Kysymyksiä ja vastauksia: Harvey Lee ja HD DVD

Kirjoittanut: Livegamers

29.11.2006

Tuleeko HD DVD sisältämään 8 gigaa valmiiksi ladattua järjestelmätietoa, mikä useimpien ihmisten mielestä on tilan tuhlausta?
Jos ymmärrän kysymyksesi oikein, olet kysymässä, viekö suuri määrä järjestelmätietoa osan levyn kapasiteetista? Kaukana siitä, HD DVD on kaikkein tehokkain HD-levyformaatti.

Entä HDMI-liitettävyys, tukeeko se sitä, ja jos ei, niin miksi?

Sitä ei yksinkertaisesti tarvitse ja on myytti, että sitä tarvitsisi. Luullaan, että HDMI:n tärkein syy on tukea 1080p-resoluutiota. Xbox 360:n tapauksessa me tuemme sisäänrakennettua 1080p-resoluutiota VGA- ja komponenttikaapelien kautta, kuten äskettäin ilmoitimme. Olen jutellut ihmisille alan tilaisuuksissa ja X06-messuilla, ja siellä on selkeästi vallalla se tavallinen harhakäsitys, että HDMI on tekniseltä kannalta välttämätön sisäänrakennetun 1080p-resoluution saavuttamiseksi. Ei pidä paikkaansa. Vaikka löytäisitkin 1080p-HDTV:n (ja niitä on markkinoilla hyvin vähän, niiden vähienkin ollessa kalliita), HDMI on vain yksi keino liittää laitteesi.

Onko teillä suunnitelmissa bundleja, jotka tulisivat HD DVD -soittimen kanssa?

Suoraan sanottuna, suurin osa bundleista sisältää uusimmat pelit. Pelaajat ovat toistuvasti sanoneet meille, että he haluavat uusimmat ja kuumimmat pelit. Äskettäin julkaisimme Pro Evolution 6 -bundlen Euroopassa ja se räjäytti potin! Pääsyy, minkä takia pelaajat ostavat Xbox 360:n nykyään, on pelaaminen. Vain osa HD-televisioista tukee HDMI-porttia ja silloin se todennäköisesti on käytössä jonkin toisen laitteen kanssa. Itsekin käytän kotona VGA-liitäntää juuri tämän takia – ja kaiken lisäksi kuva on parempi kuin HDMI-porttia käyttävän HD-kaapelivastaanottimeni kanssa!

Kuinka monta HD-elokuvaa on saatavilla tänä vuonna ja vuonna 2007?

Hyvä kysymys. Tilanne tulee olemaan hieman erilainen eri maissa, mutta suuntaa-antavasti voisi sanoa, että noin 30-40 elokuvaa ensimmäisenä päivänä ja lukumäärä tulee nousemaan sataan ja yli hyvin pian sen jälkeen. Yhdysvalloissa luku lähentelee jouluun mennessä sataaviittäkymmentä. Jos katsoo Yhdysvaltain tilannetta, niin HD DVD on todellakin voittamassa Blu-Rayta. HD DVD aloitti suuremmalla elokuvamäärällä, paremmalla laadulla ja halvemmilla soittimilla. Ihmiset reagoivat tähän ja tällä hetkellä HD DVD -soittimet ja -elokuvat myyvät huomattavasti enemmän kuin Blu-Ray. En halua kehuskella, nämä ovat vain kovia tosiasioita eikä niitä voi kiistää. Internetistä saa varmasti lisää tietoa myyntiluvuista, jos haluaa.

Onko HD DVD -teknologia Microsoftin vastaus Sonyn Blu-Ray-teknologialle? Mitä mieltä henkilökohtaisesti olet Blu-Ray-teknologiasta?

Verrattuna HD DVD -teknologiaan, Blu-Ray laahaa jäljessä. Tällä hetkellä se tarjoaa huonomman kokemuksen kalliimmalla hinnalla. Ensinnäkin haluan sanoa, että HD DVD ei ole Microsoftin, me emme omista sitä vaikka tuemmekin formaattia. Sekä Blu-Ray että HD DVD käyttävät kolmenlaisia codeceja (pakkaustekniikoita): MPEG2, VC1 ja H.264. Kiinnostavaa on näiden codecien käyttöönotto, sillä se vaikuttaa suoraan näkemäsi kuvan piirron laatuun. HD DVD käyttää VC1:tä, eli codecia, joka on ironista kyllä Microsoftin kehittämä ja laajalti käyttöön otettu. Tällä hetkellä Blu-Ray käyttää MPEG2:ta, pakkaustekniikkaa, joka on kymmenen vuotta vanhaa (MP3 käyttää sitä!) ja tarjoaa tehottomamman pakkauksen verrattuna VC1:een. Eikä tarvitse kuunnella vain minua: etsi netistä HD DVD vs. Blu-Ray -elokuvavertailuja. Tulet huomaamaan, että vertailussa HD DVD voittaa kirkkaasti. Pakkaustekniikalla on suuri osa tässä, nimittäin arvosteluiden mukaan tämän hetken Blu-Ray-elokuvissa kuvan nurkat alkavat hajota, siinä missä HD DVD -elokuvien kuvanlaatu on virheetön. Jos minä panostaisin uuteen levyformaattiin (ja siten uuteen HD-televisioon) ja huomaisin kuvassa virheitä, olisin todella hiiltynyt! Jos haluat kuulla aiheesta viihdyttävää keskustelua, kannattaa katsastaa Major Nelsonin sivusto (www.majornelson.com). Mutta kannattaa todellakin selvittää faktat ja tutkia netissä erilaisia vertailuja, joita aiheesta on tehty.

Tuleeko Microsoftin HD DVD -soittimeen yksinoikeudella mitään muita erityisominaisuuksia?

Itse asiassa ominaisuudet ovat levyissä itsessään, eivät soittimissa. Xbox 360:n HD DVD -soitin tukee täysin kaikkia HD DVD -levyjen ominaisuuksia. Esimerkiksi kuva kuvassa -toiminto, hybridiyhdistelmälevyt (yksi puoli DVD, toinen puoli HD DVD), kommentaarit ja niin edelleen.

Tullaanko HD DVD -levyille julkaisemaan myös pelejä?

Xbox 360:n HD DVD -soitin edustaa valinnanvapautta. Valinnanvapauteen liittyy se mitä pelaat, ja pelien hinnat ovat kilpailukykyisiä sekä houkuttelevia. Meidän pakkaustekniikkamme on huippuluokkaa ja siten aitojen seuraavan sukupolven pelien, kuten Gears of War, tekeminen on mahdollista ilman, että tarvitaan HD DVD -levyjä. Pelaajat joutuisivat maksamaan kovemman hinnan peleistä, jotka olisivat HD-levyillä. Johtavat HD-pelit eivät ole riippuvaisia HD-levyformaatista, me emme halua siirtää sitä kustannuserää kuluttajien niskaan, toisin kuin eräät. Ehdottaisin, että selvität kuinka monta PS3:n peliä tulee olemaan Blu-Ray 50 gigan levyillä… Tulet huomaamaan, että niitä ei ole. Miksi? Koska se ei ole yksinkertaisesti tarpeellista. Lisäksi kuluttajat joutuvat jo maksamaan Blu-Raysta, formaatista, joka ei ole edes välttämätön HD-pelien pelaamisessa. Olemme todistaneet sen peleillä kuten Oblivion ja Gears of War. Usein kuulet väittämän, että tarvitset Blu-Rayn pelataksesi parhaita HD-pelejä. Todellisuudessa he sanovat, että heidän pakkaustekniikkansa ei ole erityisen tehokasta, joten sinun pitäisi ostaa suuremman kapasiteetin levyjä.

Euroopan markkinoilla HD DVD ei kykene kilpailemaan Blu-Rayn julkistamisen kanssa, sillä vain muutamiin maihin Euroopassa on lähetetty soittimia ja levyjä. Muut maat saavat odottaa hamaan tulevaisuuteen vuonna 2007. Miten luulet tämän vaikuttavan HD DVD:n Euroopan valloitukseen?

Ei Blu-Raylla ole etulyöntiasemaa suhteessa Eurooppaan, vaikka HD DVD:n julkistaminen onkin kangerrellut. Ainakin meillä on jotain mitä julkaista, missä on ”DelayStation”? Pelkän Blu-Ray-soittimen Euroopan julkaisu on kohdannut silkkaa välinpitämättömyyttä eikä se ole mikään ihme. Sillä ei ole mitään sisältöä ja se on erittäin kallis. Xbox 360:n HD DVD -soitin tulee maksamaan 199 €, ja sille tulee olemaan tarjolla paljon elokuvia. Uskoisin, että sitä kannattaa odottaa ottaen vielä huomioon, että se tulee olemaan saatavilla koko Euroopassa ennen kuin PS3.

Microsoft hyppäsi nopeasti HD DVD -junaan, mutta ei kuitenkaan suoraan tue omia WMV-HD-levyjään uudessa konsolissaan huolimatta siitä, että ne olivat ensimmäinen luotettava HD-kotivideoratkaisu. Miksi?

No, tuo ei ole täysin totta. Voit streamata videosisältöä HD-muodossa (WMV-HD) PC:n kautta boxillesi. Voit myös streamata DVR- (digital video recorder) ja televisiosisältöä Media Centeristä boxille, joten vastatakseni kysymykseesi suoraan: kyllä niitä tuetaan.

Kun kyseessä on ulkoinen yksikkö, niin onko HD DVD -asema ollut helppo suunnitella Xbox 360:n rinnalle?

Tuo on hyvä kysymys. Yksinkertainen tosiasia on, että uudelle teknologialle ei ole helppo suunnitella ihan siitä syystä, että se on uutta! Sinun pitäisi kysyä Sonylta miten helppoa on ollut kehittä Blu-Rayta. Totuus tässä asiassa on se, että Xbox 360 -konsolissa on itsessään suoritustehoja, jotka pitävät kulut ja ”osan” monimutkaisuuksista hallinnassa. Kun näet itse HD DVD -soittimen Xbox 360:lle, tulet yllättymään kuinka pieni se on uudeksi formaatiksi.

Jos Blu-Raysta tulee kuluttajien keskuudessa suosittu, niin voisiko Microsoft kuvitella lisäävänsä Blu-Ray-asemia tulevaisuudessa?

”Jos” Blu-Raysta tulee suosittu, ja se on hyvin suuri ”jos”, ajattelemme useiden vuosien päähän. Samalla tulee mieleen farkut joissa on elastinen vyötärönauha ja ruoan nesteyttäminen. Haluatko tosiaan käyttää 1200 € nyt Blu-Ray-soittimeen siinä toivossa, että siitä saattaisi tulla suosittu? Se saattaa päätyä Sonyn “Missä he ovat nyt?”-galleriaan Betamaxin, MiniDiscin ja UMD:n ohella. Me tarjoamme valinnanvapautta ja todistamme, että et tarvitse HD-formaattia nauttiaksesi uusimmista seuraavan sukupolven HD-peleistä. Talousanalyytikot ovat todenneet viime aikoina, että Sony on enemmän kiinnostunut elokuvateollisuudesta, mikä tekee PS3:sta erittäin kalliin DVD-soittimen. Ei paljon valinnanvapautta, vai mitä?

Miksi meidän pitäisi ostaa HD DVD -soitin, kun monet kriitikot uskovat, että parin vuoden päästä kaikki elokuvamme tallennetaan kovalevylle ja DVD:t menettävät merkityksensä?

Tiesitkö, että olet täysin oikeassa? Julkistimme Xbox 360:n Video Kauppapaikka -latauspalvelun. Digitaalisen median ystävät ovat jo vuosia puhuneet äänekkäästi ladattavan sisällön puolesta, ja nyt se on täällä jäädäkseen. Jopa Sonyn Phil Harrison sanoi lehdistötilaisuudessa, että viiden vuoden päästä kaikki sisältö on ladattavaa. Ironista siinä on se, että hän oli siellä promoamassa Blu-Ray-levyä. Microsoftilla me emme usko, että se tapahtuu viiden vuoden päästä, se on täällä jo nyt. Vain vuosi sitten Isossa-Britanniassa musiikkilistoille nousi ensimmäiselle sijalle single, joka oli ainoastaan ladattavissa. Markkinat reagoivat siihen nopeasti. Itsekin ostan musiikkia netistä MSN:n kautta ja olen iloinen, että minulla on tämä mahdollisuus. HD DVD -soittimemme on valinnanvarainen juuri tästä syystä: haluamme, että ihmisillä on vapaus valita ostaako levyjä vai ladatako. Me emme rankaise pelaajia formaateilla, joita he eivät tarvitse nauttiakseen HD-peleistä. Se on valinnanvapautta.

Kiitos ajastasi Harvey!