Kuukauden Julkkis – Kuisma Aalto

Kirjoittanut: Livegamers

04.01.2008

Livegamers kuukauden julkkis -osion tarkoituksena on tuoda kansan tietoisuuteen luurangot julkkisten kaapeista, eli mitä pelejä he pelaavat ja miksi, vai pelaavatko ollenkaan?
Vastassani on tänään mielenkiintoinen mies. Tämä asiallisen näköinen ja huoliteltu herra istuu pöydässä minua vastapäätä. Ulkoisen olemuksen perusteella ei uskoisi tätä henkilöä tukkaansa pyörittäväksi, 225 iskua minuutissa 16-osa nuotteina kitaraansa sahaavaksi kitaristiksi. Kyseessä on siis Mokoma-yhtyeen Kuisma Aalto.

Kuisma Aalto FactFile

Lempinimet: Kuisma vaan 😉
Ammatti: Muusikko / Atk-työläinen
Ikä: 3-kymppinen
Horoskooppi: Kauris
Pelikoneet joilla pelaan: PC
Esikuvat: Kaikki jääkiekkoilijat, jotka pelaa numerolla 8, James Hetfield
Motto: Tais jäädä toisten housujen taskuun

Tervehdys Kuisma. Kiitoksia, että suostuit haastatteluun. Mitä miehelle kuuluu?
– Kuuluu erittäin hyvää. Kuudes studioalbumi on julkaisun alla ja se pitää kiireisenä. Tällä hetkellä hikoilen, että saadaan Mokoman seuraava paitakatalogi painokuntoon

Mokoma on tunnettu mahtavasta lavashowsta, jossa hilse lentää ja kitarankielet saavat kyytiä. Vieläkö sedät jaksavat heilua?
– No, tottakai jaksaa! Mitä enemmän tulee kilsoja mittariin, sitä helpommaksi se muttuu, mutta pitää myös pitää itseänsä paremmassa kunnossa, että on työnteon edellytykset sinne lähtiessä. Kyllähän se urheilusuoritus on parhaimmillaan tuo keikkailu.

Mokoman kuudes studioalbumi, ”Luihin ja Ytimiin”, ilmestyi kauppoihin marraskuussa. Minkälaiseksi luonnehtisit tulevaa levyä ja miten vertaisit sitä aikaisempiin tuotoksiin?
– Ensinnäkin se on meidän paras levy mitä ollaan ikinä tehty. Jos sitä vertaa aikasempiin tuotoksiin, niin edelleen jatketaan samalla linjalla, mutta musiikillisesti monipuolisempi ja tuotantonäkökulmasta monikerroksisempi levy. Vähän eri tavalla tapahtuu asioita, kuin aikaisemmalla levyllä.

Mikä soittamasi kitara on ollut vertaansa vailla ja täysin ylivoimaisesti paras soitettavuudeltaan?
– Pakko olla uskollinen endorsementtia kohtaan ja kyllähän se paikkansa pitää. Kyllä se varmaan on se customshopissa räätälöity 7-kielinen V-kitara, jolla oon paljon soittanu. Sitten tulee täysin mielipidevaltaisia asioita joita tulee syytettyä jos keikka ei kulje, mutta kyllähän se yleensä se syy kitaran takaa tulee…

Mokoman DVD:tä, kuvakimaroita ja keikkapäiväkirjoja lukiessa törmää hyvin paljolti huumoriin. Onko tämä vain kiiltävää pintaa vai onko teillä vastaavaa ”mänttimeininkiä” myös silloin, kun kamerat ovat pois päältä? Alkavatko vitsit kulua vai kehitetäänkö uusia keikkatauoilla?
– Kyl ne kimarat ja videopätkät on realistinen kuva meidän toiminnasta. Ollaan sellanen rempsee poikaporukka. Kaikki äijät, jotka on bändissä, ja tekninen henkilökunta on kovin ulospäinsuuntautuneita ja sosiaalisia, eli karjalaisia. Puhutaan paljon, mutta mitään asiaa ei ole. Asiasta puhuminen ja henkevät jäävät kyllä taka-alalle. Jonkinlainen defenssimekanismi, että vältetään puhumasta vakavia, ja kärsitään sitten kotona yksin hiljaa.

Suomessa musiikilla ei juuri elä. Teetkö muita töitä musiikin ohessa?
– Mulla on ollu siinä mielessä erikoinen tilanne, että olen harrastanut kotisivujen tekemistä ja kitaransoittoa ja niistä on tullut ammatteja. Nyt pitäs keksiä joku harrastus mistä ei tule ammattia, muuttaa hommia niin, että ei tarvisi aina stressata. Eihän musa elätä, mutta aina toivois, että se elättäis paremmin. Meidän levy-yhtiöstähän (Sakara Records) vois saada hyvinkin töitä. Aina oon tehnyt kauheesti kaikkea, ois jopa ehkä vaikeaa tehdä vaan yhtä työtä. Vapaa-ajan ongelmia ei siis ole, koska ei ole vapaa-aikaa!

Minkälaisia henkilöitä on lava-Kuisma, kiertue-Kuisma ja koti-Kuisma?
– Itse toivon, että ne olisi aika samanlaisia. Yksi ihminen näitä asioita tekee, mutta harvemmin kotona tulee huudeltua: ”MIKÄ MEININKI”. Tietysti asialliset hommat hoidetaan ja muuten ollaan kuin Ellun kanat!

Sitten pelikysymyksiin. Mitä pelejä pelaat?
< Tällähetkellä pelaan Aapelin ysipalloa ja kasipalloa ihan sikana. Kyl mä aina ajoittain, nyt kun on PC taas millä voi pelata, pelaan. Esimerkiksi Elder Scrollia on tullu nyt pelattua. FPS-pelit on aina mukavaa hupia, Counter-Strikeä tullu pelattua jollain julkisilla servereillä. Quake 2:ta joskus aikanaa way back. Kyllä hiiri- ja näppistuntumaa löytyy. Roolipeliseikkailuihin ei meinaa aika riittää ja onhan tuo omakin elämä varsinaista roolipeliä. Sellasta lyhyttä napakkaa toimintaa, niin mikä ettei! Kuinka paljon pelaat pelejä?
– Kyllä mä siellä Aapelissa joka päivä käyn. Samoin nettilätkämanagerointi viihdyttää miltein päivittäin. Jos puhutaan PC-peleistä niin semmonen aikakausi, että kun sen hommaa tulee paljonkin pelattua.

Mitä pelikoneita itseltäsi löytyy?
– PC

Onko bändin bussissa pelikoneita? Ja jos on, niin mitä siellä pelataan?
– Meillä oli vuosi sitten kiertueella mukana pleikka kakkonen, ja usein niis busseis itessään on, ja niissä äijät on huutanut Singstarilla äänensä käheeks, mikä on hauskaa toimintaa. Aika epämusiikillista meininkiä ottaen huomioon, että äijät on levyttäviä muusikkoja. Mielummin siellä jauhetaan paskaa, kun pelataan tai katotaan elokuvia. Viimesin villitys on Texas hold’em ja voipi olla, että niissä merkeissä mennään tulevallakin kiertueella.

Nimeä kaikkien aikojen top 3 -pelit
– Mä tosi paljon tykästyin Half-Lifen maailmaan. Aivan helvetin hyvä yksinpelikamppaniana. Niissä on tehty tosi mielenkiintoseksi se tunnelijuokseminen. Aikanaan pelasin tosi paljon F1 GP 2:sta 90-luvun puolella. Oli ratit ja kaikki. Se taitaa olla se all time favourite. Aapeli biljaria oon pelannu 2003-2004 lähtien ja se kolahtaa ihan huolella. En tiedä mitä se kertoo pelaajasta.

Onko sinulla mielessä jotain tiettyä peliä minkä julkaisua odotat?
– Hmm… Sanotaan näin että Oblivionin, Elder Scrollin seuraavaa osaa tulee odotettua. Halo 3 vois olla sen tyyppinen peli mitä haluisin pelata.

Mitä mieltä olet pelaamisesta ylipäätänsä? Esim. Onko mielestäsi pelaaminen rinnastettavissa oikeaan urheiluun?
– Mä oon joskus määritelly urheilun siten, että esim snooker on urheilua. Semmonen mikä vaati äärimmäistä henkistä suorituskykyä ja lahjakkuutta. Kai siinä pelatessakin hiki tulee jos oikein räimii.

Missä näet pelaamisen tulevaisuuden?
– Tämmönen Web 2 -yhteisöllisyys on itsestäänselvyys tavalla tai toisella. Sellaset palvelut tulee varmana oleen tulevaisuudessa enemmän esillä. Second Life -henkisistä hommista on lyhyt matka nettipeleihin tai toisinpäin. Varmaan jotain tollasia, että netissä voi pelata browserilla huikeita 3D-pelejä. Yhteisöllistä pelaamista en oo ite harrastanut, mutta varmaan se tulee ja varmaankin on jo entistä isompi juttu.

Missä pelissä on mielestäsi kaikista hauskinta skabailla kavereita vastaan?
– Mulla on tosiaan tosi vähän kokemusta, omalta kokemuspohjata duunin sisäsessä verkossa Counter-Strike oli aivan hulvattoman hauskaa parhaillaan. Ja edelleen pitää se Aapeli sanoa, että sitä on tullu duuniporukalla hakattua ja se on hienoa, että tuntee ne jätkät IRL, niin siitä tulee hieno fiilis niitä vastaa kisaillessa.

Kerro vielä terveiset Livegamers-palvelun käyttäjille.
– Ei muutakun vaan pelit pystyy!

Ehdotuksia tulevista haastatteluista voi lähettää minulle pikaviestillä.