Halo 3 Heroic Map Pack

Kirjoittanut: Livegamers

20.02.2008

Syyskuun lopulla julkaistu Halo 3 on saanut ensimmäisen karttapakettinsa, Heroic Map Packin. Paketti sisältää kolme uutta moninpelikenttää sekä parannuksia Forge-karttaeditoriin. Paketin voi ladata Xbox Live Marketplacelta 800 Microsoft-pisteen hintaan. Halo 2:n karttapaketin tapaan myös tämä muuttuu aikanaan ilmaiseksi. Ilmaisjakelu alkaa tämänhetkisten tietojen mukaan keväällä 2008.
Kartoille löytyy oma pelilistansa, jossa pyöritetään kaikkia kolmea kenttää 12 pelaajan voimin. Pelimuotoina toimii perinteisen Team Slayerin lisäksi myös tehtäväpainoitteisempia variaatioita, kuten lipunryöstöä, pommitusta ja valloitusta. Uusia karttoja pääsee uuden pelilistapäivityksen myötä pelaamaan myös muilla listoilla. Tämä toki vaatii sen, että kaikilta pelaajilta löytyy kyseinen paketti. Ratkaisu johtaa varmaankin käytännössä siihen, että uusia karttoja pelataan oman pelilistan ulkopuolella melko harvakseltaan, sillä suurin osa pelaajista kuitenkin odottaa kevääseen asti. Toisaalta näin pelaajakunta ei jakaudu täysin kahtia, kuten kävi esimerkiksi Ghost Recon: Advanced Warfighterin karttapakettien kanssa.

Blood Gulch 3.0

Standoff on ulkoasultaan upein Halo 3 –kartta tähän asti. Laajassa ulkoilmakentässä pelin valaistusmoottori pääsee oikeuksiinsa, ja kentän taustalla siintävät isot lautasantennit ja kaupunkimaisemat näyttävät todella aidoilta. Silmänkarkin ohella kartta loistaa myös pelillisesti. Legendaaristen Blood Gulchin ja Coagulationin manttelinperijäksi hehkutettu Standoff on loistoesimerkki Bungien erinomaisesta kenttäsuunnittelusta.

Lähes symmetrisen kentän molemmilla puolilla on laaja tukikohta, johon on monta sisäänkäyntiä. Tukikohdan sisältä löytyvät avattavat ikkunat, jotka luovat samalla myös yhden lisäreitin tukikohdan ytimeen. Molemmat tukikohdat sijaitsevat hiukan korkeammalla kuin keskellä sijaitseva laakso. Kartasta löytyy useita erilaisia etenemisreittejä, ja kenttägeometrian ansiosta lähitaistelut ovat tavallisia vaikka alue onkin melko laaja ja avoin. Mukana on tietenkin myös ajoneuvoja, joilla pääsee nopeasti kentän ympäri.

Standoffia on todella mukava pelata ja se nousikin välittömästi omaksi suosikikseni Halo 3:n moninpelikartoista. Mainittakoon myös se, että kartasta ei löydy sniper riflejä. Kenttä sopii parhaiten noin 12 pelaajan lipunryöstöön, pommitukseen ja alueiden valtaukseen.

Variksen… ei kun siis rotanpesä

Rat’s Nest sijoittuu yksinpelin toisen tehtävän, Crow’s Nestin, maisemiin. ”Rotanpesä” on melko pienikokoinen ja symmetrinen kartta, joka sopii hyvin kaikkiin pelimuotoihin. Kentän pääsee kiertämään molempien puolien aloituspaikoista löytyvillä Warthogeilla ja Mongooseilla melko nopeasti, mutta taistelu keskittyy usein sisätiloihin. Kehän sisäpuolelta löytyy pari pienempää huonetta sekä yksi isompi keskuspaikka, jonne pääsee myös ulkopuolelta.

Kenttä soveltuu hyvin kaikenlaisiin pelityyppeihin, sillä molempien joukkueiden aloituspaikat ovat selkeästi rajattuja ja niihin on monia reittejä. Kartasta löytyy myös paljon pieniä yksityiskohtia ja piiloreittejä. Melko laajahko kenttä sopii parhaiten 8-16 pelaajalle.

Lisää leluja Forgeen

Teollisuushallimainen Foundry on luotu pelkästään pelin Forge-karttaeditoria varten. Perusasetuksilla kartta on melko sokkelomainen ja sisältää ahtaita käytäviä, joten se sopii parhaiten Team Slayer –pelimuotoon. Peruskartan yleisilme muistuttaa hiukan The Pitiä isoine laatikoineen ja korkeuseroineen. Kentän jujuna on kuitenkin se, että kartan voi tyhjentää kaikista objekteista, jolloin täysin tyhjään halliin voi luoda juuri omanlaisensa version kartasta. Tätä varten Forgeen on lisätty uusia objekteja, joita voi käyttää myös muissa uusissa kentissä. Uusien objektien joukosta löytyy muun muassa portaikkoja, siltoja, tunneleita, aitoja, seiniä ja… jättikokoinen jalkapallo. Valitettavasti esineitä ei voi käyttää vanhoissa kentissä, joten esimerkiksi jalkapallopeijaiset Last Resortin rannalla eivät ole mahdollisia.

Kartan täydellinen muokkaus antaa pelaajille aivan uusia mahdollisuuksia hyödyntää Forgea. Toivottavasti Bungie lisää tulevaisuudessa uusia kenttämuunnoksia myös muihin pelilistoihin. Nyt niiden pelaamiseen vaaditaan aivan liian suurta vaivaa. Nykyisellään Forgen potentiaali on vielä täysin hyödyntämättä. Kenties joskus nähdään myös esimerkiksi Foundry-pelilista, jossa on pelkästään pelaajien tekemiä muunnoksia kartasta?

Ostaako vaiko eikö ostaa? Siinäpä vasta pulma

Halo 3 Heroic Map Packin hinnoittelu on hiukan kyseenalaista. Kolme karttaa hiukan alle kympillä tuntuu melko tyyriiltä. Toisaalta kaikki kartat ovat laadukkaita ja tuovat mukavaa vaihtelua peruspelin jo hiukan tylsiksi käyviin kenttiin. Kaikki kartat tulevat tosin ladattavaksi myös ilmaiseksi – jos jaksaa odottaa kevääseen saakka. Samanlainen ratkaisu nähtiin myös viime talvena Gears of Warin kanssa. Paketin arvon määrittelee loppujen lopuksi ostaja; jos Halo 3 kiinnostaa edelleen ja peruskarttoja on jo hakattu kyllästymiseen saakka, kannattaa pakettiin sijoittaa. Jos taas Halo 3:n pelaaminen on jäänyt viime aikoina vähemmälle, suosittelen odottamaan kevääseen.