Laitearvio: Hauppauge HD PVR

Kirjoittanut: Livegamers

26.01.2011

Videopelaamisen mennessä vakavammaksi touhuksi ja kilpailullisen pelaamisen astuttua mukaan, on kuulokkeiden ja pienten pelinäyttöjen ohella myös HD-tallentimet (capture cardit) suosittuja pelaajien keskuudessa tänä päivänä. Ideana on siis kaapata pelikuvaa ja jakaa se internetin kautta maailmalle kenties vielä hienosti editoituna.
Hauppaugen mukaan heidän HD PVR -capture cardia käytetään eniten nimenomaan videopelien pelikuvan kaappaamiseen. Jo tämä kertoo kuinka suosittua pelikuvan tallentaminen on ja kuinka paljon sitä jaetaan muille kanssapelaajille. Livegamers sai testattavakseen yhden suosituimmista kuvankaappaajista, Hauppaugen HD PVR:n.

Hauppaugen HD PVR

Käyttö

Hauppauge HD PVR:n toimintaidea on kytkeä HD-tallennin television ja konsolin välille, jolloin kuva ja ääni menevät laitteen kautta ja siirtyvät välissä tietokoneeseen ja tallentuu. Laitteen kytkeminen on hyvin yksinkertaista, vaikka toisin voisi luulla. Xboxin komponenttikaapelin värijohdot laitetaan HD PVR:n takaata löytyvien väriliittimien yläosaan ja television samat piuhat taas alaosaan. Lisäksi laitteesta kulkee usb-johto tietokoneeseen sekä tietysti virtajohto. Mikäli ei itse onnistu laitteiston kytkemisessä ja asentamisessa, niin apua löytyy vaikkapa YouTubesta, joka on pullollaan asennusvideoita ja oppaita.

HD PVR kannattaa sijoittaa olohuoneeseensa siten, että kaikki johdot pääsevät kulkemaan mahdollisimman esteettömästi. Laitteeseen menevät piuhat eivät ole kovinkaan pitkiä, joten paikkaa laitteelle ei voi kuitenkaan aivan vapaasti valita.

Paketin mukana tulee cd-levy, jolla on tarvittavat ohjelmat tietokoneeseen. Kun haluaa aloittaa itse kuvan kaappaamisen, tulee koneelta käynnistää asennettu ohjelma, sekä tietysti kytkeä kaikki laitteet päälle. Tietokoneen ohjelmasta löytyy ”capture”-painike ja tätä painamalla alkaa kuvaa ja ääntä tallentumaan haluamaansa kansioon. Kaikki tulee tietokoneelle parin sekunnin viiveellä, mutta se ei kuitenkaan haittaa.

capture card

Toteutus

Kuvan ja äänen kaappaaminen sujuu HD PVR:llä todella sujuvasti ja helposti, vaikka itse alunperin toisin luulinkin. Laitteella saa kaapattua aina 720p ja 1080i kuvanlaatuja, mutta sitä ei saa kytketyksi HDMI-piuhalla näyttöön, vaan on käytettävä konsolin mukana tulevia perus komponenttikaapeleita monine värijohtoineen. Mikäli kuitenkin haluaa pelata HDMI-piuhaa käyttäen, on mahdollista ostaa erilaisia lisälaitteita saadakseen aikaan täydellisen pelielämyksen kaappaamisen ollessa samaan aikaan käynnissä. Laitteen mukana tulee kaukosäädin, joka tuskin on suuressa käytössä, ellei HD PVR sijaitse todella pitkän matkan päässä.

HD PVR:n suurin miinuspuoli on HDMI-liitännän puuttuminen, mikä pakotti itsenikin siirtymään ViewSonicin näytöltä puolet suuremmalle Philipsin television käyttöön. Hauppauge HD PVR maksaa Suomessa hieman päälle 200 euroa, mikä on omasta mielestäni todella suuri hinta ottaen huomioon, että hieman suttuisempaa kuvanlaatua tarjoavat kaappauslaitteet ovat puolet halvempia. Tietenkin HD on aina HD ja täydellisyyttä vaativat saavat varmasti rahoilleen vastinetta.

Alla vielä näyte laadusta: