Esittelyssä: Menace — dynastian paluu

Kirjoittanut: Livegamers

25.10.2015

Team Menace
Facebook: Team Menace.fi
Twitter: @TeamMenacefi
Kotisivut: Team-Menace.com
Alusta: Xbox / PC
Perustettu: 2008

Peruspelaajista kestosuosikeiksi

Siellä missä tiimit ottavat toisistaan mittaa, syntyy myös tunnettuja kokoonpanoja ja joukkueiden dynastioita. Yksi lajinsa tunnetuimpia dynastioita on myös Team Menacen nykyisen Halo-kokoonpanon taival pelisarjan kilpaturnauksissa. Joukkueurheilussa jokaisella menestyneellä joukkueella on faniensa silmissä omat dream team -kokoonpanot, sama pätee myös elektroniseen urheiluun. Nyt Halo 5: Guardiansin julkaisun kynnyksellä yksi Euroopankin kentillä menestynyt kokoonpano on tekemässä paluuta ja valmiina jatkamaan voittoisaa tietä Halojen parissa. Menestyksekkään historiansa myötä turnauksissa ja liigoissa Menace tulee olemaan ehdoton ennakkosuosikki, mutta samalla myös erittäin haluttu päänahka — haastajista ei siis varmasti tule olemaan pulaa.

Mutta miten Suomen ehkäpä tunnetuin Halo-dynastia oikein rakentui?


Vuoden 2009 lopulla, tuolloin Frigid-nimellä tunnettu joukkue ilmoitti kaikkien yllätykseksi pudottavansa yhden Suomen parhaana Halo-pelaajana pidetyn SloQwerin kokoonpanostaan. Tuolloin pelaavaan kokoonpanoon kuului hänen lisäkseen ZaoC, Iso J sekä Procis. Rosterista pudotetun SloQwerin tilalle nostettiin tuolloin täysin tuntematon keltanokka, Robba.

Ryhmän toiminta otti askeleen verran kohti ammattimaista kilpapelaamista, kun LAN-turnauksissa täysin kokematon tiimi sai sponsorikseen TCM Gamingin. Tavoitteenaan sponsorisopimuksen jälkeen joukkueella oli osallistua ECL Liverpool 2010 -turnaukseen, jota on pidetty yhtenä Euroopan kovatasoisimpana turnauksena Halossa. Euroopan parhaimpien Halo-pelaajien ottaessa toisistaan mittaa suomalaisjoukkue sijoittui neljänneksi.


Pelaajat ECL Liverpool 2010 -turnauksessa

Kokoonpanoruletti pyörii ja pohjakosketus löytyy

Vuoden 2010 lopulla Halo: Reach julkaistiin ja hieman myöhemmin pitkään muuttumattomana pysyneestä kokoonpanosta putosivat pois Iso J ja Procis. Kokoonpanomyllerrysten seurauksena joukkue joutuikin tyytymään LANTrek-turnauksen toiseen sijaan, joka oli menestykseen tottuneelle joukkueelle suuri takaisku. ECL 2 Blackpooliin suunnanneen joukkueen rosteria saapuivat vahvistamaan Procis sekä Ropse. Vahvistusta kaivattiinkin, sillä turnauksessa vastaan asettui erittäin kovatasoinen Fnatic. Suomalaispelurit olivat ottelussa jo niskan päällä, mutta lopulta pelaajien niskaan kaadettiin kylmää vettä saavista ja Blackpoolin urakka päättyi 5. sijaan. Pettymysten jälkeen rosterikaruselli pyöräytettiin jälleen käyntiin ja Ropsen ruudun ennen EGL Manchesterin turnausta korvasi Backup. Tiimin pohjakosketus oli kuitenkin vasta edessä, sillä nelikon taival päättyi vasta sijalle 6.

Halo 4:n julkaisun myötä vanha tuttu kokoonpano kerättiin kasaan ja ZaoC, Iso J, Procis sekä Robba veivätkin heti kärkeen LANTrek-turnauksen puhtaasti tappiotta. Trekkien dominoinnista huolimatta tiimi alkoi viettämään hiljaiseloa, vielä vuonna 2014 tiimi kävi nappaamassa voiton Halo 3 -turnauksesta trekeillä.

ZaoC noutamassa LANTrekkien Halo 3 -turnauksen voittoshekkiä 2014

Vuosi 2015 ja Halo 5: Guardiansin julkaisu häämöttää nurkan takana. Pitkään menestystä yhdessä niittänyt eSports-kokoonpano on tekemässä paluuta Xbox Onella ja nyt onkin aika selvittää ZaoCin, Robban, Procisin ja Iso J:n fiiliksiä tulevasta. Mikä paluusta ylipäätänsä tekee niin merkittävän?

”Kyseessä on jäävän mielipiteeni mukaan Suomen merkittävin konsolikokoonpano. Procis, Iso J, Robba ja minä olemme olleet Euroopan pisimpään yhteen pitänyt joukkue, tauoista huolimatta. Suomen sarakkeella emme ole tällä kyseisellä kokoonpanolla nähneet vielä yhtään varteenotettavaa haastajaa, mutta toivottavasti näemme tähän kohtaan muutoksen Halo 5:n myötä”, ZaoC kertoo.

Milloin herrojen tiet erosivat Menacesta? Mikä sai sällit palaamaan kokoonpanoon juuri nyt?

ZaoC: Tiet erosivat samoina aikoina kuin Halo: The Master Chief Collection ilmestyi. Iso J:lla ja Robballa ei ollut tuolloin uutta konsolia sekä heillä ei ollut silloin ehkä suurin kynnys alkaa pelaamaan puoliksi uutta ja puoliksi vanhaa peliä kolmella kentällä. Tämän vuoksi teimme vanhan qG:n kanssa kokoonpanon, johon minun itseni lisäksi kuului SystematiC, Mersu ja Backup. Herrojen kanssa oli todella mukava hakata MCC:n elinkaari lävitse ja siitä heille kiitokset. Halo 5: Guardiansin tämän hetkinen mielenkiintoinen tulevaisuus varmasti sai jannut liikkeelle tahdonvoiman kanssa.

Robba: Halo 4:n jälkeen into lopahti suurella osasta skeneä ja samalla meillä. Kilpailu siirtyi siitä uudelle konsolille, jonka itse hankin vasta pari viikkoa sitten. Meni tuo Halo: The Master Chief Collection ohi, jota ZaoC läimi muiden suomalaisten kanssa, mutta siellä ei tainnut turnausten osalta olla kummoisempaa menestystä.

Procis: Siinä pikkuhiljaa Halo 4:n jälkeen ja uuden konsolin tullessa, osalla ei ollut aikeita heti ostaa boxia niin se sitten jäi kokonaan. Halo 5: Guardians vaikutti ihan hyvältä ja porukka osti boxit, niin siitä se idea sitten lähti.

Iso J: Halo 4:n jälkeen ei oikein jaksanut alkaa Halo 2: Anniversaryn paria kenttää pelaamaan. Halo 5: Guardians näytti ihan hyvältä, joten ostettiin Robban kanssa uudet Xboxit ja pistettiin vanha tiimi kasaan. 

Oletteko jo aloittaneet harjoittelun tiiminä? Millä mielin comebackia lähdetään toteuttamaan?

ZaoC: Olemme huviksemme pelailleet ranking-listaa Halo 3:ssa. Nyt olisikin tarkoituksena lähteä poraamaan oikein kunnolla Halo 5:n moninpeliä ja valmistautua tulevaan parhaalla mahdollisella tavalla. Ollaan comebackiä lähdössä vetämään heti kovin panoksin, sillä on erittäin mukavaa pelailla pitkästä aikaa vanhalla kokoonpanolla.

Mitä odotuksia paluuseen liittyen on? Aloitetaanko paluu nöyrän suomalaisittain tyytyen siihen mitä tuleman pitää vai onko selkeitä tavoitteita jo sovittu? Pelaajilla on varmasti aiemmasta menestyksestä johtuen ainakin jonkinlaiset odotukset paluulle, onko paineita? Onko tiimissä joku, joka pudottaa haihattelijoiden jalat maahan?

ZaoC: Selkeät puheet ainakin mahdollisista suunnitelmista on ollut jo kauan. Suunnitelmat vasta muuttui todeksi, kun loputkin pelaajat päättivät ostaa uuden konsolin ja laittamaan panoksia taas Halon kilpailulliseen puoleen. Tietynlaisia suorituspaineita on aina, kun tavoitteet ovat korkealla sekä Suomestakin löytyy varmasti pelaajia, jotka haluaisivat meidät voittaa. Tärkeää onkin, että otamme rauhassa touchin takaisin yhdessä pelaamiseen ja vänkäämme joukkuekemian takaisin sinne missä se vanhoina hyvinä aikoina oli. Tavoitteemme on mahdollisimman korkealla. 

Robba: Koitetaan jatkaa siitä mihin aikasemmin jäätiin ja hakea voittoa kaikista kilpailuista mihin tulee osallistuttua. Turhaa sitä mennä mihinkää jos ei ole mielessä voitto. Paineita ei oikeestaan ole, kun tiedän meidän tavoitteet ja keskityn vain niihin.

Procis: Joo, eiköhän sitä ole aika turha lähteä turnauksiin pelaamaan, jos ei yritä voittaa. Paineet on kuvitelmia vaan omassa päässä, eikä niitä kannata keksiä. Eipä oikeen ole haitteluille aihetta, kun ei ole mitään voitettuna Halo 5:ssa.

Iso J: Tavoitteena olisi nyt ainakin, että oltaisiin Euroopan parhaimmistoa, mutta tuskin kukaan siitä mitään paineita ottaa.

Odottelua EGL-turnauksen jonossa

Kyseessä on toisilleen tuttu kokoonpano, tuleeko harjoitellessa/peleissä perusasiat ns. vanhasta muistista vai pitääkö harjoittelu aloittaa täysin tyhjältä pöydältä (=kuin minkä tahansa muun uuden tiimin kanssa)?

ZaoC: Osittain asiat tulevat vanhasta muistista. Kun olimme Halo 3:n kulta-aikana pelanneet erittäin paljon, emme edes paljon puhuneet mitä teemme ja minne menemme, sillä olimme niin tottuneet toisiemme kanssa pelaamiseen. Tietyllä tapaa haasteita on, sillä taukokin on ollut pitkä, mutta se vain tarkoittaa että tehdään lisää hommia tavoitteiden saavuttamisen eteen.

Miten tiimin pelaaminen poikkeaa nykyhetkestä verrattuna aiempaan?

ZaoC: Olemme vanhoja ja hitaita. Ei sentään, mutta tietyllä tapaa vanhemmiten on tullut enemmän vastuuta muista asioista pelaamisen ulkopuolella mikä vaikuttaa suuresti pelimäärään ja tietyllä tavalla myös motivaatioon. Tämä tarkoittaa sitä, että pyrimme laadulla korvaamaan määrän. Onneksi meillä kaikilla on ainakin tietyllä tapaa se vanha palava draivi päästä mahdollisimman pitkälle.

Paras hetki/ottelu/muisto kilpailullisen Halon parissa?

ZaoC: Parhaita hetkiä on monia; niihin kuuluu lukemattomia Live-muistoja kavereiden kanssa, erityiset tilanteet, sosiaaliset lanit sekä turnaukset. Jos yksi hetki pitäisi sieltä valikoida, mieleeni hiipii ECL Liverpoolin ensimmäinen pelimme main stagella vuonna 2010. Kyseinen tapahtuma oli meidän ensimmäinen LAN-turnaus ja TCM Gaming –organisaatio oli ottanut meidän siipien alle huiman riskin kera, sillä oltiin kokemattomia online-pelaajia. Vastuksemme oli mythiX.Phenomenon, Ranskan ylivoimaisesti paras tiimi.

Main stagelle kun mentiin niin jännityksemme oli käsinkosketeltava. Vastustajamme näytti kameralla ”EASY”-näppäintä ja haastattelussa pokasi helppoa 3-0 voittoa heille. Pelattiin ensimmäistä kertaa Astro MixAmpien kanssa, jotka onnistuimme laittamaan aivan päin persettä. Äänet kaikui ja viivettä oli rutkasti. Tästä huolimatta pystyimme aivan järjettömällä momemtumilla streamrollaamaan ranskalaiset 3-0 meidän hyväksi. Managerimme rynnivät halimaan ujoja suomalaisia matsin jälkeen. Tämä hetki näiden vuoksi on jäänyt hyvin pääkoppaan mieleen.

Robba: Tämän on pakko olla ECL Liverpoolissa ottelu LowLandLionsia vastaan, pelimuotona toimi Onslaughtin lippu, kun tiimin kanssa tehtiin 4-1 tilanteesta comeback, vaikka peliä oli vähän yli minuutti jäljellä. Silti saatiin lippuja vietyä hienolla mallilla toinen toisensa jälkee ja voitettiin peli 5-4 yleisön TCM chantin voimalla.

Procis: Kyllä se varmaan on ECL 1 Liverpoolissa. Koko eventti oli tosi hyvin järjestetty ja suunniteltu. Sieltä ehkä justiin parhaimpana muistona on LowLandLionsin Game 4 comeback ja Dignitaksen tiputtaminen Loser’s Bräcketissä.

Iso J: Parhain muisto on varmaan ECL liverpoolin Pre-Laneilta Manchesterista. Hävisimme koko ajan muille tiimeille, mutta viimeisenä päivänä yhtäkkiä aloimme voittamaan ja saatiin hyvä momentumi itse tulevaan eventtiin.


Tiimikommunikointia ECL Liverpool -turnauksesta, sija 4. varmistuu

Miksi juuri Halo? Pelaatteko tiimin kesken muita pelejä kilpailullisesti/hupimielessä?

ZaoC: Halo on itselleni ollut lähellä sydäntä jo pikkupojasta asti. Olen myös puolivakavasti yrittänyt pelailla Call of Dutyä, mutta näkisin, että Suomen Halo-skenessä yhteisö on ehdottomasti mukavin sekä mielenkiintoisin. Yhteisössä on monta erittäin persoonallista tyyppiä, josta on aikojen mukaan kehkeytynytkin jo pidemmän ajan ystäviä, mistä saankin olla kiitollinen. Vaikka Halot on ajoittain huonoutunutkin, se ydinporukka on aina saanut minut tulemaan takaisin. Ja onhan Halo aina Halo.

Robba: Kilpailullisesti Halo on ollu hauskin tiimipeli mitä olen pelannut, niin luonnollisesti olen pysynyt sen parissa. Satunnaisia pelejä pelaan vain jos sattuu jollain muulla löytymään samat pelit. Iso ja Jurse kyllä PC:n puolella läimii kaiken maan pelejä.

Procis: Halo on Xboxin puolella ollut aina mielenkiintoisin ja hauskin peli pelata, kilpailullisuudesta puhumattakaan. Koneen puolella on tullut pelattua kaikenlaista pääasiassa huvikseen mm. DOTA 2.

Iso J: Halo oli ensimmäinen peli mitä pelasin Xboxilla ja se on aina pysynyt mielestäni hauskimpana moninpelinä mitä olen konsoleilla pelannut. Prociksen kanssa satunnaisesti pelaillaan DOTA/CS/WoW/Diablo sun muita PC-pelejä.

Olette Halo-turnauksen finaalissa. Mikä olisi pahin mahdollinen suomalaisista pelaajista kasattu kokoonpano, joka asettuisi tiellenne tuossa finaalissa?

ZaoC: Erittäin mielenkiintoinen kysymys. Tällä hetkellä pahin kokoonpano koostuisi ehkä vanhoista tiimikavereistani SystematiC, Mersu ja Backup, sillä heillä on tällä hetkellä eniten kokemusta ja pelejä alla. Kaikki heistä ovat parin vuoden aika kehittyneet huomattavasti. Siihen neljänneksi lisäisin ehkä nuoren miehen Janne the Punkin, vaikka se voisikin tuoda kaaottisia elementtejä kokoonpanoon. Haastava kokoonpano tarvitsisi jonkun johtajahahmon joka pitäisi pakkaa pystyssä.

Alternatiivisessa universumissa missä Suomen vanhat Halo-legendat eivät olisi ikinä lopettaneet Halon peluuta pahin vastassa oleva kokoonpano voisi muodostua pelaajista Zamzon, SloQwer, Hyrveli ja Puupaa. Suomen vanhoista Halo-konkareista on vaikea sanoa pelkkää neljää pelaajaa, mutta nämä henkilöt tulivat päällimäisenä mieleen, sillä heitä tuli joskus hyvinkin paljon katsottua ylöspäin.

Robba: Itse kun olen hetken ollut poissa kuvioista, niin vaikee tarkalleen sanoa mutta, eiköhän siellä olisi Mersu, SystematiC, Backup ja niiden lisäksi joku etevä veitikka.

Procis: Varmaan nykyään akselilta Backup, Mersu, Janne ja Systematic. Halo 2 aikoina akselilta SloQwer, Pahat Pojat, Hemuli ja Hyrveli.

Iso J: Pahin mahdollinen kokoonpano mielestäni olisi Mersu, Backup, JTP ja SystematiC tai Gamly.

***


Etäpeukut Mersulta tiimille ennen EGL Manchesterin matseja

Myös e-urheilu kaipaa suuria nimiä sekä haluttuja päänahkoja. Vielä ei tiedetä miten suomalaisen Halo-pelaamisen Halo 5:n myötä käy, mutta yksi asia on varma: mitä suurempi dynastia, sitä enemmän kilpailijat haluavat sille pistää hanttiin ja nousta itse huipulle.

Yllä haastatellut pelaajat löydät Twitteristä seuraavista osoitteista:

@RRobba
@ZaoCi