Kuukauden Julkkis – Marco Hietala

Kirjoittanut: Livegamers

02.05.2007

Livegamers – Kuukauden julkkis
Livegamers Kuukauden julkkis -osion tarkoituksena on tuoda kansan tietoisuuteen luurangot julkkisten kaapeista, eli mitä pelejä he pelaavat ja miksi, vai pelaavatko ollenkaan?

Kuukauden julkkis on tällä kertaa maailmanluokan tähti, Nightwishin ja Tarot-orkesterin Marco Hietala. Marco on kuulemamme mukaan kova pelaamaan ja muun muassa nähty Nintendon mainoskampanjassa. Mieheltä löytyy vino pino konsoleita ja kuulemani mukaan bussissa, lentokoneessa ja backstagella miehellä on useammin kädessä pelikonsoli kuin olutpullo!

Marco Hietala FactFile

Lempinimet: Muta-Antti
Ammatti: Muusikko
Ikä: 41
Horoskooppi: Kauris
Pelikoneet joilla pelaan: Cube, Wii, DS ja PC
Esikuvat: Neil Armstrong
Motto: Elä ja anna toisten elää

Tervehdys Marco. Kiitoksia, että suostuit haastatteluun. Mitä miehelle kuuluu?

– Ens yönä lähden rundaan Keski-Eurooppaa, 8 maata, 17 keikkaa, toisin sanoen survivalia. Nightwish-levyä miksaillaan ja maanantaina kävin laulaa viimeiset laulut. Kerkesin pari päivää oleen vatsataudissakin eli joka päivä jotain! Sit kun tuun takaisin Tarotin kanssa niin alkaa Nightwishin kanssa laulajan julkistaminen!

Nightwish on äänittänyt uutta materiaalia, vielä julkaisemattoman laulajan kanssa. Pelottaako ajatus siitä, että fanit hylkäävät Nightwishin kuten kävi Stratovariukselle, kun he vaihtoivat hetkellisesti laulajaa? Joku fanihan jopa puukotti Timo Tolkkia.

– Ei varsinaisesti pelota, onhan noita höyrypäitä jotka nousee lavalle ja ampuu Dimebagin (Darrel). Me kuitenkin tehdään musaa ja halutaan tehdä sitä sillä pohjalla, et tehdään sitä musaa ihmisille ja hyvällä porukalla. Jos tommoset asiat rupeis pelottamaan niin pitäis vaihtaa alaa.

Jouduttiinko Nightwishin musiikkia muuttamaan uudelle laulajalle sopivammaksi vai toisinpäin, kun Nightwish vaihtoi laulajaa?

– Ei me oikeestaan niitä lähdetty muuttaan sillai. Lähdettiin jo viime kesänä treenaan uutta matskua ja pyritään sovittaan musa siltä pohjalta, että laulumelodia oli mielessä. Studiossa huomattiin, ettei joku homma toimi niin sitä muutettiin, haettiin siihen sellanen mikä toimii.

Tarot on miltein kulttimaineinen suomalaisorkesteri. Missä videopelissä näkisit Tarotin musiikin soivan parhaiten?

– Veikkaisin, että sci-fi/tulevaisuus-puolelle menisi. Enemmän roolipelipuolelle. Sci-fi-toimintaroolipeli, jossa mennää yhdellä miehellä ja suhitaan lasermiekalla ja kerätään helvetisti tavaraa.

Monet Nightwishin kappaleista, esimerkiksi Nemo, Bless the Child tai Dead Gardens sopisivat mainiosti vaikkapa jonkun eeppisen roolipelin tunnusmusiikeiksi. Mihin pelaamistasi peleistä Nightwishin musiikit kävisivät tai millaisessa videopelissä niitä voisi käyttää?

– Tässäkin voidaan mennä sinne roolipelipuolelle. Vähän laajempaa genree, tässä kanssa tarinankerronta olisi vahvaa eli nimenomaan mentäis roolipelipuolelle. Kokonaisvaltaisiin isoihin maailmoihin.

Tähän mennessä Nightwishin merkittävin esiintyminen videopelien parissa on häkellyttävän huonoista videopelielokuvistaan tunnetun elokuvaohjaaja Uwe Bollin Alone In The Dark -leffan lopputeksteissä raikuva Wish I Had An Angel. Elokuva perustuu hyvin löyhästi tunnettuun videopeliin ja sen yleinen taso on ohjaajansa tyylin mukaisesti niin heikko, että se tahattomassa kömpelyydessään saavuttaa aitoa camp-arvoa. Oliko bändi tyytyväinen elokuvaan ja kuullaanko Nightwishia myös tulevaisuudessa Uwe Bollin pelielokuvissa?

– Hehe.. Nyt täytyy sanoa, että Uwe yritti meitä pokata mukaan proggikseensa Bloodrayneen, mutta ei lähdetty. Sanotaanko tällein, että en oo koskaan edes kohtalaista leffaa mieheltä nähnyt. Ehkä ois pitänyt tutustua tarkemmin herran elokuviin ennen suostumista. Tuskin hirveen huonookaan PR:ää meille mut hänelle varmaan parempaa. Saa nähdä, tuleeko Uwe ottamaan meihin vielä yhteyttä.

Kuinka paljon huomiota kiinnität peleissä käytettävään musiikkiin?

– On muutamia paikkoja missä olen ollut äärimäisen vaikuttunut ja sitä kautta saanut inspiraatiota omiin kappaleisiin, saanut virikkeitä jotka jopa päätyy levylle saakka. Niissä on välillä ihan helvetin hienoja juttuja. 16-bittisen Nintendon jenkkiversiossa kun tuli aikoinaan Final Fantasyja mitä ei Suomessa myyty olin todella vaikuttunut niistä musiikeista mitä niissä käytettiin. Icewind Dale 2:ssa oli aivan loistava musiikki ensimmäisen kaupungin taustalla. Todella murheellinen.

Oletko tutustunut Guitar Hero -peleihin joko Xboxilla tai Playstationilla? Miten muusikkona suhtaudut näihin peleihin?

– Joo! Mun mielestä oli helvetin isoa hubaa! Ihan vaan tapaillu pari biisii läpi. Keikkabussissa ”Raskasta Joulua”-kiertueella jätkillä oli Pleikkari ja Guitar Hero. Siellä käytiin kovaa kamppailua parina päivänä. Vaikutti helvetin hyvältä huvilta, vaikka idea on todella simppeli, että naputtelet vaan nappuloita taimiin. Ei muusikkokaverina siinä järjetöntä etumatkaa kyllä saa.

Pidätkö itseäsi peliriippuvaisena?

– No… en mä nyt varsinaisesti peliaddiktina itseäni pidä. Helvetin hyvää hupia ja harrastusta mut jos olisin addikti niin kotona ois ollu asiasta paljon keskustelua… hehe. Mario Kartia pelataan poikien kanssa kotona. 5-vuotiaiden kanssa alkaa olee jo haastetta, jos itse valitsen raskaimman auton. Kun pojat tosta vähän kasvaa niin voidaan poikien kanssa pelata sitten yötä myöten eeppisiä roolipelejä.

Mitä pelejä pelaat?

– Tällä erää Zeldan Twilight Princessiä aina kun kerkee. Pari luolastoo selvittäny ja muutamassa paikassa käynyt.

Kuinka paljon pelaat keskimäärin viikossa?

– Sanotaan nyt tommonen, riippuen vähän viikosta miten kerkee, sellanen neljästä kahdeksaan tuntia.

Mitä pelikoneita itseltäsi löytyy?

– Tällä hetkellä Nintedo Wii, vanha toimiva Cube ja sitten on PC. Aikaisemmin oli molemmat Pleikkarit ja se kakkonen tuntu sippaavan vähän väliä.

Onko Tarotin tai Nightwishin busseissa pelikoneita, ja jos on niin mitä siellä pelataan?

– Onhan niissä busseissa pelikoneita. Riippuu siitä keneltä vuokraa bussin. Yleensä siellä on aina Pleikkari. DS on ollu mulla mukana bussissa ja Saksanmaalla sillä otettu skabaa Tommin (Tarot) kanssa. Käsikonsoleista löytyy kevyttä roolipeliosastoa mitä tulee sit pelattua, kun rundilla on paljon paljon aikaa käytettävänä. Pelaaminen ja kirjojen lukeminen on hyvää luppoaikaa.

Nimeä kaikkien aikojen Top 3 -pelit

Baldur’s Gate 1 ja 2 lisäosineen. Toinen mikä oli vielä kovempaa osastoa oli Planescape: Torment. Sit vielä sellanen mitä mä pelasin ihan järjettömän tarkkaa oli jo 16-bittiselle ilmestynyt Japanissa julkaistu Final Fantasy 6, joka julkastiin jenkeissä Final Fantasy 3:na.

Mitä peliä odotat tällä hetkellä eniten?

– No niin hullulta kuin se kuulostaakin niin jos ne ennen joulua sais sen Super Mario Galaxyn julkaistua. Vaikka oonkin niin roolipelien ystävä niin jokainen Mario ollut vaan niin helvetin hauska.

Mitä mieltä olet pelaamisesta ylipäätänsä, esim. onko mielestäsi pelaaminen rinnastettavissa oikeaan urheiluun?

– Hehehe… oikeeseen urheiluun? Eihän se oo lähellekään oikeeta urheilua. Tietenkin joissain asioissa, esimerkiksi keskittyminen, siinä varmasti ollaan samoilla viivoilla. Urheilu tietyssä mielessä pitää sua fyysisesti paremmassa voimassa. Hehe… Joka tapauksessa mun mielestä se, et sä teet siinä jotain, kun sä tuijotat sitä ruutua, käytät päätä jne. on se tuhat kertaa kehittävämpää kuin joku telkkarin katsominen.

Missä näet pelaamisen tulevaisuuden?

– Tympeenä kilapajuoksuna laite- ja tiedostopäivityksen kanssa. Sais asiat pysyä rauhallisempana, siinä tahdissa mitä ihmisaivot prosessoi.

Missä pelissä on mielestäsi kaikista hauskinta skabailla kavereita vastaan?

– Nyt päästään taas Mario Kartiin, kaikissa aikaisemmissakin versioissa ollu kivaa skabailla ja helvetin hienoo lähettää se punanen kilppari kaverin perseeseen hehe!

Oletko tutustunut Livegamers- tai Pcgamers-palveluun?

– Totta puhuen en. Sori vaan 🙂

Kerro vielä terveiset Livegamers palvelun käyttäjille.

Vittu pelatkaa nyt ihmeessä kun on aikaa!

Haastattelun lopuksi Marco vielä mainitsi seuraavaa heitostani ”Nintendo-aktiivin terveiset Xbox-yhteisölle”.

– Jos olis aikaa enemmän niin ostaisin kaikki mahdolliset pelilaitteet ja pelit. Ei se ois enää niin valmistajasta kiinni. Kyllä pelaaminen on hauskaa, mutta onko siinä sitten järkeä laittaa sitä massia kiinni noihin peleihin ja vehkeisiin, jos ei ole aikaa pelata.

Suurkiitos Marcolle haastattelusta, Tapio Wilskalle haastattelun järjestämisestä ja Tuohikselle taas haastatteluavusta.

Ensi kuussa toivottavasti Kuukauden Julkkis pääsee kurkistamaan erittäin tunnetun suomalaisen viihdetaiteilijan kaappiin. Yllätyksiä siis luvassa… mahdollisesti!