Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition -arvostelu

Kirjoittanut: Livegamers

27.03.2013


Striimaajien ja youtubereiden paras kaveri Hauppauge valmistaa monille tuttuja HD PVR -tallentimia, jotka pähkinänkuoressa nauhoittavat pelikuvaa televisiostasi. Ensimmäisen sukupolven HD PVR oli niin suosittu, että se saattoi löytyä lähes jokaiselta Youtuben pelivideoiden tekijältä. Nyt Hauppauge on laittanut vanhalle jatkoa HD PVR 2 Gaming Editionin muodossa. Onko uudistuksia tehty vai ovatko muutokset jääneet vain numeron vaihtumiseen?

Ennen varsinaista arvostelua on tärkeää huomauttaa, että laitteen arvostelija oli videotallentimien kanssa neitsytasemassa, joten yhtään aikaisempaa kokemusta samankaltaisista laitteista ei ollut kertynyt. Siksipä arvostelussa otettiinkin selvää, miten laitteen käyttö onnistui vasta-alkajalta.

Muotoilu ja asennus

Tallentimen muotoilua on muutettu vanhasta. Uusi täysin musta väri, terävät pinnanmuodot ja nauhoittaessa syttyvät valot ovat hienoa katseltavaa, ja tallenninta piti miellään esillä pöydällä. Laitetta oli kyllä välillä hankala saada mahtumaan pöydälle, sillä vaikka kokoa ja painoa onkin vähennetty, on vehje silti aika järkäle verrattuna esimerkiksi Elgato Game Captureen. Laite painaa vain 340 grammaa ja tuntuu käsissä halvalta. Mukaan on myös lisätty fyysinen tallennusnäppäin, joka mahdollistaa nauhoituksen aloittamisen suoraan laitteesta.

Paketti sisälsi kaikki tarvittavat johdot tallentamista varten, ja mukana tulleet pikaohjeet auttoivat helposti alkuun. Aluksi täytyi asentaa mukana tullut CD-levy, joka sisälsi ajurit ja laitteen tallennus- ja striimaussoftan. Kyseiset asiat löytyvät myös Hauppaugen verkkosivuilta. Johtojen paikat löytyivät helposti laitteen takaa, ja kaikki oli käyttövalmiina noin 15 minuutissa.


Johdot asennettiin kuvan mukaisella tavalla hyvin helposti.

Software

Paketissa mukana tullut CD-levy sisälsi kaksi ohjelmistoa. Enismmäinen, ArcSoft ShowBiz, on tarkoitettu videon nauhoittamiseen ja editoimiseen. Ohjelma kykenee lievään editointiin, kuten leikkaukseen sekä tehosteiden, siirtymien ja tekstin lisäämiseen. Ohjelmisto on hyvin yksinkertainen, ja sitä voisi verrata Microsoftin Movie Makeriin. Nauhoittaessa video kulkeutui tietokoneeseen noin kolmen sekunnin viiveellä. Ohjelma mahdollisti videon polttamisen levylle, lataamisen Youtubeen tai luomisen tiedostona tietokoneelle.

Toinen mukana tullut ohjelma oli Hauppauge StreamEez, joka mahdollistaa suoran pelikuvan lähettämisen internettiin. Valittavia palveluita olivat Twitch ja Ustream. Esimerkiksi kuvan laatua ja videon ja äänen lähdettä pystyi säätämään lennosta kesken lähetyksen. En tätä arvostelua varten tehnyt kauheasti tutkimusta striimiohjelman toimivuudesta, mutta ZaoC kertoo siitä lisää myöhemmin.


Kuva: sverte.me

Loppukaneetti

Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition on hyvä seuraaja alkuperäiselle mallille. Laite suoriutui hyvin aloittelijan käsissä ja käyttö oli nautintoa alusta loppuun saakka. Tuotetta painostaa edelleen korkea hinta, mutta positiivisena puolena laitetta voi käyttää myös hyvin vanhoissakin tietokoneissa, joten uuteen koneeseen ei tarvitse välttämättä sijoittaa.

HYVÄÄ
• Kömpelöt komponenttikaapelit vaihdettu HDMI-johdoiksi (Xbox 360)
• Käyttö ja asentaminen helppoa
• Laitteen painoa ja kokoa vähennetty…

HUONOA
• …mutta silti se voisi olla pienempi
• Korkea hinta (169 euroa)
• Hieman kömpelö softa

Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition on aloittelijaystävällinen ja laadukas videotallennin

TEKNISET TIEDOT:
• Liitäntä: USB 2.0
• Sisääntulo: HDMI (Xbox 360) tai AV (Playstation 3)
• Ulostulo: HDMI
• Resoluutiot: 720p-1080p
• Tiedostoformaatit: MP4, TS ja M2TS
• Mitat: 155 mm x 155 mm x 40 mm
• Paino: 340 g

LAITEVAATIMUKSET:
• Windows XP Service Pack 3 tai uudempi
• 3.0 GHz single core tai 2.0 GHz multi-core CPU
• 512 MB RAM (Windows XP) tai enemmän

PAKETIN SISÄLTÖ:
• Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition -videotallennin
• Virtajohto
• USB-kaapeli
• 2-metrinen HDMI-johto
• Ajurit ja ohjelmiston sisältävä CD-levy
• Pikaopas

Lisätietoja laitteesta löytää osoitteesta http://www.hauppauge.com/.


ZaoCin toinen mielipide

Hauppauge HD PVR 2 Gaming Editionilla striimaus

Kuvankaappauslaitteen ostossa striimauksen on nykyään onnistuminen yhtä tärkeää kuin itse kuvankaappaaminen. Hauppauge on yrittänyt saada jalansijaa striimamisen suhteen ja lanseerasi vähän aikaa sitten uuden ohjelman nimeltä Hauppauge Capture. Tähän ohjelmaan on lisätty Hauppaugen oma striimausohjelma StreamEez. Tällä hetkellä ohjelma on vielä beta-testauksessa ja toimii vain mallien HD PVR 2, HD PVR 2 Gaming Edition ja HD PVR 2 GE Plus kanssa. Ilmainen ohjelma on varsin oiva lisä, koska striimaamiseen tarkoitetut ohjelmat voivat olla hyvinkin kalliita. Omassa käytössä Hauppauge Capture on toiminut paremmin kuin toinen ilmainen ohjelma OBS.

Striimaus Hauppauge StreamEezilla on tehty erittäin helpoksi. Ohjelma tunnistaa laitteen automaattisesti, kunhan kaikki johdot on oikein laitettu. Tämän jälkeen ohjelma valitsee automaattisesti myös video & audio -sisääntulon. Hauppauge StreamEez mahdollistaa myös mikrofonin käytön striimauksessa. Täten, jos omistaa esim. Astro Mixampin, voi sen laittaa myös tietokoneeseensa kiinni, jotta oma ääni kuuluisi. Kuvan laatua voi säädellä kaistan nopeudella, joka myös automaattisesti skaalaa resoluutiota kuvan laadun mukaisesti. Tällä hetkellä kuvan lähettämistä pystyy säätelemään 0,7 megabitin ja kuuden megabitin välillä. Palveluntarjoajista pystyy valitsemaan Twitchin ja Ustreamin välillä. Näiden käyttäminen vaatii sivuston tunnuksen, jotta pystyy kirjautumaan sisään ja lähettämään kuvaa tiettyyn paikkaan.

 photo Hauppaugepic_zps38bdddb7.png

StreamEez

Kokonaisuus

Ohjelmana Hauppauge Capture on paljon paremmin toteutettu ohjelma kuin edeltäjänsä ShowBiz, joka itselläni kaatuili useasti. Beta-vaiheessa olevaksi ohjelmaksi se on varsin näppärä ja erinomainen striimaukseen, vaikka pieniä vikoja löytyykin. StreamEez ei tunnistanut omaa mikrofoniani, vaikka kuinka yritin, mutta toivottavasti tällaiset on korjattu koko version saapuessa Hauppaugen omistajille. StreamEez mahdollistaa myös kuvan ottamisen, mutta liikkuvasta kuvasta otettu kuva on aika epämääräinen ja huonolaatuinen.

Kokonaisuudessaan Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition on oiva laite striimaukseen ja sen sisältävät ohjelmat lisäävät laitteen arvoa. Hintakaan ei tunnu niin hirvittävältä, kun ei tarvitse maksaa ylimääräistä ohjelmasta, jolla voi striimata. StreamEez on erittäin simppeli ohjelma, eikä vaadi käyttäjän olevan mikään rakettitieteilijä, jotta striimaus onnistuu.Kuvankaappaus testi


Livegamers Halo 4 Top 10, kaapattu arvostelukappaleella