Laitearvio: SteelSeries Spectrum 5XB

Kirjoittanut: Livegamers

19.11.2010

Videopelaamisen mennessä kilpailulliseksi ja vakavammaksi, on se välineurheilua siinä missä urheilulajitkin. Televisio vaihtuu 20-tuumaiseen näyttöön ja päähän istutetaan pelikuulokkeet. Kuulokkeilla saa parhaimman tuntuman äänimaailmaan ja pelistä riippuen kuulee vastustajien liikkeet ja menemiset paljon paremmin. Nyt testissä on SteelSeriesin 5H-kuulokemallin XBOX 360 -versio, Spectrum 5XB.
Monopoly Streets arvostelu 1

Ensimmäinen asia, mikä kuulokkeista paistaa on sen mielenkiintoinen ulkonäkö. Kiiltävä musta muovi, missä on XBOX-aiheinen vihreä väritys. Tuloksena on melko karkkimainen ja jokseenkin lelumainen vaikutelma. Kuulokkeet istuvat kuitenkin erittäin mukavasti päähän niiden keveyden ja hyvien pehmusteiden siivittelemänä. Mikäli kuulokkeensa haluaa helposti mukaan jonnekin, saa ne puretuksi kolmeen osaan kuulokeosien irrotessa sankaimesta napin painalluksella ja pienellä vedolla.

Kuulokkeista adapteriin menevät johdot on päällystetty hienosti pehmeällä lankakerroksella, joka osaltaan estää johtoja vahingoittumasta. Myös kuulokkeiden mikrofoni on näppärästi tehty; sen saa piiloon vasemman kuulokkeen sisälle ja taas uudelleen ulos vedetyksi, kun sille on tarvetta. Näin ollen mikrofoni ei roiku koko ajan poskessa turhana ärsyttäjänä, jos ei sille ole tarvetta. Kaiken kaikkiaan kuulokkeet siis ovat loppuun asti viimeistellyt ulkonäöllisesti ja ne ovat todella mukavat ja käytännölliset käyttää.

Kuulokkeiden ollessa päässä ja itse käytössä, huomaa yhden suurehkon miinuksen niissä; kuulokkeiden kaiuttimet ovat harmittavan kaukana korvista, eivätkä äänien tehot ja esimerkiksi räjähdykset ja bassojen jyskeet pääse oikeuksiinsa. Kun kuulokkeita puristaa tiukemmin korviaan vasten, niin huomaa mistä kaikesta jääkään paitsi. Äänet ovat kuitenkin tästä huolimatta oikein kirkkaan selkeät sekä helposti säädettävissä adapterista; vasemmalta puolelta säädetään peliääniä ja oikealta puolelta puolestaan pelikavereiden puheääniä. Spectrum 5XB -kuulokkeet eivät sovellu kovin näppärästi julkiseen musiikin kuunteluun. Kuulokkeilla on nimittäin todella surkea äänieristys, ja jokainen ulkopuolinen kuulee miltei yhtä lujaa äänet mitä itse kuulokkeiden käyttäjä. Jos siis haluaa välttää niin sanotun Keep Your Shitty Music To Yourself -efektin, ei 5XB-kuulokkeita kannata ottaa mukaan bussimatkalle.

Monopoly Streets arvostelu 1

Adapterin ollessa kiinni ohjaimessa, tulee suuria järkytyksen hetkiä. Koko mötikkä on todella suuri ja se on hankala saada istumaan kunnolla ohjaimen mikin liitäntäpaikkaan. Hankalan asettelun tuloksena on aina korvassa kuuluva pienehkö surina, johon kylläkin tottuu ajan myötä ja se myös hälvenee ihmisten puhuessa sen päälle. Kuitenkaan puheäänet eivät ole läheskään yhtä kirkkaat ja selkeät kuin peliäänet.

Adapterin ollessa siis tajuttoman suuri ja kömpelö, tekee se ohjaimen otteesta erilaisen. Sormia ei saa joillekin tuttuun tapaan kunnolla ohjaimen ympäri adapterin tullessa tielle. Toki tähänkin tottuu, mutta kokonaisuutena adapteri on todella huonosti mallinnettu, eikä sen helppokäyttöisyyttä ole selvästikään ajateltu samaan tapaan kuin itse kuulokkeiden.

Kuulokkeiden yksi eniten mainostetuista ominaisuuksista on adapterin takaa löytyvä LiveMix. Kyseisen on/off-namiskan avulla voi valita hiljentyykö peliäänet kaverin puhuessa, jolloin kenenkään puhe ei peity suuren räiskimisen äänien alle. Toki voi myös miettiä, että haluaako hienon räjähdyksen vaimennetuksi vain koska kaveri yskäisi mikkiinsä. Itse olen pitänyt LiveMixiä koko ajan päällä, enkä ole joutunut pettymään. Etenkin jos jollain kaverilla on itsellään huonohko mikki, eikä ääni kantaudu kunnolla, auttaa LiveMix siinä mainiosti.

Monopoly Streets arvostelu 1

Kaiken kaikkiaan SteelSeriesin Spectrum 5XB -pelikuulokkeet ovat kelpo korvaläpyskät, mutta adapteri tekee niiden käytöstä ajoittain epämukavan kokemuksen. Toisaalta jos ei niinkään käytä mikrofonia, ei joudu myöskään kärsimään adapterin tuomista ongelmista. Hintaa kuulokkeilta löytyy noin 90 euroa, mikä on kova summa, ja ennen ostoaan kannattaakin tarkistaa muut markkinoilta löytyvät pelikuulokkeet.