Black Ops: First Strike DLC

Kirjoittanut: Livegamers

07.02.2011

Vajaan kolmen kuukauden jälkeen julkaisustaan Call of Duty: Black Opsia on myyty maailmanlaajuisesti miljardin dollarin edestä. Huikean menestyksen saavuttelemana Treyarch on uskollisesti kuunnellut pelinsä laajaa pelaajakuntaa korjaten moninpelissä esiintyneitä bugeja ja hionut monia pelillisiä ominaisuuksia aiempaa toimivammiksi. Nyt Black Opsin verkkosotimisen mielenkiintoa pyritään ylläpitämään pelin ihka ensimmäisellä karttapaketilla, joka kantaa nimeä First Strike. Kekseliästä!
Discovery

Kylmän etelämantereen taistelutanner rakentuu paitsi lumen peittämästä maasta, myös useista kaksikerroksisista rakennuksista sekä kentän keskiosassa olevista silloista. Valittavia kulkureittejä on useita, taivaalla loimuaa revontulet ja löytyypä kartalta myös jäävuoren läpi kulkeva tunneli.

Discovery

Lupaavan ensivaikutelman latistaa pelaajien paha tapa jäädä istumaan paikoilleen tiimien respauspisteiden läheisyyteen. Takalaidassa sijaitsevan jäävuoren lisäksi tarkka-ampujia houkuttelee erityisesti respauspisteiden takana ja edessä olevat rakennukset. Niissä kököttämällä kiikariinsa saa selkeän näkymän koko kartan poikki, ja useasti pahaa-aavistamaton vihollinenkin raspaa aivan viereen helpoksi tapoksi. Tämän taktiikan uhriksi joutuminen käy äkkiä rasittavaksi. Vaikka Discovery on karttana monipuolinen, sen toiminta pysyy mielenkiintoisena vain, jos kaikki pelaajat pysyvät kiltisti liikkeessä. Huonoina päivinä sitä vain kuolee puolustuskyvyttömänä heti respauspistelleen, kun selkään tulee armottoman tarkka-ampujan luoti tai edessä vihollinen yllättää RPG:n ohjuksella.

Kowloon

Sateinen, vain mainoskylttien valaisema Kowloon perustuu yksinpelin samannimiseen tehtävään. Isokokoisella kartalla liikutaan Hong Kongin pikkutalojen seassa. Hökkelit täyttävät runsaan osan Kowloonin pinta-alasta ja kaikista mökeistä löytyy useampia ikkunoita sekä oviaukkoja. Näiden kahden reitin lisäksi talosta toiseen voi nopeasti siirtyä ramppeja tai kattoja pitkin, joista jälkimmäinen vielä vaatii portaiden tai vaihtoehtoisesti tikapuiden käyttämistä.

Kowloon

Pää saattoi mennä pyörälle jo pelkästään Kowloonista lukemisesta, mutta juuri niin käy pelatessakin. Ensimmäisissä matseissa Kowloonin sekavaa toteutusta ei edes tee mieli hahmottaa, eikä pelikokemus erityisemmin parane ajan kanssa. Kymmenet ikkunat ja rakennuksien tasot lisäävät räiskimisen rinnalle liikaa parkouraamisen tunnetta. Käsissä on melkoinen sekamelska, kun pelaajat hyppivät, kiipeävät, kiertelevät ja kaartelevat toistensa selkään jokaisesta suunnasta. Toisinaan surma tulee myös kartan toisella puolella sijaitsevalta katokselta asti. Kuoleman ja spawnaamisen toistuvaan limboon on helppo syöksyä, jos tiimipeli takkuilee. Siististä nimestään huolimatta Kowloon jää First Striken heikoimmaksi lenkiksi.

Stadium

First Striken pienin ja valoisin kenttä. Vastakkaisilta laidoilta löytyy lätkähalli, jonka jäälle ei pääse sekä kaksikerroksinen rakennus, jonka parvekkeelta on suora näkymä kartan keskelle. Rakennuksien läpi on hyvä koukata vihollisten sivuun, mutta oikein ajoitettuna myös uhkarohkea juoksu kentän poikki kannattaa. Lisäksi parvekkeilla ja jääkiekkostadiumin ikkunoissa vahtivien vihujen varalle on suositeltavaa säästää kranaatteja – niiden viskominen tulee todella tarpeeseen Dominationin ja Sabotagen kaltaisissa pelimuodoissa, jolloin sotiminen on vauhdikkaimmillaan.

Stadium

Yksinkertaisena karttana Stadium on pelillisesti erittäin toimiva. Häiritsemässä ei ole kymmeniä ikkunoita ja oikoreittejä, vaan ympäristön tapahtumista pysyy perillä selvästi.

Berlin Wall

Keskikokoinen Berlin Wall jakautuu arvattavasti Itä- ja Länsi-Berliiniin. Kuuluisan muurin kolme murtumakohtaa toimivat polkuina toiselle puolelle: yksi sijaitsee aivan keskellä ja toiset kaksi kartan molemmissa päissä. Lumikentän toiminta perustuu vahvasti tarkkaan tähtäämiseen, sillä ampumavälimatkat ovat pitkiä.

Berlin Wall

Tiukoiksikin heittäytyvissä kamppailuissa suojaa saa haettua kentälle ripotelluista autoista sekä baareista, levykaupoista ja muista rakennuksista. Hyvänä ratkaisuna puotien yläkertaan voi huomaamattomasti kiivetä parvekkeiden tikapuita pitkin. Näin välttää useasti claymorella ansoitetut portaat, ja täytyypä yläkerrassa istuvankin taktikoida, miten aikoo turvata selustansa. Kokonaisuutena Berlin Wall asettuu varovasti Discoveryn ja Stadiumin välimaastoon pitäen itsensä onnistuneesti kasassa. Kowloonin sijaan Berlin Wallia pitäisi näkyä enemmän seuraavan kartan äänestyksessä.

Ascension

Kermana pohjalla on neuvostoliittolaisten hylkäämä kosmodromi, avaruustukikohta, jonne on päässyt lipsahtamaan eläviä kuolleita. Ascensionin erikoisuuksina on lentävät Lunar-alukset ja perkkejä varastavat zombiapinat. Uusia perkkejä on kaksi: lightweightin ja marathonin yhdistävä Stamin-Up sekä PhD Flopper, jonka vaikutuksesta maahan syöksyminen aiheuttaa pienoisen räjähdyksen. Vastaavasti asearsenaaliin on lisätty neljästi räjähtävät maatuskanuket ja mystinen gersh-laite. Kuin tieteiselokuvasta napattu häkkyrä luo hetkeksi mustan aukon, joka imee syövereihinsä lähimmät zombit. Musta aukko toimii myös teleporttina satunnaisesti valittuun paikkaan.

Ascension

Ascension on mainio lisä suosittuun pelimuotoonsa. Kentällä mahtuu hyvin liikkumaan, sen suunnittelu on nerokasta varsinkin piilotettujen salaisuuksien osalta ja zombien lahtaaminen erikoisten vempaimien kanssa toimii. Kavereiden kanssa pelimuodon kehuttu hupi on taattu.

Kannattaako sitä ostaa?

Näin pelaajien näkökulmasta olisi ollut käytännöllisempää julkaista Ascension erillään moninpelikartoista. Nyt Ascension tulee turhana täytteenä niille, joita pelimuoto ei kiinnosta ollenkaan, mikä puolestaan korostaa entisestään lisärin korkeahkoa 1200 Microsoft-pisteen (15 euron) hintaa.

Hintalappua tuijotellessa moninpelikartoista tuntuu uupuvan se viehätysvoima, mikä innostaa sijoittamaan roposensa Black Opsin ensimmäiseen karttapakettiin. Jokaisessa kentässä tulee kyllä ajoittain jännittäviä kamppailuja, mutta toisaalta mistään merkittävästä ei jää paitsi, vaikkei pakettia ostaisi. Ainakin First Striken alennusmyyntiin asti alkuperäisillä mapeilla pärjää hyvin.

Jos vanhat mapit kuitenkin tuntuvat aivan täysin puhkihakatuilta ja moninpeliä aikoo jatkossakin pelata uskollisesti, on First Strike kelpo piriste. Kannattaa kuitenkin varautua ujojen pelaajien kämppimiseen, helppoon respakillaukseen, tuttuihin claymore-miinoihin ja muutamaan selän takaa tulleeseen kuolemaan.