuotiaana, kovin montaa kertaa tätä viitsinyt vaivautua pelaamaan. Veikkaanpa, että ensi vuonna tätä peliä ei muista enää kukaan.Hyvää
+ Varsin paljon tekemistä
+ Uudelleenpeluuarvoa löytyy jonkin verran

Huonoa
– Sieluton oheistuote
– Geneerisyys kaikilla osa-alueilla
– Ei online-mahdollisuutta