Microsoft Sidewinder -hiiri

Kirjoittanut: Livegamers

13.11.2007


PCgamers sai arvosteltavaksi Microsoftin pelihiirien lippulaivan, MS Sidewinderin, joka on, toisin kuin Habu, täysin Microsoftin oma tekele.

Olen miltei aina käyttänyt Logitechin tuotteita, ja tälläkin hetkellä minulla on MX 310, MX 510 ja varsinaisessa käytössä G5. Olen myös testannut G9-hiiren, jonka olen päättänyt jossakin vaiheessa hankkia. Miten Logitech-miehelle käy Microsoftin hiiri käteen?

Ensimmäisenä silmään pisti ennen paketin avaamistakaan hiiren massiivinen olemus ja muotoilu. Se, mikä ihmetytti vielä enemmän kuin muotoilu, oli se, että mukana ei tullut ollenkaan ajureita eikä ohjelmistoa. Hiiri kyllä toimii ilmankin, mutta minun piti ladata ajurit netistä, että sain tietyt pikanäppäimet toimimaan ja että pystyin säätämään millaiset ”on the fly”-DPI-säädöt minulla olisi niille varatuissa napeissa.

Hiiressä on Microsoftin sivujen mukaan maailman ensimmäinen hiireen sisällytetty LCD-näyttö. Näytön taustaväri on hienon punainen ja se kertoo, mikä DPI-asetus on käytössä. Se myös auttaa makrojen teossa. Hiiren eteen- ja taaksepäin-napit on sijoitettu tutusti ja turvallisesti peukalolla painettaviksi, mutta totutuista asetteluista poiketen ne ovat allekkain ja pieninä pyöreinä nappeina. Hiiren sisällä on painokelkka, johon voi lisätä painoja. Painoja tuli mukana 3 x 10 g sekä 1 x 5 g. Itse huomasin, että pidin raskaasta hiirestä huomattavasti enemmän kuin kevyestä. Itselleni siis 30 g oli sopiva satsi. Lisäksi hiiressä on kolme settiä vaihdettavia tassuja: mustat, ei teflonia sisältävät tassut, harmaat teflon-sekoituksesta tehdyt semi-teflon-tassut sekä valkoiset täys-teflon-tassut.


Microsoft Sidewinderin painokelkka sekä mitat

Kaikki nämä ylimääräiset osat säilötään hyvin raskaaseen ja vankan näköiseen boksiin, joka toimii itsessään hiiren piuhan ankkurina. Ajatuskin jostain ankkurista hieman nauratti, mutta tuli myöhemmin todetuksi, että se on itse asiassa loistava keksintö. Kun hiiren piuhan laittaa tulemaan ankkurin kautta ja jättää sopivan vähän vapaaksi, hiireen saa langattoman fiiliksen. Itse johto ei häiritse ollenkaan pelaamista.

Sidewinderin tiedot näyttävät paperilla hyvältä, onhan siinä 2000 DPI -resoluutio, hiiri prosessoi 7080 FPS (frames per second), kiihtyvyys on 20 G:tä ja USB-väylä 500Hz. Mutta toimiiko tämä pelissä? Entä miten toimistokäytössä?

Avasin paketin ja yhdistin hiiren työkoneeseeni. Alustana hiirelle minulla on töissä Qpad XT-R -pelimatto, ja kesti hetken löytää sopivat asetukset toimistokäytölle: 800 DPI, semi-teflon-tassut – ja olimme valmiita työskentelemään.

Hiiri jää jokseenkin kevyehkön oloiseksi, vaikka sisällä on nämä kolme kymmenen gramman painoa; paino on niin taakse jakautunut, että etuosa hiirestä varsinkin tuntuu elottomalta. Lisäksi design tällaisessa toimistokäytössä on oudohko. Käteni kipeytyi, kun käytin puolisen päivää Sidewinderiä toimisto-olosuhteissa.

Kotiin päästyäni irrotin rakkaan G5hiireni koneesta ja asetin MS Sidewinderin tilalle. Illalla oli tiedossa Red Orchestra -klaanin kanssa lauantaipelit, joihon kuuluu olennaisesti alkoholi sekä oma porukka omalla servulla ja servu lukkoon.

Asennuksessa tuli hieman häiriöitä – aikaisemman hiiren aiheutettua konflikteja ajuriasennuksessa. Näistä päästyäni hiiri oli pelikunnossa. Nyt hiiren alustana olikin aivan erilainen hiirimatto. Ulti-Mat Breathe x4. Tämä kangasmatto tykkäsi pariutua näiden täys-teflon-tassujen kanssa, ja olimme valmiit aloittamaan.

Ensimmäisten pelikierrosten aikana huomasin, että herkkyys oli aivan liian kova. Pudotin pelistä herkkyyden 3.00:sta 1.00:aan ja hiirestä DPI:n suosiolla neljäänsataan. Metallinen rulla toimi todella hyvin aseen vaihdossa jämäkkyytensä vuoksi, peliasento oli aika hyvä ja hiiren korvat reagoivat hyvin painalluksiin. Pelatessa myös huomasin sen, että nimetön hengailee sille varatulla paikalla todella hyvin. Hiireen on muotoiltu oma leposija tuolle sormelle, jota harvemmin peleissä käytetään. Vastaavasti G5:ssä tällaista leposijaa ei ole ja sormi tuppaa laahaamaan hiirimaton pintaa.

Itselläni on kohtalaisen iso käsi, ja siitä huolimatta Microsoftin hiiri tuntui isolta. Se on kooltaan samaa luokkaa G5:n kanssa, mutta silti taka-osan muotoilu työntää käden taaemmaksi. Minulla olikin toiminnan keskellä jopa vaikeuksia osua hiiren rullaan.

Erittäin paljon lisäpisteitä hiiri saa pelikäytössä olevista makroista. Päätin tehdä hiireen makron makuulle menon eteenpäin-sivunappiin. Painoin makronappia, painoin eteenpäin -sivunappia, painoin näppäimistöstä Z-merkkiä, johon siis olen bindannut makuulle menon, painoin uudestaan makronappia – ja avot, johan toimi. Todella yksinkertainen tapa tehdä jopa pidempiäkin makrosarjoja. Kokeilin myös bindata rullaan erilaisia ampumamoodeja, kuten laukaus–laukaus–sarja. Kaikki kyllä toimivat. Pulttilukkokiväärillä ampuminen oli hiirellä loistokasta. Hiiri reagoi joka liikkeeseen tarkasti ja pelaaminen oli pehmeän oloista.

En tiedä johtuiko se hiirestä vai siitä, että en juonut testin aikana alkoholia niin kuin yleensä klaanimme sisäisissä lauantairiennoissa, mutta osuin todella hyvin ja pelasin parasta peliä pitkään aikaan. Luultavimmin hiirestä.

Tämä hiiri aiheuttaa minussa ristiriitaisia tunteita. Ensinnäkin sen muotoilu ei ole täysin käteeni sopiva, lähinnä massiivisen ja keskipainotteisesti muotoillun perän takia. Toimistotyössä hiiri ei toimi: kevyen etupään takia tulee pieniä virheliikkeitä, ja käsi kipeytyy. Pelikäytössä taas hiiri istuu käteen loistavasti, on tarkka ja sulavaliikkeinen.

Kokeilin testin aikana eri tassuja ja painoyhdistelmiä sekä kolmea eri mattoa: Qpad XT-R, Ulti-Mat Breathe x4 sekä Ulti-Mat Original. Viimeisimpään en laittanut teflonia sisältäviä tassuja jo pelkästään sen takia, että koko matto on käsitelty teflonilla. En pidä liian liukkaasta kuitenkaan. 😉 Parhaiten hiiri toimi mielestäni Breathen päällä ja täys-teflon-tassuilla.

Hiiri on hyvä pelihiireksi, mutta sen rinnalla pitäisi miltei olla jokin toinen hiiri, jolla hoitaa surffailut ja muu tietokoneen käyttö kuin pelaaminen. Lisäksi hiiri on kohtalaisen kallis, OVH kun pomppaa lähemmäs 70:tä euroa.

Jääkö hiiri minulle pelikäyttöön? Sitä en tiedä vielä. Ajattelin tänään vielä testailla hiirtä Counter-Strikessä sekä Red Orchestrassa lisää hakien tuntumaa ja asentoa vielä. Hiirellä on kuitenkin kova vastus, koska G5:stä en helposti luovu. Se on löytänyt paikkansa oikeasta kädestäni.

Kokonaisarvosanaksi antaisin turvallisella Livegamersin peliarvosteluista tutulla asteikolla 89/100.

MS Sidewinderin plussat ja miinukset:
+ Metallinen rulla on jykevä ja hyvä käyttää
+ Vaihtotassut
+ Näyttö kertoo DPI-asetuksen helpommin kuin esimerkiksi G5, jossa se ilmaistaan valopalkeilla
+ Peukalonapit ovat todella jämäkät ja hyvät käyttää
+ Makrot
+ Design: pelikäytössä loistava.

– Design: väsyttää käden toimistotyössä
– Etupään keveys
– Ajureiden puuttuminen paketista
– Lelumainen, muovinen tunne
– Rulla ei liiku sivuttaissuunnassa
– Vain oikeakätisille

Lopputulos:
Microsoftilta todella hyvää jälkeä: se on hypännyt selkeästi pelihiirien kilpailuun mukaan. Muutamalla muutoksella tämä hiiri olisi täydellinen pelihiiri, mutta ne muutokset pitäisi tehdä piirtopöydällä. Toivon, että Microsoft julkaisee Sidewinder II ™ tai vastaavan jatkajan tälle hiirelle, jossa on nykyisen hiiren oleelliset toiminnot, mutta muotoilu on hillitympi ja sulavampi. Nykyinen muotoilu on liian tekno toimiakseen – minun mielestäni.