Ennakko: Serious Sam Double D XXL

Kirjoittanut: Livegamers

12.02.2013

Yli vuosikymmenen vanha pelisarja Serious Sam taitaa olla niitä harvoja sarjoja, jotka luottavat edelleen vanhaan pelikaavaan. Pelit ovat nopeatempoisia, ja niissä taistellaan tuhansia vihollisaaltoja vastaan. Energiat eivät kasva takaisin nurkan takana tiukasta tilanteesta happea ottaen, ja sekä panoksia että aseita kerätään tietyistä kohdista kenttää.
Sen verran ovat vakavan Samin seikkailut ottaneet tuulta alleen, että pelisarja on saanut vuosien verralle muutaman spin-off -pelinkin. Vanhan ajan kaavaa noudatetaan oikeastaan täysin sivupeleissäkin, vaikka ne kaikki eivät pääpelien tapaisia FPS-rymistelyitä olekaan. Yksi näistä on 2011 loppukesästä PC:llä indie-sensaatioksi noussut Serious Sam Double D -2D-toimintapeli, joka on suoraviivainen ja sisältää hektistä 2D-ampumista tuhansia outoja pahiksia vastaan perinteisillä Serious Sam -aseilla ja aseiden yhdistelmillä. Pelin suurin juju onkin oikeastaan edellä mainittu aseiden yhdistäminen: pelin minkä tahansa aseen saa yhdistää muiden aseiden kanssa, tehden yhteensä kuuden aseen komboja. Yhdistämisen lisäksi jokaista asettaan pystyy tuunailemaan paremmaksi, tai vähintään oudommaksi, joten ruudulla saattoi tapahtua hyvinkin kummallisia asioita ja ilotulituksia, kun pelaajan kädessä olevalla aseyhdistelmällä ampui.

Serious Sam Double D ei kuitenkaan ollut ilmeisesti tarpeeksi sekasortoa aiheuttava peli, joten pelinkehittäjä Mommy’s Best Gamesin Double D:stä ollaan julkaisemassa yksinoikeudella Xboxille astetta hämmentävämpää versiota, Double D XXL:ää. Kaikki mitä Double D:ssä oli, löytyy XXL:stä. Ne asiat, joita Double D:ssä olisi pitänyt olla, löytyvät XXL:stä. Toisin sanoen XXL on viritetty, konsoliystävällisempi uusintaversio Double D:stä.

Suurin uudistus Double D:stä on ehdottomasti kahden pelaajan yhteistyötilakampanja samalta koneelta. Ilotulitus ruudulla pääsee aivan uusiin sfääreihin, kun kummallakin pelaajalla on omat aseyhdistelmänsä, ja ammuttavaa ruudulla riittää tarpeeksi. Peli on saanut myös aseisiin uusia tuunauksia, kasvattaen aseyhdistelmien lukumäärän yli 30 uuteen aseeseen. Kaiken lisäksi XXL on saanut uusia kampanja- ja haastetehtäviä.

Double D XXL:än ennakkoversio käsitti pelin kuusi ensimmäistä kenttää. Kentät olivat tämän tapaiselle pelille sopivan pitkiä, ja vaihtelua riitti ainakin ennakkoversion tasoissa. Väliin mahtui myös yksi surffilaudalla liikuttava kenttä lähinnä energian ja panosten keräilyyn. Kokonaisuudessaan kuuteen kenttään mahtui pieni käsitys siitä, mitä XXL:n kanssa on koko versiossa luvassa. Serious Samia aiemmin pelanneille eivät kenttien taustat ja aiheet ole uusia: hiekkaa ja pyramideja riittää. Vaihteluakin pitäisi kuitenkin olla luvassa.

Peli on kunnianosoitus vanhoille sivuttaissuunnassa vieriville 2D-toimintapeleille. Sen suurempaa syvyyttä pelattavuudessa ei ole, mutta se onkin XXL:än vahvuus. Peli on helppo pistää tulille – pelaapa sitä sitten vain hetken tai hieman pidemmänkin aikaa.

Arvosteluun XXL:än kanssa palataan myöhemmin, kun peli saapuu Kauppapaikalle helmikuun 20. päivä, 800 MS-pisteen hintalapulla.