Borderlands – The Zombie Island of Dr. Ned

Kirjoittanut: Livegamers

27.11.2009

Zombie Island
Ensimmäisen persoonan räiskinnän ja toimintaroolipelin onnistuneesti yhdistänyt Borderlands on saanut ensimmäisen ladattavan lisäosan: The Zombie Island of Dr. Ned. Lisäri vie kovalevyltä tilaa yhden gigatavun ja maksaa 800 Microsoft-pistettä. Päivitys ei valitettavasti kohota pelin tasokattoa, joten tasolle 50 kohonneet soturit joutuvat edelleenkin odottamaan ylennystään.

Se tohtori Zedin veli

Zombie Island of Dr. Ned on oma itsenäinen tarinansa, jonka kertomisessa pelaaja auttaa. Paikoitellen hulvattomassa menossa ei ole juurikaan järkeä. Tämä on kuitenkin seurausta siitä, että kyseessä on pienelle lapselle kerrottava iltasatu eikä tarinoiva vanhus muista kaikkea ihan oikein. Käytännössä paikan päälle päästään siten, että Fast Travel -pylvääseen avautuu uusi paikka nimeltä Jacob’s Cove ja sinne matkustamalla episodi käynnistyy. Lisärin nimi viittaa Fyrestone-pitäjän lääkäri Zedin Ned-veljeen, joka on tehnyt saarellaan arveluttavia kokeita. Siinä sivussa mies on myös onnistunut käynnistämään pienen mittakaavan zombie-maailmanlopun, ja pelaajan tehtävänä on tietenkin ottaa selkoa asioista.

Tunnetko Frankensteinin? Tai Psykon?

Graafisella kuvastollaan lisäosa tekee oivalla tavalla pilaa klassisista kauhuelokuvista: osansa saavat niin Frankenstein, Psyko kuin George Romeron zombie-elokuvatkin. Uusia paikkoja tarjoillaan tutkittavaksi kuusi kappaletta ja niiden nimeämisessä on niin ikään käytetty mielikuvitusta: Dead Haven, Hallow’s End ja Generally Hospital jäivät parhaiten mieleen. Synkän ja myrskyisen yön lisäksi tunnelmaa luovat hautausmaat, pystyyn kuolleet puut, lemuavat suot sekä tietenkin lukuisat zombit. Uusia vihollistyyppejä on vajaa kymmenen, mutta muistamisen arvoisia niistä ovat erityisesti Badass Tankenstein ja Loot Goon, joka kantaa selässään aselaatikkoa ja muistuttaa erehdyttävästi Marvel-sarjakuvien Hulkia.

Musiikki on sekin valjastettu palvelemaan humoristista tunnelmaa ja silmät sulkiessaan voi elävästi kuvitella eteensä mustavalkoisia mykkäelokuvia suoraan 1920-luvulta. Efektien saralla tarjonta on paljolti ennallaan eikä joukosta erotu juuri muuta kuin ruskeaa limaa oksentavan Defilerin örähtely. Audiossa parasta ovat kuitenkin lukuisat äänitiedostot, joiden avulla pääsee kurkistamaan zombiejahtiin lähteneiden kohtaloita. Joukossa on niin alkoholisoitunutta pappia kuin voimakkaalla murteella puhuvaa punaniskaakin, joten katsomisen lisäksi lisäosassa pääsee myös kuuntelemaan.

Viiden tunnin retki

Vierailu Nedin zombie-saarella kestää viitisen tuntia ja paikasta toiseen on siirryttävä jalkaisin, mikä käy loppua kohden tylsäksi. Toisaalta matkalla asettuu vastaan sadoittain zombeja, joten ainakin on jotain tekemistä. Tehtäviä on tarjolla suunnilleen 20 ja niistä suurin osa on nimetty osuvasti elokuvien innoittamina, kuten paljon puhuva Night of the Living Ned. Itse pelaaminen on tuttua Borderlandsiä, joka koostuu runsaasta ammuskelusta ja tavaran keräämisestä. Viimeinen pomotaisto on iloinen yllätys, jonka kohtaamista kannattaa odottaa.

The Zombie Island of Dr. Ned on onnistunut lisäosa. Se onnistuu kertomaan hauskalla tavalla oman tarinansa ja samalla se antaa hintaansa nähden riittävästi lisää pelattavaa.