Kysymyksiä ja vastauksia – Peter Jackson

Kirjoittanut: Livegamers

02.10.2006

Kuka? Peter Jackson, Taru Sormusten Herrasta -trilogian ohjaaja, Halo-elokuvan vastaava tuottaja ja Wingnut Interactiven perustajaMissä? X06, Teatre Naciónal de Catalunya, Barcelona
Milloin? Keskiviikko 27. syyskuuta

Milloin aloitte suunnitella tätä ilmoitusta?

Halo-elokuva toimi itse asiassa katalysaattorina kaikelle tälle. Sen parissa työskennellessämme olemme viettäneet paljon aikaa Bungien ja Microsoftin kanssa keskustellen elokuvasta. Mutta tunteja juteltuamme huomasimme keskustelun edelleen pyörivän elokuvien ja pelien yhteensovittamisen ympärillä, eikä sillä ollut mitään tekemistä Halo-elokuvan kanssa. Itse asiassa puhuimme interaktiivisen viihteen tulevaisuudesta.

Minkä parissa te tarkalleen ottaen työskentelette?

Se ei ole peli eikä elokuva, vaan niiden kahden yhdistelmä. Se ei tule olemaan perinteinen pelikokemus, mutta se ei myöskään tule olemaan kuin DVD:n katselemista, jolloin istutaan passiivisesti ja annetaan tapahtumien vyöryä ohitse. Se tulee olemaan interaktiivinen kokemus, joten ainoastaan hahmot ja juoni eivät vaikuta, vaan myös teknologia jota tulemme käyttämään interaktiivisen kokemuksen toteuttamiseksi. Mitä Halo-sarjaan tulee, hahmojen ja tarinan kehittelyssä saamme tietenkin paljon apua Bungielta. Kaikkein mielenkiintoisinta minulle on ollut läheinen työskentely Microsoft Game Studiosin ja Bungien tyyppien kanssa, kun olemme suunnitelleet minkälaisen tekniikan avulla saamme tämän kaiken tapahtumaan.

Miten se tulee poikkeamaan perinteisestä elokuvasta?

Elokuvat toimivat tiettyjen periaatteiden mukaan, ja nämä periaatteet ovat intuition vastaisia peleissä. Elokuvat luottavat eräänlaisen liikevoiman kasvattamiseen ja kerronnallisen tahdin rytmittämiseen, hahmojen kehittämisen prosessiin ja jännityksen luomiseen. Elokuvantekijä hallitsee näitä elementtejä tarkoin, jos hän haluaa elokuvan olevan mukaansa tempaava. Mielenkiintoisinta tulee olemaan näiden elementtien hallitseminen, kun kokemus on interaktiivinen, jolloin elämyksen kokija ottaa ohjaajalta pois osan kokemuksen hallinnasta.

Antaisitko meille konkreettisen esimerkin siitä miten tämä voisi toimia?

En oikeastaan halua tehdä sitä tässä vaiheessa! Olemme keskustelleet tästä niin pitkään ja saaneet joitain todella mielenkiintoisia ideoita, mutta en halua paljastaa niitä ennen kuin olemme valmiita julkaisemaan sisältöä. Minä osaan tehdä elokuvia. Siinä on oma tekniikkansa ja rakenteensa, ja aion jatkaa elokuvien tekemistä koska rakastan sitä. Tässä projektissa minua kiehtoo se, että se antaa mahdollisuuden kertoa tarina täysin uudella ja ainutlaatuisella tavalla. Meillä on niin monta tarinaideaa ja tämä väline on mahdollisesti paljon parempi tapa kertoa ne kuin perinteinen elokuva. En kuitenkaan aio sekoittaa näitä kahta keskenään, joko teemme elokuvan tai tällaisen uudenlaisen elämyksen.

Tuleeko se toimimaan esimerkiksi niin, että katsoja saa valita toimintoja hahmoille?

Se on yksi mahdollisuus. Pointtina on, että ohjaaja säilyttää osan hallinnasta. Pelaajan ei voi antaa hallita koko kokemusta, sillä silloin se menettää osan siitä mikä tekee elokuvista tunteellisesti mukaansa tempaavia elämyksiä. Voin sanoa sen verran, että uskon meidän projektimme olevan jotain melko erilaista kuin mitä ihmiset tällä hetkellä ajattelevat.

Halon universumi toimii ensimmäisen projektinne innoittajana. Miksi Halo?

Koska otamme jättiläismäisen askeleen luodaksemme tämän uuden interaktiivisen kokemuksen ja ajattelimme, että olisi helpompaa ja tyylikkäämpää käyttää universumia, joka on jo olemassa. Olen Bungien suurin fani ja Halon maailma on niin kiehtova ja hyvin suunniteltu, että ajattelimme sen olevan paras paikka aloittaa. Puhumme siis täysin uudenlaisen tarinankerronnan muodosta eikä sillä ole mitään tekemistä Halo-elokuvan kanssa.

Olette myös perustaneet uuden studion nimeltään Wingnut Interactive. Työskentelettekö todella pelien parissa ja mille alustoille kehitätte niitä?

Olisi mielestäni virhe pitää sitä perinteisenä pelistudiona. Se on pikemminkin kumppanuus meidän ja Microsoft Game Studiosin välillä. ”Meillä” tarkoitan siis itseäni, Fran Walshia ja Philipa Boyensia, ja me tiiminä kirjoitamme käsikirjoituksia, kehitämme tarinoita ja tuotamme elokuvamme. En suunnittele kehitteleväni tiettyjä pelejä tietyille alustoille. Kyse on enemmän siitä, että tutkimme erilaisia mahdollisuuksia luoda interaktiivinen elokuvatyyppinen tarina Microsoftin Xbox 360:n ja Xbox Liven tarjoamien mahdollisuuksien mukaan. Voimme tehdä tarinankerronnasta interaktiivisempaa, ja se poikkeaa pelien tarinankerronnasta huomattavasti. Tällä hetkellä vain minä, Fran ja Philipa istumme alas Microsoftin kanssa ja pohdimme miten tehdä haaveistamme todellisuutta.

Mitä opit peliteollisuudesta työskennellessäsi Ubisoftin King Kongin parissa?

No, en voi väittää olleeni pelin tekijä, sillä vaikka autoinkin siinä, työskentelin pääasiallisesti elokuvani parissa. Loppujen lopuksi se on peli eikä ollenkaan sellainen asia mistä me puhumme nyt. Tässä on kyse uudenlaisesta tavasta kertoa tarinoita ja hauskinta tulee olemaan se, miten saamme mekanismin toimimaan.

Paljon kiitoksia ajastasi Peter!