Kuinka saada modeemi pelikelpoiseksi?

Kirjoittanut: Livegamers

04.07.2011

On olemassa monenlaisia modeemeita. Toiset sisältävät reitittimen, kun taas toiset ovat yksinkertaisia laitteita, jotka mahdollistavat internetin käyttämisen ilman minkäänlaista palomuuria, kotiverkon tekomahdollisuutta ja langatonta verkkoa.
Livegamersin testattavana on nyt kaksi Zyxel-perheen tuotetta, jotka kuuluvat nykypäivän yleisimpiin ADSL-modeemeihin. Testilaitteet ovat mallimerkinnältään 660HW-D1 sekä 660HN-T1A. Kaapeliasiakkaille emme saaneet testilaitteita, sillä niitä ei ole tuotu Suomen markkinoille. Esitämme nyt muutaman tavan, joilla saa Xbox Liven täysin käyttökuntoiseksi saamiemme laitteiden avulla.

Zyxel P-660HW-D1:

Zyxel P-660HN-T1A:

Tekniikkana ADSL toimii suoraan puhelinkuparin kautta, kun palveluntarjoaja kytkee omassa päässään linjan datakäyttöön. Asentaja käy talon keskuksessa yhdistämässä datakarvat ja kytkemässä näin netin asunnon puhelinsarjaan.

Kaapelitaloudessa netti tulee suoraan antennipistokkeesta eikä erillisiä keskuksia tarvita, minkä vuoksi netillä on enemmän kaistaa käytössään. Tämän lisäksi kaapeli ei ole ollenkaan niin virhealtis suurelle asiakasmäärälle kuin ADSL-yhteys, joten kaapelitalouksissa on mahdollista saada isompia nopeuksia.

Palveluntarjoajana toimivat yleensä puhelinyhtiöt, kuten Elisa, Dna, Sonera ja pk-seudulla myös Welho.

Modeemin konfigurointi Xbox Live käyttöön voi olla hankalaakin riippuen täysin mallista, merkistä, omista taidoista sekä termistön ymmärtämisestä. Tämän artikkelin tarkoitus on tarjota käyttäjille helpot kuvalliset ohjeet, kuinka tehdä modeemista pelikelpoinen niin, ettei Xbox Liven toimivuus rajoitu pelaajan vuoksi. Tämä rajoittuvuus näkyy joissain peleissä muun muassa siten, ettei pääse liittymään tiettyihin peleihin tai jonkun ääni ei kuulu. Lähes jokaisessa nykyajan kaupasta hankitussa modeemissa on päällä niin sanottu NAT-toiminto, joka mahdollistaa muun muassa kotiverkon tekemisen. NAT päällä laite ei näy julkisesti ulkomaailmaan, mikä voi aiheuttaa pelatessa ongelmia.

NAT on todella hyvä keksintö, mutta sen hallinta on osattava, mikäli haluaa tiettyjen ohjelmistojen sekä Xboxin saavan rajoittamattoman yhteyden. Tällöin on tehtävä eräänlaisia reikiä järjestelmään, jotta yhteyspyynnöt pääsevät läpi verkosta. Näitä reikiä joutuu tekemään jokaiselle laitteelle tai tietokoneen ohjelmalle erikseen riippuen siitä, millaisia yhteyksiä ne haluavat tehdä. Jokainen modeemiin kytketty laite saa IP-osoitteen, jonka modeemi määrittelee. Mainitussa tilanteessa on siis kaksi osoitetta, joille täytyy tehdä määrittelyjä, mutta keskitymme nyt siihen tilanteeseen, jossa vain Xboxille tehdään reikä modeemiin.

Ensiksi siis tarvitsee tietää, millaisen osoitteen Xbox on saanut. Helpoiten sen saa selville seuraavasti:

1. Avaa Xbox.
2. Siirry konsolin asetuksiin (System Settings)
3. Avaa verkkoasetukset (Network Settings)
4. Valitse yhteys, joka on käytössä (pieni väkänen oikeassa yläkulmassa)
5. Valitse Configure Network
6. Kirjoita ylös IP-osoite (IP Address)
7. Kirjoita ylös myös IP-yhdyskäytävä (IP Gateway)

Nyt siis tiedämme, mille osoitteelle on tehtävä reiät. Kyseessä siis kohta 6. Mikäli IP-osoite on muotoa ”192.” tai ”10.” täytyy reikiä käydä tekemässä. Zyxel-modeemia hallitaan internetselaimen kautta, joten seuraavaksi avataan internetselain.

1. Osoitekenttään kirjoitetaan kohdassa 7 saatu numerosarja (IP yhdyskäytävä).
2. Salasanaksi kirjoitetaan ”1234” joka on vakiona jokaisen Zyxel-modeemin salasana. (katso kuva.)

Tämän jälkeen tee seuraavasti:

1. Seuraavaksi pyydetään kirjoittamaan uusi salasana, paina vain ”ignore”.
2. Tämän jälkeen valitse ”Go to Advanced setup” -kohta ja paina ”Apply” (katso kuva.)
3. Nyt täytyy valita ”Network” ja sieltä kohta ”NAT” (katso kuva.)
4. Klikkaa ”Port Forwarding” -välilehteä.
5. Valitse alasvetovalikosta ”User Define”.
6. Ruksaa ”Active”-kohta sekä kirjoita Service-nimeen Xbox – 1 tai vastaava.
7. Laita Start- sekä End port -kohtiin numero 88 (katso kuva.)
8. Server IP-address kohtaan laitetaan Xboxin IP-osoite, joka kirjoitettiin aiemmin muistiin. (kohta 6 ylempänä)
9. Paina ”Apply”.
10. Toista kohdat 5–9, mutta vaihda Start- sekä End-porttien numeroksi 3074 sekä vaihda nimeksi Xbox – 2.
11. Toista kohdat 5-9, mutta vaihda Start- sekä End-porttien numeroksi 53 sekä vaihda nimeksi Xbox – 3.
12. Toista kohdat 5-9, mutta vaihda Start- sekä End-porttien numeroksi 80 sekä vaihda nimeksi Xbox – 4.
13. Toista kohdat 5-9, mutta vaihda Start- sekä End-porttien numeroksi 1863 sekä vaihda nimeksi Xbox – 5. (katso kuva)
14. P-660HN-T1A -mallissa on myös Port Translate -kohta, johon laitetaan myös samat määritykset.
15. Viimeiseksi tehdään IP-osoitteen varaus kohdassa Network->LAN-> Client list eli laitetaan ruksi Xbox 360:n IP-osoitteen kohdalle sekä painetaan ”Apply”. Tällä vältetään IP-osoitemuutokset, joita joskus voi tapahtua.(katso kuva)

Nyt Xbox Livelle on tehty reikä. Tämän jälkeen täytyy katsoa, ettei palomuuri ole laitteessa päällä, joten mennään kohtaan ”Security” sekä valitaan ”Firewall”.

Mikäli ”Active Firewall” -kohdassa on ruksi, poista se. Laita ruksi kohtaan ”Bypass triangle Route” ja klikkaa Apply-nappia. (katso kuva.)

Varmuuden maksimoimiseksi kannattaa käydä myös Advanced-kohdan alla ja valita kohta ”UPnP” sekä laittaa ruksi kaikkiin kolmeen kohtaan ja painaa Apply-nappia. (katso kuva.)

Tämän jälkeen prosessi on valmis ja tarvittavat reiät tehty.

Toinen tapa, jolla voidaan saada reikä mille tahansa portille on poistaa NAT päältä kokonaan. Siihen on erittäin yksinkertainen keino, joka vaatii, että käyttäjä lataa modeemiin firmwaren, joka poistaa nattauksen. Zyxel toimittaa lähes jokaiselle mallilleen ohjelmiston, jonka ajettuaan modeemi toimii sillattuna, jolloin jokainen yhteys on sallittu eikä ongelmia tule minkään ohjelmiston tai konsolin kanssa.

Kannattaa kuitenkin kokeilla modeemin säätöä ensin, sillä firmwaren päivittämisessä on aina se riski, ettei se olekaan oikea tai asennuksen aikana tulee sähkökatko, jolloin modeemin rikkoutuminen on erittäin todennäköistä.

Ensimmäinen vaihe on katsoa modeemin alle ja selvittää mikä malli itsellä on. Käytössäni oli P660HW-D1, jonka modeemin asetustiedostot löytyvät täältä: (http://support.zyxel.fi/P660HW-D1/) Toinen tärkeä tieto on se, mitä operaattoria käyttää. Kaikki muut palveluntarjoajat paitsi Sonera käyttävät eri arvoja, joten valitse listalta yhteyttä vastaava tiedosto.

Tämän jälkeen on ladattava tiedosto, jonka perässä lukee: ”Siltaava, Ei palomuuria, ei NATia.”

Kun tiedostoa latauksen jälkeen tuplaklikkaa, purkaantuu tiedosto, joka on modeemin ohjelmisto. (Yleensä bin-päätteinen)

Kun tiedosto on purettu, tee seuraavasti:

1. Kirjaudu modeemiin 1234-salasanalla ja mene Advanced-puolelle.
2. Klikkaa ”Maintenance” ja sen alta ”Tools”. (katso kuva)
3. Valitse tiedosto kohdasta ”File Path” ja selaa juuri purkamasi BIN-tiedosto ja paina sitten ok.
4. Tämän jälkeen klikkaa upload-kohtaa ja seuraa ohjeita.

Modeemi on tämän jälkeen siltaavassa tilassa ja toimii kaikkien pelien ja laitteiden kanssa.