Joulukalenterin 16. luukku: Half-Life

Kirjoittanut: Livegamers

16.12.2015


Valve tunnetaan monista asioista, mutta kenties parhaiten se tunnetaan siitä, ettei kyseinen firma osaa laskea kolmeen. Tänään matkaamme Gordon Freemanin matkassa tämän vitsin alkulähteille ja esitämme teorian siitä, miksi Valve ei ole vielä julkaissut kenties kaikkien aikojen odotetuinta peliä, Half-Life 3:sta.

Hetkinen. Eikös sanoissa Half-Life ole kolme vokaalia? Sanassa Valve on kolme konsonanttia… Half-Life 3 varmistettu!

Venttiili auki

Valve Software perustettiin vuonna 1996, perustajinaan kaksi Microsoftin entistä työntekijää nimiltään Gabe Newell ja Mike Harrington. Firma hankki käyttöönsä Quakessa käytössä olleen pelimoottorin, muokkasi sitä raskaasti ja kutsui lopputulosta nimellä Goldsrc.

Tätä uutta pelimoottoria käyttäen, Valve lähti kehittelemään ensimmäistä peliään työnimellä Quiver, sillä pelin kehittäjät olivat ihastuneet Stephen Kingin kauhulyhytromaaniin nimeltä The Mist. 3D-toimintapelistä tuli sisältämään myös kauhuelementtejä, jotka kauhistuttaisivat pelaajia samoin kuin Doom oli kauhistuttanut vain muutamia vuosia aiemmin.

Debyyttipeliään luonut studio, jolla on valtavat suunnitelmat maailmoja mullistavan pelin kanssa, ei ollut kovin haluttu yhteistyökumppani, mutta lopulta studio löysi itselleen julkaisijaksi Sierra On-Linen, joka oli jo jonkin aikaa halunnut tehdä Quaken moottorilla pyörivän toimintapelin.

Gabe Newell kertoi myöhemmin David Hodgsonin kirjassa Half-Life 2 – Raising The Bar, että pelin nimeksi lopulta valikoitui Half-Life, sillä se ei ollut kliseinen, termille oli olemassa tieteellinen symboli, kreikkalainen pikkuaakkonen lambda, ja nimi sopi huomattavasti paremmin pelin teemaan.

Lopulta, kahden vuoden kehittelyn jälkeen tieteiskauhuräiskintä Half-Life oli valmis valloittamaan maailman ja sen se totisesti teki. Vuonna 1998 julkaistu Half-Life ei ainoastaan saavuttanut pelaajien ja kriitikoiden ylitsepääsemätöntä suosiota, vaan se onnistui olemaan peli, joka innovaatioillaan ja ovelilla suunnitteluratkaisuillaan vei räiskintäpelien suunnittelua roppakaupalla eteenpäin. Ennen Half-Lifeä, räiskintäpelien vertailukohtana toimi Doom, mutta Valven peli vei kruunun mennessään.

Peli oli kaikin puolin tekninen mestariteos ja vakuutti kaikki huikaisevilla grafiikoillaan, realismillaan, pelitekniikallaan ja suunnittelullaan. Half-Life nousi kuitenkin kauas kilpailijoidensa yläpuolelle, sillä se kertoi tarinansa täysin ilman välivideoita. Tarina kerrottiin erilaisten skriptattujen kohtausten kautta, eli pelaajan immersiota ei rikottu missään vaiheessa, vaan kamera istui tiukasti tohtori Freemanin silmälasien takana ja pelaaja sai seurata tarinaa aivan miten halusi.

Niin, se tarina! Peli alkaa pitkällä intro-osiolla, jossa Gordon Freeman kuskataan suljetussa junavaunussa läpi Black Mesan tutkimuskompleksin. Junamatkan päätteeksi hänet ohjataan pukemaan päälle HEV-turvapanssari, jonka jälkeen Freeman tuupataan testikammioon sekoittamaan vaarallisia kristalleja spektrometrehihin. Koe menee kammottavasti pieleen, sillä se avaa ulottuvuuksien välisen repeämän, jota pitkin vihamieliset avaruusolennot hyökkäävät Maapallolle. Freeman on ainoa selviytyjä koko laboratoriossa ja nyt tämän pitäisi taistella tiensä ulos laboratoriosta.

Pelin tarina heittää pelaajan eteen valtavasti kiemuroita ja äkkikäännöksiä ja tarina päättyykin vähntäänkin mielenkiintoiseen valintaan, joka jätetään pelaajan tehtäväksi.

Half-Life keräsi yli 50 mainintaa vuoden parhaana pelinä, joten ei aikaakaan kun pelille lähdettiin suunnittelemaan jatkoa. Valve suunnitteli yhteistyössä Gearboxin kanssa pelille kaksi lisäosaa, Opposing Forcen ja Blue Shiftin, jotka saivat kriitikoilta positiivisen vastaanoton, vaikkakin jälkimmäinen olisi voinut olla huomattavasti pidempikin.

Marraskuussa 2001 Half-Life ilmestyi lopulta PlayStation 2:lle ja pelin mukana tuli myös lisäosa nimeltä Decay, joka antoi pelaajille ainoan kerran Half-Life-pelissä mahdollisuuden pelata jaetulla ruudulla kaksinpeliä.

Tämä ei tarkoita sitä, että Valve olisi oppinut laskemaan kolmeen, sillä näitä lisäosiahan ei ole numeroitu.

Messias saapuu

Half-Life oli ollut Valvelle paikka esitellä tekemäänsä Goldsrc-pelimoottoria, mutta studio tiesi pystyvänsä parempaankin. Goldsrc oli pohjautunut Quaken pelimoottoriin, joka 2000-luvulle tullessa oli jo huomattavan vanhentunut ja Goldsrc vaati jo päivittämistä.

Valve kehitteli Source-moottoria, joka olisi huomattavasti kehittyneempi kuin alkuperäistä Half-Lifeä pyörittänyt Goldsrc. Lopulta kun pelimoottori oli valmis, tarvitsi se sopivan teknologiademon vakuuttaakseen maailman Sourcen toimivuudesta.

Tässä välissä joku Valvella kaivoi vanhan kunnon herra Freemanin naftaliinista ja lähti kehittämään Half-Life 2:sta. Valve hioi, hioi ja hioi peliään siihen pisteeseen asti, että firma itse tunsi, että peli oli lopultakin valmis vuonna 2004, jolloin peli julkaistiin PC:llä. Half-Life 2 tuli lopulta konsoleille, kun se julkaistiin Xboxilla vuonna 2005 ja kaksi vuotta myöhemmin Xbox 360:llä ja PlayStation 3:lla.

Vastaanoton perusteella, kyllä. Half-Life 2 oli todellakin valmis peli, joka myi jälleen kuin siivutettu leipä ja joka tyrmäsi pelattavuudellaan peliarvostelijat ympäri maailman. Tällä kertaa peli ei saavuttanut ”kuin” 39 Vuoden Peli -palkintoa, mutta Spiken järjestämässä pelipalkintogaalassa vuonna 2012, Half-Life 2 valittiin vuosikymmenen parhaaksi peliksi. Tämä maininta siis kahdeksan vuotta pelin julkaisemisen jälkeen.

Pelin tarina alkaa vuosia ja vuosia ensimmäisen pelin tapahtumien jälkeen. Gordon herää junavaunusta, joka kuljettaa miestä kohti kaupunkia nimeltä City 17. Pelien tapahtumien välissä on ehtinyt tapahtua paljon ja Gordonin avaama ulottuvuusrepeämä antoi Combinen avaruusimperiumille mahdollisuuden valloittaa koko maailma ja Half-Life 2:n juoni keskittyykin Gordonin taisteluun Combinea vastaan.

Source-moottorin kruununjalokivi oli pelissä esiintynyt painovoimatykki, jolla pelaaja saattoi paiskoa erilaisia esineitä päin vihollisia. Peli oli selkeästi suunniteltu tätä asetta ajatellen, sillä pelaaja löysi itsensä huomattavan usein ilman ammuksia varsinaisiin aseisiinsa, jolloin pelaajan ainoa puolustusväline oli tuo maan mainio tykki ja maassa lojunut pyörösahanterä.

Half-Life 2:n erinomaisuus perustui juurikin pelimoottorin kykyyn mallintaa fysiikkaa tavoilla, joita peleissä ei yksinkertaisesti ollut tehty aiemmin. Fysiikkamoottori mullisti toimintapelejä aivan samalla tavalla kuin alkuperäinen Half-Life oli mullistanut pelien tarinankerrontaa viisi vuotta aiemmin. Sen lisäksi peli animoi sivuhahmojen kasvon piirteitä ennennäkemättömän hyvin.

Jatko-osien suhteen Valve teki saman tempun kuin ensimmäisen osan kanssa ja lähti kehittämään lisäosia – tällä kertaa itsenäisesti. Kesäkuussa 2006 maailma näki Half-Life 2: Episode Onen ja lokakuussa 2007 Episode Two julkaistiiin ja molemmat saivat jälleen paljon kiitosta niin pelaajilta kuin pelimedialtakin. Toisin kuin ykkösosan kanssa, näissä lisäreissä pelaaja jatkoi Gordon Freemanin tarinaa ja tässä vaiheessa kaikki tietänevät, että Episode Two päättyy yhteen pelihistorian raivostuttavimmista cliffhangereista, johon ei vieläkään ole tullut minkäänlaista puhettakaan jatko-osasta.

Miksi?

On kulunut kymmenen vuotta alkuperäisen Half-Lifen julkaisusta. Raivostuttavaan cliffhangeriin päättyneen Episode Twon julkaisustakin on kulunut jo kahdeksan vuotta, mutta internet odottaa edelleen pienintäkin merkkiä siitä, että kolmas Half-Life olisi tulossa.

Olennaista on ihmetellä, miksei näin ole jo tapahtunut. Valve tietää kyllä, että peliä odottaa valtava lauma pelaajia, jotka haluavat tietää, miten Gordon Freemanin tarina päättyy, joten pelin myyntiodotuksista se ei voi olla kiinni.

Tänä kesänä, amerikkalainen The Know -peliohjelma sai anonyymin lausunnon Valven sisältä, jonka mukaan Half-Life 3:n tulevaisuus näyttää pahalta.

Lähteen mukaan, Valven sisällä huomattiin, kuinka äkäisen vastaanoton Mass Effect 3:n lopetus sai ja kuinka negatiivisen tahran BioWare sai, kun kyseisen trilogian lopetus ei tyydyttänytkään faneja. Valven ajatuksenjuoksu tilanteen takana onkin se, että jos Half-Life 3 julkaistaan, eikä se olekaan täydellinen peli, saa Valve yhtiönä pahan tahran kilpeensä, puhumattakaan henkilötasolle menevästä häirinnästä. Rahaahan Valvella on kuin roskaa, kiitos Steamin ja The Known lähteen teoria onkin se, että Valve suojelee Steamia sillä, ettei se tee Half-Life 3:sta.

Katso The Known juttu kokonaisuudessaan tästä.

Verkossa leijuu toinenkin teoria, jonka mukaan Valve odottaa seuraavaa peliteknologiaa mullistavaa innovaatiota, jonka ympärille se tekisi uuden pelin. Half-Life 1 mullisti toimintapelien tavan kertoa tarinoita. Half-Life 2 mullisti fysiikkamoottoreiden käytön räiskintäpeleissä. Mitä Half-Life 3 voisi nyt tuoda pöytään, mitä mikään muu räiskintäpeli ei ole vielä keksinyt?

Sitä innovaatiota odotellessa, odotelkaamme uutta herätystä ja kutsua haistelemaan tuhkia. Minä ainakin odotan.