Gameworld 2003 messukatsaus

Kirjoittanut: Livegamers

03.12.2003

Helsingin kaapelitehtaalla järjestettiin jo neljättä kertaa Suomen suurin pelitapahtuma 22.11-23.11.03 välisenä aikana, järjestäjänä toimi tällä kertaa Centrea Oy. Tapahtuman pääteemana oli tänä vuonna konsoliverkkopelaaminen, jonka lisäksi ohjelmassa oli useita eri turnauksia ja kilpailuja. Mestaruuksista taisteltiin ainakin Counter Strikessä (Xbox) ja NHL 2004 peleissä (PS2). Näytöksiä hallitsi Microsoftin Xbox Liven esittelytila ja Pelaaja-lehden auditorio, jossa esiteltiin Playstation 2:n tulevia julkaisuja. Kävijöitä paikalle odotettiin edellisvuosien tapaan reilusti, ja tunkua olikin havaittavissa messualueella heti sen avauduttua yleisölle lauantai-aamusta.
VERKKOPELAAMINEN PÄÄTEEMANA

Livegamersin edustajat pääsivät tutustumaan messutarjontaan etukäteen, perjantaina järjestetyssä pro-illassa, jonne oli saapunut VIP-kutsuvieraiden lisäksi joukko lehdistön edustajia ja peliteollisuuden ammattilaisia. Tilaisuuden avasi juhlallisesti Pelit-lehden päätoimittaja Tuija Linden, jonka jälkeen esiintymisvuorossa olivat mm. kansanedustaja Jyrki.J.Kasvi, Mark Craddock (Marketing Director, Xbox / EMEA) ja Ilkka Raiskinen (VP Media & Entertainment, Nokia). Tuhti tietopaketti sisälsi paljon mielenkiintoista tietoa peliteollisuuden tämänhetkisestä tilasta ja tulevaisuudesta. Lähes kaikkia puheenvuoroja yhdisti pelaajien verkottuminen ja niihin liittyvät erilaiset tekniset ratkaisut. Ehdottomasti parhaimman ja innostavimman puheen piti mielestäni Microsoftin Mark Craddock, jonka karismaattinen esiintyminen palkittiin yleisön raikuvilla aplodeilla!

Seuraavaksi olikin vuorossa itse messualueeseen tutustuminen, ja heti ensisilmäyksellä huomasi kahden konsolin välisen kilvan verkkopelimarkkinoista. Alakerran sisääntuloaulan edessä odottivat Xboxin mainostytöt esitteineen ja tietoa juuri Suomessa lanseeratusta Xbox Livestä oli varmasti kaikkien saatavilla. Neonvihreä valo tuli tutuksi, sillä lähes jokainen standi oli varustettu Xboxeilla ja uusimmilla hittipeleillä, joita tietysti pääsi kokeilemaan vapaasti. Testattavana oli ainakin Top Spin, Amped 2, Project Gotham Racing 2 ja Crimson Skies. Microsoft oli myös varannut oman tilansa pelkästään Xbox Liven esittelyyn, missä pelidemojen lisäksi yleisölle tarjoiltiin kahden kuukauden maksuttomia tutustumispaketteja, sekä sylin täydeltä erilaista mainostavaraa (tällä kertaa varsin hyödyllistä sellaista!).

Toiseen kerrokseen oli sitten asettautunut rakas kilpailija, joka esiintyi tutussa sinisessä värissään, ja testattavaa riitti sielläkin. Sonyn riveissä selkeästi korostettiin pelijulkaisuiden määrää, mutta verkkopelaaminen oli myös näkyvästi esillä. Yllätykseksemme havaitsimme pienen juttutuokion jälkeen standilla olleen kuvankauniin PR-tytön olevan itsekin kovan luokan pelaaja ja tietoa niin julkaisuista, kuin teknisistä yksityiskohdista tuli todella paljon! Pienen kyselykierroksen päätteeksi meidät palkittiin paidoilla ja mukavalla pikku yllätyksellä, joten pystyimme hyvin mielin jatkamaan matkaamme eteenpäin.

LAAJAKAISTA-ASIAKKAISTA TIUKKA KILPAILU

Verkkopelaamisen tulo konsolipuolelle näkyi myös laajakaistaoperaattoreiden välisenä kilpailuna. Mukana olivat tietysti suurimmat yhtiöt – Elisa, Sonera ja DNA. Messutarjouksia oli joka puolella, ja liittymien avausmaksut oli laskettu minimiin. Paras tarjous oli ehkä Elisalla, joka tarjosi Xbox-konsolia ja liittymän avausta sopuhintaan. Standilla pääsi myös kuppipenkin pohjalta kokeilemaan Microsoftin loistavaa arcadekaahailua, Project Gotham Racing 2:sta.

Printtimedia oli myös näkyvästi esillä, yhtenä pääsponsorina toimiva Pelit-lehti oli tutulla paikallaan, ja asema maan johtavana pelilehtenä näyttää vankalta. Myös muita lehtiä esiteltiin, mielenkiintoisimpana ehkä Pelaaja-lehti, joka on tuonut mukavasti kilpailua ja uutta sisältöä koko pelibisnekseen. Lehden mukana luvattiin jatkossa toimittaa demolevykkeitä kaikille pelialustoille. Standilla pääsi kokeilemaan huippusuosittua Pro Evolution Soccer 3:sta (PS2) ja myös oma auditorio löytyi kulman takaa, jossa emme valitettavasti ehtineet käydä tutustumassa.

Jälleenmyyjät ja maahantuojat esittelivät luonnollisesti uusimpia pelejä ja hyviä messutarjouksia löytyi muun muassa Playeronen, Dosen ja Citymarketin standeilta. Toptronics oli mukana vanhana konkarina ja toimi myös Counter Striken (Xbox) esikarsintapelien paikkana.

KÄSIKONSOLEISTA NOKIAN N-GAGE SUOSITUIN

Yksi ehkä tyylikkäimmistä ja kovaäänisimmistä standeista oli Nokian N-gage, jota pystyy käyttämään paitsi puhelimena, myös MP3-soittimena sekä tietysti käsikonsolina. Nokian henkilökunta oli panostanut selkeästi näkyvyyteen, ja paikalla nähtiin mitä erilaisempia kilpailuja. Lyhyen testisession jälkeen voin sanoa, että laite vaikutti mielenkiintoiselta, mutta pieni koko ja ”tunnoton” numeronäppäimistö tuotti ainakin alkuun lieviä pelattavuusongelmia. Pelien julkaisijoista ei ainakaan ole pulaa, mukana ovat esimerkiksi Electronic Arts, Eidos, Sega, THQ ja Taito. Käsikonsoli N-gagen kehittäneellä Nokialla on nyt jalka oven välissä pelibisneksessä, joka on yksi nopeimmin kasvavista viihdeteollisuuden aloista, ja on esimerkiksi ohittanut jo äänite- ja elokuvamyynnin myyntiluvut. Aika näyttää onko tuotteesta kilpailijaksi Nintendolle ja muille valmistajille… Haastetta projektissa ainakin riittää, toivottavasti laitteen monipuolisuus osoittautuu valtiksi.

TAPAHTUMA HUIPENTUI COUNTER STRIKE -FINAALIIN!

Lauantaina aamupäivällä alkoi porteista saapua tuttuja ja tuntemattomia pelikavereita, kun ohjelmassa oli Counter Striken SM-mestaruusturnaus Xboxilla. Kilpailu oli järjestetty yhteistyössä Microsoftin, Pelaaja-lehden, ja Livegamersin voimin. Kyseinen peli julkaistiin messuilla ensimmäistä kertaa Euroopassa ja kilpailijat eivät olleet päässeet tutustumaan itse peliin kuin vasta paikan päällä, joka toi mukanaan tiettyä lisäjännitystä. Kilpailu käytiin klaaniperiaatteella, jonka muodostivat kahdeksan nelihenkistä jokkuetta. Kaikki joukkueet (Infected Gentlemen, Nurkanvaltaajat, ECNK, Vegetables, Tuntemattomat Sotilaat, FL-Phat Liners, Vili-Bili ja X-factor) pääsivät paikalle, ja karsinnat aloitettiin klo 14.00. Tiukkojen välierien jälkeen finaaliin pääsivät kaksi klaania: X-factor ja ECNK. Kumpikin klaani valitsi joukostaan yhden edustajan (ZanKiller ja NosyPanic) finaalia varten, joka käytiin päälavalla klo 16-17.00. Voitto ratkaistiin paras kolmesta -periaatteella, ja voiton vei tällä kertaa X-factor tiukoin luvuin 2-1! Voittaja sai palkinnoksi Samsungin SGH-C100 -matkapuhelimen, Xbox Live Starter Kitit sekä kunniakirjat kotiinvietäväksi. Lisäksi kaikki osallistujat saivat Counter Strike -pelin ja hauskat Bazookat, jotka oli ammusten sijasta ladattu virvokkeilla. Juontajina turnauksessa toimivat Radio NRJ:stä tutut Mika Lähteenmäki ja Kristiina Komulainen. Livegamers haluaa vielä kiittää yhteistyökumppaneitaan mahtavasta turnauksesta, ja upeista palkinnoista!

LOPPUTUNNELMIA

Aikaisempiin messukokemuksiini verrattuna tapahtuma oli onnistunut, näytteilleasettajia oli riittävästi, ja ainut asia mikä jäi ihmetyttämään, oli Nintendon miltei totaalinen poissaolo. Konsolipuolen kova nousu näkyi ehkä pienenä lamana PC – ja retrolaitteiden määrässä aikaisempiin tapahtumiin verrattuna.

Suuria yllätyksiä tai paljastuksia ei messuilla tapahtunut, mutta tämä oli jo ennalta arvattavissa, joten pettymyksestä tämän asian suhteen ei voi puhua. Ehkä lisäohjelmaa ja tapahtumia päälavalle olisi kaivannut enemmän, viime vuonna mukana oli esiintymässä esimerkiksi virolainen teknobändi Caater. Lauantaina tapahtunut yllättävä sähkökatkos sai monen säikähtämään, mutta pienen odottelun jälkeen homma saatiin jatkumaan normaalisti. Messutilojen riittävyys ja ahtaus on tullut monena aiempana vuonna esille, mutta ainakin tänä vuonna järjestelyt toimivat mielestäni riittävän hyvin ja messualueella pääsi liikkumaan suhteellisen sujuvasti.

Miellyttävintä oli tietysti Counter Strike -turnauksen lisäksi Xbox Livestä tuttujen pelikavereiden näkeminen, porukkaa olikin saapunut paikalle pitämään hauskaa kiitettävä määrä. Samalla tehtiin uusia tuttavuuksia ja meininki oli hyvä koko joukolla! Osa Livegamersin jäsenistä jatkoi vielä messuiltaansa vauhdikkaasti Helsingin yöelämässä, ja kauempaa tulleet pelaajat lähtivät paluumatkalle vasta seuraavana päivänä.

Ensi vuonna nähdään taas uudestaan!