BioShock Infinite: Industrial Revolution

Kirjoittanut: Livegamers

06.02.2013

Yksi Vuoden peli 2013 -ehdokkaista on varmasti maaliskuussa julkaistava BioShock-sarjan kolmas osa, Infinite. Vaikka Infinite ei juonellisesti jatkoa aikaisempiin osiin olekaan, ja merenalaisesta Rapturesta siirrytään taivaalla leijuvalle Columbia-kaupunkiin, ovat odotukset pelisarjan faneilla varmasti korkealla. Nälkään Irrational Games julkaisi hiljattain BioShock Infiniten ennakkotilaajaetuna Lazy 8 Studiosin tekemän Infinite-teemaan pohjautuvan selainpelin, Industrial Revolutionin.
Industrial Revolutionin idea on yksinkertainen: pelaaja on taivaskaupunki Columbian tehdastyöläinen ja jokaisen suoritetun kentän jälkeen valitaan Infiniten kahdesta puolueesta toinen, jota haluaa auttaa. Pelissä ei näiden kahden puolueen taustatietoja juuri valoteta, mutta tarkempaa faktatietoa voi etsiä internetistä. The Founders -niminen puolue ylläpitää kaupungin järjestystä, ja anarkistinen vastarintapuolue on nimeltään The Vox Populi. Suorituspalkinnot ovat puolueiden väliseen sotaan liittyviä asioita, yleensä aseita. Pelaajan jokainen päätös on pysyvä, joten kannattaa harkita kumpaa puolta suosii, sillä Industrial Revolutionin päätökset vaikuttavat asioihin Infinitessä.

Itse pelaaminen on pidetty pelissä suoraviivaisena ja kevyenä ongelmanratkaisemisena. Ideana on päästä paikasta A paikkaan B – ennalta määrättyjen rattaiden avulla. Jokainen kenttä on periaatteessa tehtaan kone, jossa aloitusrattaasta lähtien rakennetaan virheettömästi toimiva masiina lopetusrattaaseen asti. Yhteensä 59 kenttään mahtuu jatkuvasti asteittain vaikeutuvia kenttiä, päätöksiä ja rattaita – paljon rattaita.

Vaikka Industrial Revolution on ideana ihan kiva ja ajatuksena varmasti miellyttävä kylkiäinen pelisarjan faneille, ei se kuitenkaan ole maata mullistamassa. Peli alkaa yksitoikkoisuuden takia puuduttaa hyvinkin nopeasti ja sen pariin on pienoinen kynnys palata, ellei ole tosiaan tämän kaltaisten pelien ystävä. Kirsikoina tietysti ovat ne pysyvät päätökset, mutta epäselvää on, kuinka paljon ne loppujen lopuksi Infinitessä vaikuttavat. Tuskin liikoja, etteivät pelin julkaisupäivänä ja sen jälkeen ostavat jää paitsi mistään merkitsevästä.

Pelkkään Industrial Revolutionin pelaamiseen ei ennakkotilaajien tarvitse silti tyytyä. Infiniten odottajia varmasti lämmittää ajatus, että peliin saa lisäksi muutaman pienen edun pelin alusta alkaen. Ongelma on siinä, että Infiniten palkinnot vaativat Industrial Revolutionin pelaamista. Lohdutuksena tosin Infiniten kuudesta palkinnosta viisi saa auki, kun Industrialissa pelaa läpi 12 ensimmäistä kenttää ja kuudennen läpäistyään koko pelin. Viiden Infinite-edun rypäs on varsin peruspalkintomainen ja samaa tuntuu esiintyvän muissakin peleissä: ensimmäisenä saa Columbia-kaupungin valuuttaa – 500 Silver Eagle -rahaa –, toisena viisi tiirikkaa, kolmantena on vuorossa Handyman Nemesis -varuste, jolla saa enemmän vahinkoa aikaiseksi Handymaneille, kun taas neljäs ja viides ovat niin ikään varusteita: Sugar Rush, jolla liikutaan hetken aikaa nopeammin syömällä karkkia ja Fleet Feet, jonka avulla taakse- ja sivuttaisaskelin liikkuminen ei hidastu. Industrialin päätökset eivät vaikuta muuhun kuin viimeiseen pelin avattavaan Alliance Pack -palkintoon, josta ei vielä tässä vaiheessa ole muuta tietoa kuin se, että sen saa Industrialin viimeisessä päätöksessä suosimaltaan puolelta. Sen lisäksi paketin mukana saa myös Facebook-avatarin, Facebook-kansikuvan ja Twitteriin taustakuvan suosimastaan puolueesta.

Industrial Revolution on varmasti mukava lisämauste Infiniten pelaamiseen ja hieman auttaa odotukseen, mutta kokonaisuudessaan koko hommasta jää kolkko maku. Peli on auttamatta itseään toistavaa kokeilu ja erehdys -meininkiä, eikä kentissä ole oikeastaan kuin pari eri ratkaisua, ikävimmissä tapauksissa yhden tai kahden rattaan eri kohtaan sijoittaminen. Tosin tämän ovat ilmeisesti tekijätkin huomanneet, sillä päätöksiä ei pääse pyörtämään ja kenttiä pääsee pelaamaan uudelleen vain huvikseen. Plussaa täytyy antaa kuitenkin siitä, että Industrialia ei tosiaan tarvitse pelata montaa kenttää palkintoja saadakseen; miinusta tosin siitä, että peliä on pakko pelata, mikäli haluaa Infiniteen haluamansa ennakkotilaajaedut.