Fallout 3: Operation Anchorage

Kirjoittanut: Livegamers

20.04.2009


Operation Anchorage on ensimmäinen kolmesta yksinoikeudella Xbox360:lle julkaistavasta Fallout 3 –laajennuksesta. Joutomaata tarpoessaan pelaaja saa hätäsignaalin rannetietokoneeseensa ja kehotuksena on mennä auttamaan Brotherhood of Steel –joukon ulkopuolelle joutuneita ihmisiä. Paikan päällä käy ilmi, että saadakseen auki suuren asevaraston on ensin läpäistävä vanha virtuaalisimulaatio. Luonnollisestikin pelaajaa käsketään tekemään olonsa mukavaksi virtuaalitodellisuuden kammiossa. Simulaatio sijoittuu aikaan ennen tuhoisaa ydinsotaa ja tarkoituksena on Yhdysvaltain armeijan sotilaana osallistua Alaskan takaisinvaltaamiseen. Jostain syystä kommunistinen Kiina on miehittänyt alueen ja eihän sellainen käy päinsä.

Suurin pettymys lisäosan tarinassa on se, ettei se pääty niin kuin sen olettaisi päättyvän eli mahtipontisesti sienipilvien ilmestymiseen. Sen sijaan pelaajan esimies vain ilmoittaa hänen tehneen hyvää työtä ja siinäpä se.

Liikaa räimettä

Simulaatiossa ei saa käyttää omia varusteitaan, vaan peli jakaa käyttöä varten tietyt välineet. Tämä mahdollistaa erittäin sujuvan kokemuspisteiden keräilyn, koska tavaroita ei tarvitse korjata eikä ammuksia kulu. Jos kuitenkin olet jo kehittänyt hahmosi tappiin asti – eli tasolle 20 – niin lisäosa ei välttämättä tarjoa kovinkaan kummoista elämystä: Operation Anchorage nimittäin unohtaa melkein kokonaan roolipelaamisen ja keskittyy räiskintään. V.A.T.S. tai normaali FPS-tyylinen pyssyttely tulee hyvin tutuksi, sillä muuta ei oikeastaan ole tarjolla.

Mielenkiintoinen ja tavallisuudesta poikkeava lisä on mahdollisuus komentaa omaa jalkaväkiryhmää ja valita sen kokoonpano mielensä mukaan. Kovin kummoista taktikointia ei ole luvassa, mutta kokemus laajemman kokonaisuuden organisoimisesta ja sissi-iskujen toteuttamisesta on mukava uutuuden tuulahdus.

Jääkenttien kimallus

Emopeli mallintaa ydintuhon jälkeisen Washingtonin rauniot kaikessa harmaudessaan ja masentavuudessaan, mutta onneksi Bethesdan pojat ovat ymmärtäneet, että simulaatio mahdollistaa vaihtelevampien ympäristöjen tuottamisen. Alaskan jääkentät ja ajoittaiset sisätilat ovatkin värikkäämpiä ja laajempia kuin mihin emopeliä kymmeniä tunteja tarponeet ovat tottuneet. Äänimaailma sen sijaan noudattelee tuttua linjaa, mutta poikkeuksen tekevät kiinalaisella tyylillä ääntelevät viholliset sekä merkittävästi voimakkaammin taustalla uliseva tuuli.

Muista oikea “mindset”

Lisäosa jakautuu selvästi kolmeen erilliseen osaan: ensin etsiydytään paikalle ja kuullaan ohje astua simulaattoriin, jonka jälkeen tehtävän alkuvaiheessa suoritetaan valmistelevaa tuhoa ja lopuksi tehdään rynnäkkö kiinalaisten miehittäjien päämajaan. Aikaa tähän kaikkeen saa kulumaan omasta nopeudesta riippuen noin 2 – 3 tuntia.

Pelatessaan on syytä virittäytyä oikeanlaiselle asenteelle: nyt vain räiskitään putkessa, komennetaan kevyesti omaa ryhmää ja nautitaan maisemista. Merkittävin motivaatio pelaamiselle ovat karttuvat kokemuspisteet sekä gamerscoren kasvaminen achievementien myötä.

Operation Anchorage ei ole välttämätön lisäosa Fallout-veteraaneille ja ellei ole perso achievement-pisteille, niin sen lataamista kannattaa harkita vielä kerran ennen ostopäätöksen tekemistä. Eniten paketista saavat irti ne pelaajat, jotka eivät ole vielä kehittäneet hahmoaan tappiin saakka ja ovat mielistyneet pelin FPS-toimintaan.