Katsaus Dead Space 3:n demoon

Kirjoittanut: Livegamers

19.01.2013

Visceral Games -studion kehittämä Dead Space -selviytymiskauhupeli ilmestyi aikoinaan kreivin aikaan, kun kyseisen genren rintamalla oli ollut jo jonkin aikaa pulaa laadukkaasta tarjonnasta. Valinnanpuute ei kuitenkaan ollut syy siihen, miksi ensimmäisestä Dead Spacesta tuli suuri menestys. Kyseessä oli oikeasti hyvä peli, jonka ahdistava tunnelma sai kylmän hien nousemaan pintaan. Loistavan vastaanoton johdosta Dead Space -sarja sai tietysti jatko-osan, jossa pelin päähahmo – Isaac Clarke – otti hieman aggressiivisemman otteen tutun tilanteen ratkaisemiseen. Toimintapainotteisempi lähestymistapa verotti hieman pelin selviytymiskauhu-tunnelmaa, mutta onnistui kuitenkin tarjoamaan oman osansa ahdistusta ja säikäytyksiä.

Kaksi vuotta on ehtinyt kulua viimeisestä Dead Space -pelistä, kun on taas aika astua Isaac Clarken saappaisiin – nyt siis jo kolmannen iteraation tunnelmissa. Itse pelin julkaisuun on vielä hieman alle kuukausi, mutta kärsimättömimmät fanit pääsevät keventämään odotuksen tuskaa jo 22. tammikuuta, kun pelin demo tulee virallisesti ladattavaksi Xbox Live Kauppapaikalle. Sain kuitenkin mahdollisuuden ladata demon hieman etuajassa, joten päätin ottaa kisun syliin, kerätä rohkeuden rippeeni ja suunnata kuolleen avaruuden syövereihin. Ainiin, ja kokoa paketilla on rapeat kaksi gigatavua.

Tällä kertaa Isaac ei taistele Necromorphseja vastaan yksin, vaan mukana on myös koviksen roolia vetävä Kersantti John Carver. Tämä siis tarkoittaa myös sitä, että selviytymistarinan pystyy pelaamaan kaverin kanssa yhteistyössä. Hyville co-op -peleille on tietysti aina käyttöä, mutta minun on ollut hyvin vaikea uskoa, että kyseinen ratkaisu toimisi Dead Space -sarjan kohdalla. Demon perusteella perstuntumani on ollut oikeassa. Ymmärrän kyllä, että lyhyen demon aikana on mahdotonta luoda kunnon tunnelmaa, mutta yksinkertainen totuus on, että pelottavilta tuntuvat tilanteet menettävät suuren osan vaikutuksestaan, kun rinnalla on toinen pelaaja. Onneksi Visceral Games on kuitenkin tiedostanut kaverin lieventävän vaikutuksen, ja tarjolla on myös mahdollisuus pelata kampanja läpi yksin. Plussaa täytyy myös antaa siitä, että yksinpelikampanjan rakennetta on muokattu sellaiseksi, että Isaac liikkuu yksin ja Carver vetelee tiellä tietämättömillä, ilmestyen aina välillä rinnalle. Näyttäisi siis siltä, että pelaajien ei tarvitse kärsiä tekoälyttömän kaverin seurasta, jos yhteistyöpelitila ei kiinnosta.

Pelaapa demon sitten yksin tai kaverin kanssa, niin on hyvin selvää, että Dead Space 3 ottaa uuden harppauksen toimintapainotteisemman pelin suuntaan. Ollakseni rehellinen, niin demo onnistui kyllä säpsäyttämään minut kerran – kiitos tästä kuuluu lähinnä Dead Space -sarjan tunnusomaiselle tavalle hyödyntää kovia ääniä säikäytysefektin vahvistamiseksi. Demo tarjosi kuitenkin enemmän räiskintää kuin jännitystä, ja minulle tulikin väistämättä sellainen olo, kuin olisin pelannut jotain Resident Evil 6:n ja Lost Planet -sarjan sekasikiötä. Lyijyä ja plasmaa pääsi lyhyen katsauksen aikana purkamaan Necromorphsien lisäksi ihmisiin ja jättimäisiin hyönteistä muistuttaviin olentoihin.

Positiivisin lisäys peliin demon perusteella tuntuisi olevan huimasti monipuolistunut aseiden kustomointi ja rakentelu. Tällä kertaa pelaajalla on käytössä vain kaksi asetta, mutta kumpaankin aseeseen voi liittää lisäosien avulla toisen aseen – käytännössä pelaajalla voi siis edelleen olla neljä asetta. Kattavat kustomointimahdollisuudet tarjoavat pelaajalle täysin vapaat kädet luoda omaan pelityyliin sopivan aseen. Miltä kuulostaisi haulikko yhdistettynä Ripperiin? Aseiden kustomointi vie kuitenkin pelin taistelutilanteista tietynlaisen paniikintunteen pois, sillä aseen vaihtamisen sijaan pelaaja voikin nyt turvautua käytössä olevan tappovälineen ”kakkosaseeseen”, mikä on huomattomasti nopeampaa. Lisäksi huomasin, että kustomointiominaisuuksien takia pelaajalla on jatkuvasti jotain noukittavaa. Mitään ei tietysti ole pakko poimia mukaan, mutta sitten ei myöskään aseita muokkailla ja päivitellä.

Dead Space 3 vaikuttaa ehdottomasti laadukkaalta peliltä, mutta ei ihan sillä tavalla kuin useimmat meistä olisi toivoneet. Demo löi omalta osaltani viimeisen naulan arkkuun, enkä enää odota saavani sellaista Dead Space –kokemusta, johon olemme tottuneet. Sen sijaan odotan loistavaa yhteistyöpelikampanjaa, joka tarjoaa näyttävän toiminnan ohella muutamat säikähdykset.

Kiitokset XCN:lle latauskoodista!