Fallout 3: Broken Steel

Kirjoittanut: Livegamers

10.05.2009

Broken Steel on viimeinen kolmesta yksinoikeudella Xbox360:lle ja PC:lle julkaistavasta Fallout 3 –laajennuksesta. Jos et ole vielä pelannut emopeliä loppuun asti, älä lue pidemmälle, sillä lisäosa jatkaa tarinaa suoraan siitä, mihin alkuperäinen peli päättyi.

Vedenpuhdistamon operaatiota eli Project Puritya käynnistettäessä Brotherhood of Steel laski irti jättimäisen Liberty Prime –robotin, joka raivasi tien pääkallopaikalle Enclaven puolustuksen läpi. Perillä pelaajan piti valita, mennäkö itse voimakkaasti säteilevään kammioon käynnistämään laite vai käskeäkö Brotherhoodin johtajan tytär sisään kuolemaan. Vaihtoehdoista kuitenkin puuttui se kaikkein ilmeisin ratkaisu: käskeä säteilylle immuuni supermutantti Fawkes käynnistämään laite ja onneksi nyt se on viimeinkin mahdollista.

Tuhoa Enclave… tai auta heitä

Tarina jatkuu kaksi viikkoa emopelin päättymisen jälkeen. Enclave on saanut vakavan iskun, mutta heitä ei ole vielä lyöty. Pelaajan tehtävänä on auttaa Brotherhoodia ponnisteluissa kohti lopullista voittoa, mutta ajan kanssa on myös mahdollista kääntää takki ja auttaa vihollista, jos niin haluaa. Operation Anchorage ja The Pitt tapahtuivat tiukasti yhdessä ja samassa paikassa, mutta Broken Steel kuljettaa pelaajaa moneen paikkaan Washingtonin joutomaalla.

Muutamia elementtejä lukuun ottamatta Broken Steel tekee saman virheen kuin Operation Anchorage: se keskittyy liikaa puhtaaseen räiskintään ja unohtaa roolipelaamisen. Vaikka uusi Tesla Cannon onkin upea ase, niin olisin silti halunnut hyödyntää hahmoni pitkälle kehitettyjä puhelahjoja merkittävästi enemmän.

Lisäosan loppuratkaisu on, jos mahdollista, vieläkin löysempi kuin emopelin vastaava. Onneksi kuitenkin paikkojen tutkimista ja sivutehtävien suorittamista voi jatkaa mielin määrin, joten peli ei enää pääty viimeisen päätehtävän läpäisyn jälkeen. Olisin siitä huolimatta kaivannut palkitsevamman lopetuksen käytettyäni ensin rapiat 60 tuntia Fallout 3:n maailmassa. Varsinaisen Broken Steel –lisäosan läpäisyyn menee aikaa noin kuusi tuntia.

Eikä siinä vielä kaikki

Muutaman päätehtävän lisäksi Bethesda on lisännyt joukkoon uusia sivutehtäviä, mutta valitettavasti ne noudattavat lähinnä kaavaa ”etsi 20 kiinalaista rynnäkkökivääriä ja tuo ne minulle”. Toisaalta motivoituneille vaeltajille tällaiset nakit ovat oiva tekosyy jatkaa matkaa Joutomaalla. Tärkein uudistus on kuitenkin tasokaton nostaminen lukuun 30. Mukana tulee myös paljon uusia perkejä, jokunen ase sekä achievementteja gamerscoren kartuttamiseksi.

Ei graafisia yllätyksiä

Grafiikkansa ja äänimaailmansa puolesta kolmas lisäosa ei yllätä, vaan tarjoilee samanlaista laatua kuin emopelikin. Valitettavasti jälkeen jäävä mielikuva on se, ettei tarkoitus koskaan ollutkaan luoda erottuvaa kokonaisuutta, kuten The Pitt, vaan ainoastaan saada peli jatkumaan heittämällä mukaan muutama lisätehtävä tasokaton nostamisen kylkiäiseksi.

Kannattaako Broken Steel sitten ladata? Vastaus riippuu siitä, mihin osa-alueeseen Fallout 3:ssa olet alun perin tykästynyt. Jos etsit tarinavetoista roolipeliä palkitsevalla loppuratkaisulla niin suosittelen miettimään vielä kerran. Jos taas olet mielistynyt pelin FPS-toimintaan, erilaisilla aseilla leikkimiseen ja saat suurimman nautinnon paikkojen tutkimisesta ja sivutehtävien suorittamisesta niin älä veikkonen pohdi enää: Broken Steel on juuri sinua varten.