Ennakko: Spec Ops: The Line

Kirjoittanut: Livegamers

25.05.2012

Vuosituhannen tuolla puolen Zombie Studios kehitti Ripcord Gamesille pelin Spec Ops: Rangers Lead the Way. Lisenssi on vaihtanut omistajaa pari kertaa vuosien aikana ja 2K Games julkaisee rebootin sarjalle lähes kymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen.

Yager Developmentin projekti Spec Ops: The Line sijoittuu Dubaihin, johon 33. rykmentti on kadonnut tehtävänsä jälkeen ja paikalle lähetetään päähahmon – kapteeni Walkerin – Delta Force -ryhmä tutkimaan aluetta ja etsimään selviytyneitä.

Tarina koukuttaa alussa mielenkiintoisilla hahmoilla. Hahmot saapuvat paikalle kuin lomamatkalla ja heittävät läppää. Mitä pidemmälle ryhmä etenee ja mitä selvemmäksi heille tulee, ettei heitä haluta paikalla, sitä totisemmaksi läpät muuttuvat.

Pelin Dubai on erittäin komea alue: sisällissodan ja hiekkamyrskyjen runtelema kaupunki on ränsistynyt ja puoliksi hiekkaan hautautunut. Autojen raatoja löytyy sieltä täältä, ja ne auttavat luomaan autenttista tunnelmaa. Ehjät talot on valjastettu uusiokäyttöön kuin maailmanlopun jälkeiseen aikaan perustuvissa viihdemedioissa. Tämä kaikki on esteenä Walkerin ja hänen ryhmänsä tehtävän suorittamiselle, kuten ovat myös 33. rykmentin elonjääneet ja paikallinen sissiarmeija. Ryhmä saapuu keskelle kahden ryhmittymän sotaa, eikä kumpikaan osapuoli pidä uusista nuuskijoista. Juoni jättääkin vahvan ”mitä hemmettiä täällä oikein on tapahtunut” -fiiliksen.

Taistelut toimivat tuttuun kolmannen persoonan suojaräiskinnän tapaan. Alueilta löytyy taktikointiin kannustavia elementtejä, kuten reittejä koukata selustaan ja esimerkiksi lasin läpi pudotettavia hiekkakasoja. Testisession paras hetki oli, kun 33. rykmentin DJ jätti U.S. Army hits vol. 1 -levyn soimaan juuri ennen taistelua ja musiikki jatkui koko räiskintäsession läpi kovaäänisistä soiden. Moni peli ja elokuva on tällaista kohtausta yrittänyt, mutta Spec Ops onnistuu siinä loistavasti.

Äänimaailma on toteutettu huolella, ääninäyttely on mukavaa kuunneltavaa ja hahmot – etenkin Walkerin ryhmäläiset – ovat mielenkiintoisia persoonallisuuksia. Löytyypä ääninäyttelijöistä tutumpiakin nimiä kuten Nolan North.

Ajoittain Dubaihin iskevät hiekkamyrskyt sekoittavat taisteluita heikentämällä näkökenttää ja muokkaamalla maastoa. Animaatio on sulavaa, ja graafisesti alue on erittäin nätti. Parempaa pohjaa tarinalle ei voisi toivoa.


Klikkauksella suuremmat kuvat.

Vielä testiversiosta puuttuneesta Darkside Game Studiosin kehittämästä moninpeli-muodosta on pidetty kehittäjien puolelta suu supussa. Alustavien lipsautusten mukaan moninpeli kuitenkin keskittyy laajentamaan yksinpelikokemusta, joten nähtäväksi jää, keskittyykö moninpeli 33. rykmentin sekä sissien nujakointiin vai onko kyseessä itsenäinen yhteistyökampanja. Molempia sopii toivoa, sillä yksinpeli vaikuttaisi osuvalta, kunhan tarina vain jaksaa kiinnostavana koko pelin ajan. Loistava moninpeli puolestaan viimeistelisi nappisuorituksen.

Spec Ops: The Line julkaistaan 29. kesäkuuta.

Katso kooste Spec Ops: The Linen testisessiosta: