Blur-ajopeli betatestissä

Kirjoittanut: Livegamers

11.03.2010

Blur
Bizarre Creations on tuttu monille muun muassa Project Gotham Racingin ja Dreamcastin sekä Playstation 2:n Fur Fightersin tiimoilta. Nyt kehitystiimi on lähtenyt aiempaakin räiskyvämmälle linjalle julkistaessaan Blurin. Blur on kuin Nintendolta tuttu Mario Kart, mutta nykyaikaisilla autoilla ja radoilla. Samaan keittoon on vielä sekoitettu hieman Call of Dutya sekä tietysti kehitystiimin parasta osaamista eli PGR:ää.

Blur on huomattavasti arcademaisempi kuin PGR. Ajotuntuma on hieman kankeampi, mutta tarkoitukseensa nähden todella istuva. Kudokset on heivattu pois ja tilalle on heitetty Call of Duty -tyylinen ranking-systeemi; aina erilaisiin haastetehtäviin saakka. Radoille on sijoiteltu Mario Kartin tapaan monenlaisia lisävoimia kuten miinoja, nitroja, suojuksia, hakeutuvia raketteja ynnä muuta. Siinä Blur siis pähkinänkuoressa, joten otetaan hieman syvempi silmäys pelin moninpelibetaan.

Kuva 1

Pelimuodot

Edelleen käynnissä olevassa betassa pääsee kokeilemaan neljää erilaista pelimuotoa, joista kaikki eivät tosin avaudu heti, vaan pelaajan on ansaittava tarpeeksi iso ranking-taso. Pelimuodot ovat seuraavanlaiset:

Skirmish Racing – Heti pelattavissa oleva Skirmish Racing on tiukkaa kisailua 2–10 pelaajan voimin.

Powered-up Racing – Kuten nimestä saattaa jo arvata, on Powered-up Racing -muoto samanlainen kuin Skirmish sillä erotuksella, että pelaajamäärä tässä muodossa on 4–20.

Motor Mash – Motor Mash on muista pelimuodoista poiketen täyttä romurallia ja voittajaksi selviää pelaaja, joka on tehnyt eniten tuhoa kanssakisailijoilleen.

Supercar Racing – Supercar Racing on kuten Powered-up Racing -muoto, mutta siinä kilpaillaan vain ja ainoastaan pelin kovimmilla menopeleillä eli luokan A-autoilla.

Lisäksi pelivalikoissa lukittuna komeilevat World Tour, One on One, Hardcore Racing sekä Community Events -pelimuodot.

Kuva 2

Ranking-systeemi sekä haastetehtävät

Kuten aiemmin mainittua, on ranking-systeemin esikuvana toiminut Call of Dutysta tuttu systeemi, jossa pelaajan taso nousee ansaittujen kokemuspisteiden avulla. Sitä mukaan kun taso nousee, avautuu pelaajalle uusia autoja, kisoja sekä muokkausmahdollisuuksia. Kokemuspisteet kulkevat Blurissa nimellä ”Fans”. Fanien lukumäärää kartutetaan kisoissa sekä suorittamalla Call of Dutynkin maailmasta tuttuja lisähaastetehtäviä, joista esimerkkinä Nitro Power-upilla ohittaminen 50 kertaa.

Kokoversiossa tasokatto on Rank 50, mutta betassa se on rajattu Rank 10:een. Tappiin asti kehityttäessä avautuu pelistä neljä uutta kisaa sekä muutamia autoja joka luokasta.

Kuva 3

Power-upit sekä Modit

Blurin lisämauste kisailuun ovat Power-upit, jotka ovat kuin nykyaikaistettu versio legendaarisen Nintendon Mario Kartin vastaavista. Banaanimiinat ja kilpikonnaraketit ovat nyt historiaa, ja tilalle on tullut nykyaikaisia korvikkeita. Power-upit on sijoiteltu pitkin rataa. Lisävoimina toimivat seuraavanlaiset härpäkkeet:

Shock – Laukaisee kolme EMP-kenttää (EMP = elektromagneettinenpulssi) kisan kärjessä ajavan eteen. Mikäli EMP-kenttään ajaa, hyytyy auto hetkeksi.

Mine – Miinan voi joko tiputtaa takana ajavien huoleksi tai lingota kymmenisen metriä eteenpäin odottamaan epäonnekasta kaaharia.

Barge – Mikäli kilpatoveri hiertyy hieman liian lähelle, voi hänet sysätä kauas taakse Bargen avulla.

Bolt – Bolt varustaa pelaajan kolmella energiapallolla, jotka osuessaan lennättävät vastustajan hetkellisesti pois kurssilta.

Shunt – Voimakas hakeutuva raketti, joka osuessaan viskaa epäonnisen kuskin auton korkealle ilmaan.

Nitro – Nitrolla saa hetkellisesti turbonopeuden menopelilleen.

Shield – Suoja, jolla voi torjua muita päällekäyviä Power-uppeja.

Repair – Työkalu, jolla voi korjata autoaan: varsin tarpeellinen, sillä Power-upit tekevät paljon tuhoa osuessaan.

Kilpailijat voivat valita käyttöönsä myös Modeja. Yksitäinen kaahari saa käyttöönsä kerrallaan vain kolme modia. Modien avulla pystyy esimerkiksi tehostamaan tietyn Power-Upin voimakkuutta tai vaikutusaluetta. Modit toimivat hieman kuten Call of Dutyn perkit. Modeja on tarjolla runsaasti, ja niitä avautuu tason noustessa jatkuvasti. Pelaaja voi poimia kolme mieluisintaan ja omaan ajotyyliinsä sopivinta modia listasta.

Kuva 4

Autot ja radat

Blurin autot on jaettu tuttuun tyyliin autoluokkiin alkaen heikompitehoisimmista D-luokan autoista ja päättyen niihin kovimpiin, eli A-luokan autoihin. Pelissä on autoja muun muassa Volkswagenilta, Fordilta, Land Roverilta sekä Koenigseggiltä. Kaikkia ei toki pääse betassa testaamaan, mutta joka luokasta ainakin muutamaa kilpuria saa koittaa.

Autoilla on myös omat haastetehtävänsä, jotka tosin betassa eivät ole auki. Kokoversioon on myös rajattu osio, jossa auton tehokkuutta pystyy nostamaan. Myös värejä pystyy betaversiossa vaihtamaan. Kaiken kaikkiaan autoja on suhteellisen vähän, mutta toivoa sopii, että kokoversio tuo hieman lisää lisensoituja ajopelejä romutettavaksi.

Rataympäristöt sijoittuvat Los Angelesiin, San Franciscoon, Espanjaan, Iso-Britanniaan sekä muutamaan muuhun valtiion, joita ei vielä ollut tarjolla. Vaihtelevat radat on hauskasti toteutettu ja toimivat nopeassakin kisailussa. Ajoreittejä on monia ja radat ovat useimmiten laajoja, joten isot driftit ovat myös mahdollisia.

Kuva 5

Ruutulipulla!

Artikkelin maaliin tultaessa käteen jää mielukuva hyvin toteutetusta moninpelistä, jossa riittää menoa ja meininkiä. Blur uudistaa sopivasti vanhaa mutta hyväksi koettua kaavaa. Blurin moninpeli on koukuttava ja sen parissa todella viihtyy. Suuremmin mitään korjattavaa ei Livegamersin hommaan valjastetulla orjalla eteen tullut. Blur varmasti jakaa autopelifanaatikkojen mielipiteitä. Se jättää todennäköisesti simulaation ystävät kylmäksi, sillä se on täysin häikäilemätöntä arcadea. Lajityypistä pitäville on tämä pakkohankinta jo moninpelinsä osalta.