Laitearvio: Nyko Zoom for Kinect

Kirjoittanut: Livegamers

24.05.2012

Xbox 360:n liikkeentunnistinlaite Kinect ei vallankumouksellisuudestaan huolimatta ole ollut ihan heikkoukseton vempain. Musta mötikkä voi saada monen pelaajan sormen niin sanotusti suuhun, sillä laite tarvitsee hirveästi tilaa, ja sitä ei jokaisessa kotitaloudessa välttämättä tarpeeksi ole. Nykolla on ratkaisu ongelmaan: Nyko Zoom -laajakulmalinssin ansiosta pelaaminen onnistuu lähempää ja sensori näkee sivuttaissuunnassa laajemmin. Onko laite hintansa väärti?

Noin kolmenkympin arvoisen Nyko Zoomin kiinnittäminen on helppoa. Kun laite naksautetaan paikalleen Kinectiin, Zoom käynnistyy. Asennuksen jälkeen Kinect pitää ainoastaan kalibroida uusiksi, minkä jälkeen laite on valmis käyttöön. Musta vekotin sopii hyvin Kinect-sensorin väreihin, ja Nyko Zoom kytkettynä Kinectiin ei näytä ulkoisesti yhtään hassummalta. Zoom pysyy Kinectissä kaiken lisäksi hyvin kiinni, ja muutenkin laite tuntuu laadukkaan jämäkältä.

Nyko Zoomin avulla Kinect-pelejä voi pelata jopa 40 % lähempää. Käytännössä tilaa tulee aivan hulppean paljon lisää. Samalla linssi myös laajentaa kuvakulmaa sivuttaissuunnassa. Tämä auttaa erinomaisesti varsinkin silloin, kun pelaajia hyppii television ääressä enemmän kuin yksi. Samoin pelaaminen helpottuu peleissä, joissa vaaditaan isoja liikeratoja – näihin kuuluvat ainakin Kinect Sportsit. Hyvänä esimerkkinä onnistuin kyseessä olevassa pelissä vihdoin heittämään kiekkoa ja keihästä ilman minkäänlaisia vaikeuksia. Allekirjoittaneen huonekaan kun ei satu olemaan mikään maailman tilavin.

Valitettavasti Nyko Zoom ei kuitenkaan selviä tästä ruotimisesta selvin paperein. Siinä missä laite laajentaa kuvakulmaa huomattavasti, ei lisäsensori jostain syystä ota pelaajan liikkeitä vastaan kovin tarkasti. Varsinkin tarkkuutta vaativat pelit eivät sujuneet sensorin avulla juuri mitenkään. Pelaamisesta tuli yhtä sähläämistä. Välillä Kinect Sportsissakin pelaaja alkoi vain yhtäkkiä epämääräisesti nykimään. Missä vika? Lukuistenkaan uudelleenkalibrointikertojen ja paikanvaihtojen jälkeen en onnistunut tietyissä peleissä korjaamaan ongelmaa. Tämä jos joku aiheutti minulle harmaita hiuksia.

Laitteen idea on loistava; Zoomille on todellakin tilausta, eikä sitä ole hinnallakaan pilattu. Nykolla on kuitenkin jäänyt suunnittelu jossain määrin puolitiehen. Joissain peleissä Nyko Zoomin epätarkkuus haittaa pelaamista huomattavasti ja voi pahimmillaan jopa lähes pilata pelikokemuksen. Välillä jopa tuntuu, että pelaaminen luonnistuisi paremmin ilman tätä lisälaitetta. Suosittelenkin suhtautumaan Nyko Zoomiin varauksella. Toivottavasti tähän Kinectin tilaongelmaan keksitään tulevaisuudessa jokin paremmin toimiva apuvekotin.