Laitearvio: Tritton AX 5.1 Pro headset

Kirjoittanut: Livegamers

11.05.2009

Livegamers sai arvosteltavaksi Trittonin valmistamat AX 5.1 Pro -kuulokkeet.Yllätys olikin suuri kun paketti saapui perille…

…Piuhaa on vaikka muille jakaa

Paketti itsessään huokuu laatua, ja siitä on hyvin nähtävillä mistä osa kuulokkeiden hinnasta tulee. On piuhaa, on sovitinta, on kaksi virtalähdettä. Ei muuta kuin manuaali käteen ja asentaan.

Kuulokkeiden lisäksi paketissa oli:

 • 2 Virtalähdettä – yksi luureille, yksi Dolby Surround moduulille
 • optinen kaapeli
 • analogiset kaapelit
 • Dolby Surround -moduuli
 • USB kaapeli tietokonetta varten (tästä myöhemmin)
 • Adapteri Xboxin ohjaimen mikrofoniliitäntää varten
 • Vaihdettavat korva- ja pantapehmusteet
 • Mikrofoni
 • Manuaali

  Tritton on tehnyt kuulokkeet selkeästi pelaajien mielipiteitä kuunnellen. Kuulokkeissa on mm. vaihdettavat korva- ja pantapehmusteet. Toiset ovat nahkaa tai tekonahkaa ja toiset ovat sopivan jämäkkää vaahtomuovia.

  Xboxin kanssa asennus oli kohtalaisen kivuton. Ensin optinen kaapeli Xboxista Dolby Surround ohjaimeen kiinni. Sitten liitetään kuulokkeet samaiseen ohjaimeen, liitetään mikrofoni kiinni kuulokkeisiin, laitetaan virtalähteet kiinni ja vielä isketään yhdysjohto Xbox-ohjaimen ja luurien ”kaukosäätimen” välille. Kaukosäädin on siis johdossa roikkuva laite, jolla voi säätää Center, Front, Back ja Sub -kanavien volyymitasoja. Lisäksi samaisella mokkulalla voit säätää erillistä Xbox Live chatin äänenvoimakkuutta ja mykistää mikrofonin.

  Ja eikun pelaamaan

  Eron huomaa heti! Hieman balansseja säädettyäni pääsin täyteen vauhtiin. Kokemus on kohtalaisen uskomaton kun vaeltelet Halo 3:sessa ympyrää ja kuulet äänet tarkasti, ja jopa hetken harjoittelun jälkeen osasit yhdistää äänen suuntaan. Myös räjähdykset saivat kummassakin kupissa olevat subbarit värähtelemään vakuuttavasti. Xbox Live -puhechatille tehty oma volyymitaso oli myös helpotus. Kovassa ryskeessä kun ei muuten suljetuista kuulokkeista kavereita kuulisi.

  Xbox testattu, mitenkäs PC?

  Kyseessä on universaali tuote, joka tukee ainakin PC:tä, PS3:sta ja Xbox 360. Lisäksi tuotetta voi käyttää minkä tahansa kotieatterilaitteiston, DVD-soittimen tai television kanssa missä on Optinen lähtö äänelle. Kokeilin asentaa luurit kiinni optisesti koneeseeni, mutta syystä tai toisesta en saanut ääntä ulos. Sitten analoginen nippu kiinni 7.1 äänikorttiini ja kokeilemaan uudestaan. Nyt lyyti kirjoittaa. Tässä vaiheessa myös USB johto tuli tarpeeseen. USB johto tulee kiinni Dobly Surround mokkulaan, ja täten luo saman mahdollisuuden erilliselle voicechat volyymisäädölle kuin Xboxissakin. Tämä oli erittäin hyödyllinen jälleen kerran, kun käytin pelien aikana Ventrilo -puheohjelmaa.

  Counter-strike Source päälle, asetuksista 5.1 äänentoisto ja tappamaan. Äänet ovat erittäin tarkat ja erotat ääniä seinien läpi. Luurit antavat aika rankanpuoleisesti etua normaali kaiuttimilla pelaavaan verrattuna. Pystyin aika hyvin sanomaan tiimikavereille mistäsuunnasta vihollisjoukkue tulee ja kuulin askelet ja ampumiset takanani. Aivan mahtava pelikokemus.

  Kenelle nämä sopivat?
  Suomessa headsettiä myy CDON.com. Hintaa tuotteella on huimat 239.95€ ! Hinta hirvittää helposti, ja en luultavasti itse tule koskaan nousemaan niin kovalle pelaajatasolle että laittaisin rahani kiinni näin kalliisiin kuulokkeisiin, mutta ne pelaajat jotka haluavat 5.1 toiston öiseenkin aikaan niin ettei häiritse naapureita tai perhettä, heille suosittelen tuotetta. Myös ns. Ammattipelurit joille varsinkin FPS peleissä äänet ovat erittäin tärkeässä asemassa, voivat näistä luureista hyötyä enemmän kuin uskovatkaan.

  Itse olen luurini löytänyt. Näitä tulen varmasti käyttämään vielä niin kauan kuin pelaan. Ja vaikka en pelaisikaan, voin silti katsoa elokuvia 5.1 äänentoistolla öisinkin.

  Plussat ja Miinukset
  + Erittäin mukavat käyttää
  + Vaihdettavat pehmusteet (Nahka / Vaahtomuovi)
  + Äänenlaatu
  + Kanavien äänentasojen vaihtaminen lennosta yksittäin tai yhdessä.
  + Universaali liitettävyys

  – Johtoviidakko
  – Xbox Live -chatissä mikrofonin kuuluvuus. Siihen pitää huutaa.
  – Hinta

  Lisätietoa tuotteesta
  valmistajan kotisivuilta