HD-näyttötesti

Kirjoittanut: Livegamers

02.03.2006

Livegamers sai mahdollisuuden kokeilla Samsungin uutta 26” LCD-taulutelevisiota ja verrata sitä tavalliseen kuvaputkitelevisioon. Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole arvostella kyseistä LE-26R41B-mallia tekniikan näkökulmasta, eikä tämä ole suunnattu hardware-fanaatikoille, jotka tuijottavat jokaista pikseliä ja vertailevat kontrastisuhteita – tämä on tarina siitä, kuinka ilmainen asia muuttuu erittäin kalliiksi…
Hieman taustoja: en koskaan ole ollut tarkka välineistä, joilla pelailen – tärkein asia on, että äänet tulevat viidestä suunnasta ja televisiosta näkee edes hieman mitä bittimaailmassa tapahtuu. Tästä syystä vertailukohtana oli 5 vuotta vanha 21” postimerkki-ruutu. Mielipiteet muuttuvat kuitenkin harvinaisen nopeasti.

Testi alkaa – silmät aukeavat

Vanha televisio on kytkettynä Joytechin Advanced AV -kaapelilla, joka tarjoilee parempaa RGB-kuvaa ja LCD-televisio Microsoftin omalla HD-AV -komponenttikaapelilla.

On koittanut päivä, jolloin testilaite saapuu kotiini. Lähetin poistuttua riivin laatikon auki ja nostan heppoisalta tuntuvan taulutelevision vanhan sotaratsuni viereen televisiotasolle – sotaratsu näyttää kaakilta jo ennen kuin kilpailija on edes päällä. Piuhat kiinni ja televisio päälle – ominaisuudet Samsungissa vastaavat tietysti uusia kuvaputkitelevisioitakin ja asentaminen on automatisoitua loppuun asti; keitän kahvia odotellessa. Asennus on valmis muutamassa kymmenessä sekunnissa ja selailen televisiokanavat lävitse – tavallisten kanavien kuvat ovat tietystikin sulavamman näköisiä vanhassa televisiossa, koska kuvaa ei jouduta skaalaamaan korkeammalle resoluutiolle. Missään nimessä LCD-televisio ei kuitenkaan häviä tätä koitosta – kontrasti, värit ja kuvan värisemättömyys ovat aivan omaa luokkaansa. Sotaratsu näyttää vetelevän viimeisiä henkäyksiään – yht’äkkiä näen jokaisen päivitysraidan ja vilkkumisen televisiokuvassa, silmiin sattuu. Ominaisuuksissa ja säätömahdollisuuksissa Samsungin HD-televisio pesee myös vanhan ja täten testin alkusarja päättyy LCD-television lähes moitteettomaan 6-1 voittoon.

Seuraavaksi siirryn loivasti kohti viimeistä näytöstä, jossa katson todellista HD-resoluutioista materiaalia, ensin vuorossa on kuitenkin Xbox 360:n kanssa yhteensopivan Xbox-pelin testaaminen. Testin välikappaleeksi valitsin Jade Empire -roolipelin. Yllätys on suuri, peli näyttää erittäin hienolta jopa skaalattuna HD-resoluutiolle. Peli tuntuu pyörivän sulavammin, värit toistuvat koko paletin laajuudelta ja kontrasti on huimaa, jopa sahalaidat katosivat pitkälti kaikkialta. Tavallinen televisio vilkkuu ja hidastelee vieressä harmaa ja suttuinen kalvo kuvansa edessä – tulos on selvä, jo ennen kuin oikkuilevat yhteensopivuus-emulaattorit sanovat itsensä irti ja toteavat, ettei Jade Empire -levykkeeni ole levyke vaan jonkinlainen savikiekko, kenties. Lopetan tuloslistauksen tässä vaiheessa säästääkseni jo meetwurstiksi muuttuneen sotaheponi kunniaa.

Once you go Hi-Def, you can never go Lo-Def…

Huonot, muka vitsikkäät väliotsikot sikseen ja asiaan. Todellinen koe edessä – Quake 4, yksi vaikuttavimman näköisistä Xbox 360 -peleistä kelkkaan ja Stroggia turpaan korkealla resoluutiolla. Kokemusta ei pysty kuvailemaan, ensimmäinen ajatus on ”missä tämä televisio on ollut koko elämäni?”. Kuolen neljä kertaa putkeen helppoihin vastuksiin, kun unohdan ampua ja ihailen maisemia. Peli pyörii nopeasti, näyttää uskomattoman terävältä ja värikkäältä. Ihmisten kasvotkin näyttävät lähes… no, ihmisten kasvoilta. Vertailukohdaksi vaihdan signaalia tavalliseen televisiooni ja yritän nieleskellä kauhistuksen ilmettä siinä huonosti onnistuen. Pyyhkäisen kuvaputkea ja yritän poistaa näkemäni pölykerroksen ruudulta – siinä ei ole pölyä. Kuva on natiivisti harmahtava, kontrastiton, sumea ja suttuinen puhumattakaan strobovalomaisesta vilkunnasta. Suljen sotaratsuni viimeistä kertaa ja vaihdan signaalin takaisin HD-resoluutiolle ja LCD-televisioon.

En pysty riittävän hyvin kuvailemaan eroa – se on jättimäinen, gargantuaalinen, kolossaalinen ja *laita tähän ylisana*. Kokeilen vielä pikaisesti Condemned-kauhupeliä ja pikaisen testin (ja sitäkin pikaisemman kalsaripyykin) jälkeen suljen konsolin ja istun ihmettelemään.

Mietiskelen entisiä teesejäni ja yritän miettiä oikeita syitä, miksi joku ei tarvitsisi HD-televisiota Xbox 360:n kanssa. Olen todistellut itselleni jatkuvasti, ettei ole järkeä vielä ostaa littutelkkaria. Vanhalla kyllä pärjää. Uusia ominaisuuksia tulee. Hinta on korkea. Jää vanhaksi nopeasti. Ei ole rahaa. HDTV-lähetykset alkavat vasta vuoden 2009 tienoilla, jos silloinkaan. Tosiasia kuitenkin on, että voisin odottaa maailman loppuun ja silti puolen vuoden sisällä television hankinnasta hinta laskee ja/tai tulee uusia ominaisuuksia sisältävä televisio markkinoille.

…Ja näin siirryin HD-aikaan

Yli viikko testiä takana ja lähestyy päivä, jolloin televisio pitää palauttaa. Mitä tekee köyhä nahjus? Katson pölyn vuoraamaa postimerkki-televisiotani ja päivittäin pölystä puhdistettua LCD-televisiota sen vieressä – en pysty palaamaan entiseen. Ajatuskin moisesta herättää närästystä ja epätoivoa. Teen pikaisen budjettilaskelman ja päädyn tulokseen, ettei budjettia ole. Silti siirryn erään suomalaisen internet-kaupan sivuille ja lisään 900 € taulutelevision ostoskoriin – ostan sen. Seuraavana päivänä tulee ilmoitus, että televisio on haettavissa huomenna postista. Seuraavana päivänä 27” LCD-televisio korostaa TV-tasoani – olen köyhä, mutta onnellinen.

Vilkaisu tuttavani nelisen vuotta vanhaan kuvaputki-laajakuvatelevisioon vahvistaa ostopäätökseni oikeuden – televisio oli aikanaan paras mahdollinen ja maksoi noin 1500 €, silti kuva on surkea ja ominaisuudet huonommat kuin missään nykyään myytävässä LCD-taulutelevisiossa.

Tämä päiväkirjamainen artikkeli ei ole myyntipuhe, jokainen tehköön päätöksen itse ja varmasti suuri osa ihmisistä pystyykin lykkäämään hankintaa vuodella tai parilla (kunhan eivät erehdy ottamaan tällaista televisiota testiinsä). Puhdas totuus kuitenkin on, että Xbox 360:n omistajille HD-aika on jo täällä. Mikään ei estä hyppäämästä kelkkaan nyt.

Kiitokset Samsungille testilaitteesta.

  Muutama asia, mitkä kannattaa pitää mielessä LCD-televisiota hankittaessa:

 • HD Ready: Kannattaa ostaa televisio, jolla on HD Ready -merkki. Tämä tarkoittaa sitä, että televisio tukee EU:n hyväksymiä HDTV-tarkkuuksia ja -standardeja tulevaisuudessakin. HUOM! Joillekin televisioille on saatettu tämä merkki myöntää, vaikka ne eivät standardeja täytäkään – kannattaa siis silti lukea television tiedot huolellisesti.
 • Liittimet: Tulevaisuutta varten kannattaa valita televisio, jossa on tarpeeksi laajat liitäntämahdollisuudet (HDMI, DVI, komponentti, SCART, VGA, S-video).
  Varsinkin komponentti-liitäntä on Xbox 360:n kanssa lähes välttämätön.

 • Tarkkuus: 720p ja 1080i ovat EU:n hyväksymiä HDTV-standardeja.
 • Kontrasti: Myyntiesitteissä ja nettisivuilla ilmoitetut kontrastilukemat ovat valmistajien itse mittaamia ja voivat muuttua paljonkin, riippuen mittaustavasta. Todellisuudessa LCD-televisioiden kontrastit pyörivät kolmansien osapuolien testeissä 700-1000:1 välillä – oli valmistajan ilmoittama kontrasti sitten 3000:1 tai 900:1. Kannattaa itse käydä mahdollisuuksien mukaan katsastamassa television kuva alan liikkeessä. Kontrasti tarkoittaa kuvapinnassa olevan valkoisen ja mustan eroa.
 • Erilaiset ominaisuudet: Televisioissa on paljon erilaisia valmistajakohtaisia ominaisuuksia, jotka tekevät kattavien ohjeiden antamisesta mahdotonta. Kontrasti voi hyvinkin olla toissijainen valintaperuste, jos televisiossa esimerkiksi on mustaa värialuetta laajentava toiminto, tai Samsungin dynaaminen kontrasti.
 • Vasteaika: Vasteaika on tärkeä pelikäytössä, mutta tarkkaa maksimia sille on vaikea antaa, koska jollain televisiolla 16 ms voi olla nopea ja jollain hidas – parempilaatuisissa (lue: ei halpahallien) malleissa vasteaika on lähes poikkeuksetta hyvä. Mitä pienempi, sitä parempi.
 • Ostopaikka: Televisioiden hinnat voivat paikasta riippuen vaihdella jopa 400 € (sama malli). Yleensä internet-kaupoissa, ja varsinkin muualta EU:sta ostettaessa, hinnat ovat huomattavasti halvempia kuin suomalaisissa erikoiskaupoissa. Ennen ulkomailta tilaamista kannattaa kuitenkin varmistua suomalaisen huoltomahdollisuuden ja takuun olemassaolosta.
 • Merkkitelevisiot vs. geneeriset: Monissa keskihintaisissa televisioissa on samanlaista teknologiaa sisällä, koska niiden paneelit valmistetaan samoilla tuotantolinjoilla. Perinteiset merkkimallit (Sony, JVC yms) eivät ole paljoa edellä uusista tulokkaista, koska itse asiassa ”uudet” mallit (Samsung, LG, Viewsonic) ovat valmistaneet LCD-televisioita vähintäänkin yhtä pitkään. Merkittömiä halpahallituotteita kannattaa välttää viimeiseen asti, koska kyseessä on iso hankinta – toisaalta hinta ei myöskään aina ole takuu paremmasta kuvanlaadusta.
 • Eri vaihtoehtoja HD-signaalin katseluun ovat esimerkiksi videotykki, LCD-televisio, plasmatelevisio ja taustaprojisio-televisio.