Gamescom-haastattelussa Läppävika

Kirjoittanut: Livegamers

26.08.2014

Livegamersin iletzu otti Läppävian herrat hetkeksi sivuun ja jutusteli hieman Gamescom-messuilla peleistä ja fiiliksestä. Haastattelu tapahtui kesken kiivaimman yleisöpäivän, eikä haastatteluun varustauduttu ennakkoon päätetyin kysymyksin.
Aivan aluksi on kysyttävä, keitä te oikein olette?

Ollaan Rauski ja Fisu ja ollaan edustettu täällä Gamescomeilla nimenomaan Läppävikaa. Läppävika on YouTubessa oleva videoiden tuottaja, jonka aiheena on nimenomaan humoristiset pelivideot, jossa pienellä kaveriporukalla pidetään hauskaa. Vaikuttaa, että monella muullakin on yhtä p*ska huumorintaju ja sitten Xboxin kautta päädyttiin tänne messuille.

Teillä on sitten muutama seuraaja?

Rauski: Viimeisimmän pollin mukaan YouTubessa noin 150 000, Facebookissa sitten huomattavasti vähemmän. YouTube nyt kuitenkin on meidän koti ja siellä ollaan aktiivisimpia. Sieltä kaikki on lähtöisin, joten sinne se huomio keskittyykin.

Missä katsojalukemissa pyöritään yksittäisten videoiden suhteen?

Rauski: Riippuu pelistä, mutta keskimäärin sanoisin, että noin 50-60 000. Sitten on erikseen vielä aivan hittivideoita, joissa selkeästi enemmän katselukertoja. On ollut pari Minecraftia, GTA:ta ja Saints Row’ta. Ylipäätään sellaiset pelit, joita on helppo pelata ja helppo seurata, ne puree myös yleisöön. Niissä lentää läppä sitä tahtia, että videostakin tulee vauhdikas, eikä ole tylsä katsoa.

Gamescomeilla kun ollaan, te tulitte Xboxin siivin tänne Saksaan? Kuinkas siinä nyt niin kävi?

Rauski: Joo, sehän oli aika jännä juttu. Xboxin Killi tuossa viime metreillä yllätyksenä, joku vajaa pari viikkoa sitten laittoi viestiä ja pyysi soittamaan. Soittelin seuraavana aamuna ja Killi oli ihan täpinöissään, että ”nyt olis tällainen mahdollisuus, lähdettekö Gamescomiin?”. Olihan se hienoa, kun tarjotaan matkaa ensimmäisenä näin peliskenen puolella olevista porukoista. Sitä kautta sitten eksyttiin tänne.

Fisu: Joo mä muistan, kun olin itse nukkumassa ja Rauski soittaa mulle, että ”haluatko lähteä Saksaan?”. Kysyin sitten, että koska? ”No ens viikolla!” Tuli koko reissu täysin puun takaa, mutta loistava juttu ja tosi mahtavaa ollu täällä.

Mitäs te ootte täällä sitten tehny, ootteko keskittyny videoihin vai ihan vaan pällistelyyn?

Rauski: Molemmat omalla tavallaan. Fisu ottanut videomateriaalia, mitä käyttää omalla kanavallaan, mutta hänellä on myös sellaista materiaalia, mitä mä voin käyttää omalla kanavallani. On sellaista videota, jossa mä pelaan jotain peliä ja näkyy vähän sitä peliäkin. Me heitellään materiaalia edestakaisin. Todennäköisesti mäkin teen Läppävian kanavalle ensimmäisen sellaisen vlog-tyylisen videon. Kuitenkaan Läppävika ei ole vlog-kanava, joten yritän sisällyttää siihen pelaamista ja mielipiteitä sekä fiiliksiä peleistä.

Eli teillä on erillisiä kanavia molemmilla?

Rauski: Mä ylläpidän Läppävikaa ja Fisu on ns. co-founder, ja Fisulla on oma videoblogikanava, jota myös seuraa todella moni.

Fisu: Omalla kanavalla tulee varmaan pari videota, ja se on vähän sellainen virallisempi, jossa juttelen itse Gamescomista ja peleistä. Toinen varmaan sitten sellainen perinteisempi vlog-tyylinen, jossa ryypätään ja pidetään hauskaa.

Jos puhutaan ihan peleistä, mitkä pelit on sitten kolahtanut täällä?

Rauski: Ottaen huomioon, että seuraavana päivänä on lähtö pois, niin mun fiilis on, että pitäis pelata lisää Evolvea, Call of Dutya ja Haloa.

Fisu: Ennen ku mä tulin tänne, niin Quantum Breakin näkeminen oli se isoin juttu. Rauskia on kyllä pakko kompata, tuota Evolvea kun on päässyt pari kertaa pelaamaan, niin se vaikuttaa kyllä ihan loistavalta. Siihen kun pääsee vähän sisään ja hyvällä porukalla, niin se tulee olemaan ihan uskomaton peli.

Rauski: Evolve on kyllä just niin meidän peli, siihen tarvii sitä tiimipeliä – mitä meillä ei oo. Sitten huudetaan toisillemme ja riehutaan, sitten se monsteri vaan nauraa.

Fisu: Evolve ei missään nimessä ole se ainoa peli. Tänä vuonna on kyllä todella vahva edustus peleissä, kaikki mitä on tulossa. On Assassin’s Creediä ja Codia, sekä paljon muuta.

Mitkä lähiaikoina julkaistavista peleistä sitten on teidän odotuslistan kärkipäässä?

Fisu: Mä oon niin kova Assassin’s Creed -fani, että varmaan se Assassin’s Creed: Unity on ykkösjuttu.

Rauski: Mä oon hypettäny itselleni tätä uutta Metal Gear Solidia, sit ku se tulee, niin siihen keskityn samantien. Se pelimoottori myös vaikuttaa aivan uskomattoman hienolta, odotan tosi innolla.

Suomalaisittain otettava puheeksi Remedyn työstämä Quantum Break, mitä fiiliksiä?

Fisu: Kävin katsomassa tuolla kopissa sen pidennetyn version demosta, eli pidempi mitä Xbox Briefing -tilaisuudessa näytettiin. Pelasin joku vuosi sitten Alan Wakea, ja se peli oli visuaalisesti ihan uskomaton. Quantum Break on Alan Wake kertaa joku viis sataa, se on aivan uskomatonta, miten hienon näköisen siitä on saatu. Voisin maksaa vaikka kuukauden palkan, jos pääsisin pelaamaan sitä just nyt heti. Uskomaton.

Rauski: Oon pelannut kaikki Max Paynet ja Alan Waket, ja odotan innolla Quantum Breakia. Se pelimekaniikka, musta tuntuu kuin oisin nähnyt sen ennen, mutta se ei oo missään nimessä huono juttu. Remedy on hionut sitä ja ottanut ihan uuden tason. Esimerkiksi se ajan taipuminen ja tää ”cinematic type of view” vaikuttaa mielenkiintoiselta.

*Pieni suvantovaihe, kun haastattelutuokio kääntyi jutusteluun ja hohhailuun*
Fisu: Tässä vaiheessa hyvä sanoa, että on tosi hyvä fiilis päästä paikan päälle ja kattonu täällä pelejä, niin ens keväänä pusketaan järkyttävä määrä loistavia pelejä.

Indie-pelit, ID@Xbox – melkoisia nimikkeitä siellä on tulossa. Mitä mieltä siitä puolesta?

Rauski: Mua kiinnosti ainakin se Team 17:n The Escapists, vankilapeli. Toinen mielenkiintoinen on Below. Mä tykkäsin siitä konseptista, tykkään haasteista. Vaikutti siltä, että oot pieni mitätön olento suuressa maailmassa. Yks peli mitä tulen aivan varmasti pelailemaan.
Sitten vielä ID-puolelta Super Hot.

Fisu: Super Hotin traileri oli ainakin tosi ärsyttävä. Mielenkiintoista ois testata sitä mekaniikkaa kyllä, miten se nyt meni: aika liikkuu vain kuin sä itse liikut. Mielenkiintoinen idea pelissä. Sen voisi kuvailla ehkä puzzle-FPS -peliksi.

Mites kokonaisuudessaan messureissu?

Fisu: verrataan siihen, että joko olisin Gamescomeissa ja näkisin kaikkia pelejä tai sitten olisin… töissä. Ihan mieletön mahdollisuus päästä näkemään ja kokemaan näitä juttuja, ollut aivan loistava reissu.

Rauski: Mulla on vaakalaudalla se, että oonko mä täällä pitämässä hauskaa ja tsekkaamassa uusia nimikkeitä vai oonko mä kotona vaan koneella. Kotona on sellainen tietämättömyys, et pelailee vaan niitä pelejä mitä on, eikä välttämättä ees tsekkaile trailereita. Nyt osaa odottaa taas jotain.

Fisu: Se on just se juttu, et kotona sä voit katsoa trailereita, mut ainoastaan niistä peleistä mitä sä tiedät. Täällä on se, että voit kävellä ympäriinsä ja löytää pelejä, mistä sä et oo ikinä kuullutkaan. Ihan loistavaa.

Onko koko tapahtuma avannut silmiä jollain tavalla?

Rauski: Ilman muuta, kaikin puolin. Nyt on päässyt näkemään sitä early access -materiaalia, se luo sitä innostusta mitä ei välttämättä ole ollut aiemmin. Esimerkiksi tää Bloodborne-peli, mä sain pelata sitä viis minuuttia ja mun näkemys siitä pelistä muuttui ihan täysin, hyvään suuntaan. Ennakkoon se ajatus esimerkiksi aseiden tuomisesta viktoriaaniseen aikaan oli typerä. Nyt kun sitä pääsi testaamaan, niin se onkin aivan uusi taso sille haasteelle. Se ase ei ookaan se ainoa ja oikea ratkaisu ja työkalu. demo oli nimenomaan hyvä kokemus. Tapahtuma itsessään on kyllä avannut silmiä näihin yksittäisiin nimikkeisiin, hyvällä tai huonolla.

Fisu: Nykyään ei kuitenkaan niin paljoa julkaista demoja peleistä, niin täällä on päässyt kokeilemaan sellaisia, mitä ei muualla välttämättä pääsis kokeilemaan. On ihan eri asia, että pääset kokeilemaan muutaman minuutin jotain peliä, kuin katselet hetken traileria samasta pelistä.

Loppuaika jutustelutuokiosta kului hyvin pitkälti julkaisukelvottoman materiaalin parissa, joten jättäkäämme se pois tästä artikkelista. Iletzu ja Livegamers kiittää Läppävian sällejä mahtavasta matkaseurasta ja toivottaa onnea tulevaan.

Läppävikaa voi seurata YouTubessa, Twitterissä ja Facebookissa.
Fisun YouTube-kanavalle pääset tästä sekä Twitteriin tästä.

Myös Livegamers löytyy kaikkialta: YouTube, Facebook ja Twitter. Lisäksi iletzun Twitter-tiliä pääsee pällistelemään painamalla tästä.