Laitearvio: Hauppauge Colossus

Kirjoittanut: Livegamers

23.10.2011

Colossus1

Netti on pullollaan erilaisia pelivideoita, ja niiden tekeminen vain yleistyy koko ajan. Hauppauge julkaisi ensimmäisen HD-tallentimensa (HD PVR:n) vuonna 2008, ja nyt sen löytääkin jo monen pelaajan kotoa. Julkaistaessaan HD PVR:ää Hauppauge tuskin edes kuvitteli, että heidän laitteensa saavuttaisi niin suuren suosion juuri konsolipelaajien keskuudessa.

Vuonna 2008 HD-laadun kaappaaminen oli vallankumouksellista, mutta kuitenkin laitteesta puuttui joitain tärkeitä ominaisuuksia. Nyt onkin sitten saatu perinteisen HD PVR:n rinnalle uusi HD-tallennin, Colossus, joka sisältää vanhojen ominaisuuksien lisäksi HDMI-sisääntulon.

SISÄLTÖ

Pakkaus sisältää tietenkin itse laitteen eli PCI-E X1 -kortin, komponenttikaapelin, kaksi A/V -adapteria (komponentti adapterit), IR-blasterin, asennus-CD:n ja kaukosäätimen (pattereineen).

KÄYTTÖ

Colossus on suunniteltu hieman erilaiseksi, mutta se ajaa aivan samaa asiaa kuin HD PVR. Tällä kertaa laite ei jää pöydälle pölyttymään, vaan se laitetaan suoraan tietokoneen sisälle – samaan tapaan kuin koneen näytönohjain ja verkkokortti. Laite kytketään koneen emolevyllä olevaan PCI-E X1 -väylään, joten ennen laitteen ostamista kannattaa varmistaa, että tälläinen väylä löytyy omasta koneesta.

Colossus kytketään TV:n ja PC:n väliin samaan tapaan kuin HD PVR tai mikä tahansa muu kaappaaja. Xboxin komponenttikaapeli tulee siis suoraan Colossuksen komponenttien sisääntuloon ja Colossuksen takaa ulostulosta lähtee kaapeli televisioon. Jos haluaa tai on pakko käyttää HDMI:tä, niin joutuu ostamaan erikseen HDMI-splitterin, koska laiteesta ei löydy HDMI-ulostuloa. Laitteen mukana tulevat kaapelit eivät ole kovinkaan pitkiä, joten ainakin allekirjoittanut joutui järjestämään huoneensa kokonaan uuteen uskoon.

Kun laite on saatu paikoilleen, on aika asentaa laitteen ajurit ja ohjelma, jolla saadaan kuvaa kaapattua. Kaikki tarvittava löytyy mukana tulevalta CD-levyltä. Kuvan kaappaaminen on yksinkertaista: avataan CD:ltä asennettu ohjelma ja painetaan capture. Netistä löytyy muitakin ohjelmia, jotka toimivat hyvin Colossuksen kanssa, mutta mukana tuleva ohjelma ”ArcSoft ShowBiz” muistuttaa paljon Windowsin Movie Makeria eli se on yksinkertainen ja helppokäyttöinen.

TOTEUTUS

Kaiken kaikkiaan Hauppauge on onnistunut kehittelemään loistavan HD-kaappaajan vanhan kunnon HD PVR:n rinnalle. Colossus tarjoaa näytön kautta pelaaville loistavan mahdollisuuden kaappaamiseen helpolla tavalla (näytössä oltava HDMI-sisääntulo), eikä käyttäjän tarvitse enää ostella VGA-Boxeja, jotta laitteen saisi toimimaan. Kuvan kaappaaminen sujuu yllättävänkin helposti. Colossus pystyy kuitenkin kaappaamaan vain 720 & 1080i -kuvaa, mikä voi olla joillekin pettymys.

Ihmettelyn aihetta syntyy hinnasta, joka on alhaisempi kuin HD PVR:llä. Tämä on todella outoa, koska Colossus on periaatteessa paranneltu versio kyseisestä laitteesta ja sen kuvanlaatukin on melkein samaa luokkaa. Laiteen saa itselleen Suomesta noin 140 eurolla, kun taas HD PVR:stä joutuu pulittamaan noin 200 euroa ja Hauppaugen HD PVR Gaming Editionista huikeat 215 – 286 euroa Suomessa. Itse suosittelen laitetta lämpimästi kaikille, jotka ovat harkinneet HD-kaappaajan ostamista. Laitteen hintakin on halpa, kun vertaa muihin HD-tason kaappaajiin.

Arvostelutähdet: neljä ja puolitähteä

Järjestelmävaatimukset:

– Kaksiydinprosessori – 2 GHz
– Microsoft Windows XP SP2 tai uudempi, Microsoft Windows Vista, Microsoft Windows 7 (32/64 bits)
– 256MB näytönohjain
– PCI Express x1 paikka
– Äänikortti
– CD-asema (ajureiden & ohjelmien asennukseen)