Laitearvio: Sandberg Hard Disk Cloner

Kirjoittanut: Livegamers

12.10.2010

PC-maailmassa kulutetaan jatkuvasti kiintolevyjä. Isompaa, nopeampaa ja tehokkaampaa on aina tarjolla. Useimmiten edessä on se ainainen tiedostojen tallentaminen ja siirtäminen uudelle kiintolevylle. Joskus koko käyttöjärjestelmä on asennettava uudestaan kaikkineen päivityksineen ja ohjelmineen. Tämä työ on lähestulkoon aina kovin työläs ja aikaavievää. Sandberg on tuonut markkinoille tähän asiaan helpotusta – kyseessä on tuote nimeltä Hard Disk Cloner.
Paketin avattuaan paljastuu sisältä pieni musta laatikko, jossa on vain muutama painike, paikat SATA-kiintolevyille sekä toisella puolella e-sata-, usb- sekä virtaliittimet. Paketista löytyy ohjekirjojen lisäksi myös edellämainittuihin liittimiin johdot. Itse kloonari on hyvin kevyt ja yksinkertaisesti muotoiltu. Laitteeseen mahtuu 2,5″ ja 3,5″ kiintolevyt.

Kiintolevyt asetetaan laitteeseen pystysuunnassa. Tämän jälkeen voidaan joko liittää laite tietokoneeseen tai kloonata levy ilman tietokonetta. Tietokoneeseen liitettäessä on mahdollista käyttää kahta eri väylää. eSata-väylää käytettäessä on tietoliikenne tietokoneen ja laitteen välillä maksimissaan. Tällöin tosin tietokoneella voidaan käsitellä vain yhtä kiintolevyä kerrallaan. USB-väylää käytettäessä on datan siirto hitaampaa, mutta tällöin voidaan käsitellä molempia kloonerissa kiinni olevia kiintolevyjä yhtäaikaisesti. Laitetta on siis mahdollista käyttää myös ulkoisena kiintolevynä. Mikäli kiintolevyjä on enemmän kuin kaksi, on niin kutsuttu ”hot swappaus” mahdollista. Eli kiintolevyn voi irroittaa ja vaihtaa toiseen vaikka klooneri onkin kiinnitettynä PC:hen. Vaihdon jälkeen uusi kiintolevy toimii ja näkyy tietokoneella kuten mikä tahansa muukin kiintolevy. Tietokoneella kloonaamiseen tarkoitettu mukana tuleva ohjelma on erittäin simppeli käyttää. Ohjelmalla on myös mahdollista osioida kiintolevyjä.

Kloonaamisen voi suorittaa siis myös ilman tietokonetta. Tällöin lähdelevy asetetaan kloonaajaan A:lla merkittyyn SATA-paikkaan. Kohdelevy taas B:llä merkittyyn SATA-paikkaan. Tämän jälkeen painetaan noin kolme sekuntia isoa ”Clone”-painiketta. Kun indikaattoriledit syttyvät on aika painaa vielä kerran Clone-painiketta aloittaakseen kloonaamisen. Laite kertoo kloonaamisen etenemisen prosenttimittarilla joka näkyy laitteen kyljessä. Toimenpide on varsin nopea verrattuna koko työn käsin tekoon, joten mikäli tämä rumba tulee usein vastaan, säästää tällä kloonarilla paljon aikaa ja vaivaa.

Kirjoitushetkellä noin 65 euron arvoinen laite on kyllä kieltämättä näppärä yhteistyökumppani. Mikäli suuria tietomääriä pitää siirtää nopeasti ja helposti on Sandbergin Hard Disk Cloner täydellinen työkalu. Plussaa eritoten siitä, että laitetta on mahdollista käyttää myös räkkinä, jonka ansiosta ulkoisen kiintolevyn tekeminen ja käyttö on todella helppoa. Miinusta laite saa siitä, ettei siitä löydy kuin liittimet SATA-kiintolevyille. Mahdollisuus kloonata esimerkiksi vanhoilta IDE-levyiltä uusille SATA-levyille olisi ollut varmasti erinomainen lisä.

Laitetta on helppo suositella isojen tietomäärien kopioimisen kanssa painiville, sekä varsinkin Windows-käyttöjärjestelmän omistajille. Windowsin uudelleen asennus helpottui juuri todella paljon kun valmiiksi asennettua järjestelmää voi säilöä erillisellä kiintolevyllä ja kun aika on kypsä kloonata nopeasti jälleen juuri asennettu käyttöjärjestelmä taas sille käytössä olevalle kiintolevylle.

Hyppää tästä tuotteen kotisivuille!